Megelőzés

5 tipikus hiba, amit elkövethet a napi fogápolás során

5 tipikus hiba, amit elkövethet a napi fogápolás során

1, Megfeledkezik a fogközök tisztításáról

Ne tegye! A fogak tisztítható felületének kb. 35%-a épp a fogak egymással érintkező területe. Ne hagyja tisztítatlanul ezt a nagy területet, hiszen ez azt jelenti, hogy nagyjából fogai egyharmadáról nem távolítja el a lepedéket és ételmaradékokat.

2, Reggeli előtt mos fogat, ahelyett, hogy utána mosna

Persze lehet reggeli előtt is fogat mosni, de igazából felesleges. A reggeli utáni fogmosást azonban nem szabad kihagyni, hiszen utána jó eséllyel már csak este kerül sor a fogápolásra. 

3, Nem fordít elég figyelmet a fogak belső felületére

Nem csak a mások által látható felületek szuvasodhatnak! Tipikus hiba, hogy túl türelmetlenek vagyunk, és ezért elsummantjuk a fogak bizonyos felületeinek megtisztítását. Az emberek zöme a fogak belső felületét (vagy a hátsó nagyőrlőket) hajlamos kihagyni, gondolván, azt úgyse látja senki. 

Ám sajnos a fogak minden felülete egyformán hajlamos a szuvasodásra, így nem szabad spórolni a fogak egyik részének kihagyásával sem. 

4, Az ínyével párhuzamosan sikálja a fogait (mégpedig folyamatosan és erősen)

A fogak tövénél vékonyabb, sérülékenyebb a fogzománc. Ha párhuzamos sikálást alkalmaz, apró sérüléseket okozhat a fog külső rétegében, ami hosszú távon fogérzékenységhez vezethet. Érdemes elsajátítania a helyes technikát!

5, Túl hamar ragad fogkefét az étkezéseket követően

A lelkiismeretes fogápolók sokszor túlbuzgóságukban követik el azt a hibát, hogy étkezés után szinte azonnal fogat mosnak. 

ebéd_02.jpg#asset:35555

Ez azonban nem helyes, mert a száj pH-értéke ilyenkor még a savas tartományban van, és a savas kémhatás miatt a fogzománc felpuhul, sérülékennyé válik. Ha ilyenkor esik neki a fogkefével, ráadásul kíméletlenül dörzsöli velük a fogait, akkor a fogzománc könnyen megsérülhet.

Várjon inkább fél órát, csak ezután mosson fogat!

Kiemelt cikkek