Megelőzés

Ne adjuk kölcsön a fogkefénket!

Dr. Holló Ádám

Gyakran adódnak olyan helyzetek, amikor kölcsönadhatnánk fogkefénket valakinek. Például átjön egy barátunk, elbeszélgetjük az időt, és mivel későre jár, ott marasztaljuk. Mivel fogkefét nem hozott magával, egyszerűen kölcsönadjuk a miénket.

Vagy nyaralni megy a család, és valaki otthon felejti a fogkeféjét. Egyszerűbb megoldásnak tűnik megosztozni a fogkeféken, mint elindulni fogkefét vásárolni.

Ez csak két példa volt arra, milyen könnyen belecsúszhatunk egy fogkefekölcsönzésbe.

Pedig nagyon nem ajánlatos senkinek odaadni a fogkefénket! A sörtéket ugyanis nem lehet tökéletesen lemosni az egyes fogmosások után, így lepedék, ételmaradék marad rajtuk. Ezek olyan aprók lehetnek, hogy szabad szemmel nem is érzékeljük őket. Alaposan megvizsgálva a fogkefét teljesen tisztának tűnik - holott nem az.

A lepedékben, ételmaradékokon kórokozók nyüzsögnek. Köztük igen ártalmas fajták is: például az ínygyulladásért vagy fogszuvasodásért felelős baktériumok, vagy egyéb vírusok, ha például közben átestünk egy felső légúti megbetegedésen. Sokszor a betegség tüneteinek nem is kell jelentkezniük ahhoz, hogy egy nátháért vagy influenzáért felelős vírus a szervezetünkben legyen. Elképzelhető, hogy mi magunk ellenállunk a vírusnak, ám a fogkefével átadott kórokozó megbetegíti barátunkat, családtagunkat.

Ráadásul mindez visszafelé is igaz: amikor visszakapjuk a fogkefénket, megkapjuk a másik ember szájüregéből származó kórokozókat.

ne-adjuk-kolcson-fogkefenket.jpg#asset:3

Minél régebben használjuk a fogkefénket, annál több vírus, gomba és baktérium nyüzsög a sörtéken. Ezért is ajánljuk, hogy 3 hónap elteltével cseréljük le régi fogkefénket egy újra. Nem pedig azért, mert a sörték időközben elhasználódnak - mint ahogy azt sokan hiszik. 

De akár új fogkefét használunk, akár régebbit, ne adjuk oda másoknak! 


Kiemelt cikkek