Tények és tévhitek

A fogékszer felhelyezésekor nem sérül a fogzománc!

 soós tünde

Hölgypácienseinkben időnként felmerül az ötlet, hogy mosolyukat egy csillogó fogékszerrel tegyék még vonzóbbá. Mivel a fogékszer anyaga lehet szépen csiszolt üveg, drágakő vagy arany, valóban szépen csillog, megjelenésünket különlegessé teszi.

Ám egy-egy tapogatózó kérdés nyomán az derült ki, hogy sok hölgynek téves elképzelései vannak a felhelyezést illetően. Valahogy úgy képzelik, hogy fúrunk egy lyukat a fogba, és beleillesztjük a fogékszert. Mint a fülbevaló esetén. Ám ilyet egy lelkiismeretes szakember sosem tenne! A fogzománc a fog fontos alkotórésze, védelme, mondhatni pajzs a külvilág ártó hatásai ellen.

A fogzománcot csak akkor bontjuk meg, ha erre feltétlenül szükség van, például a fog megbetegedése esetén. A fogászati kutatások egyik célja egyébként éppen az, hogy minél kevesebb beavatkozással tudjuk orvosolni a beteg fogakat, így minél több egészséges foganyag megmaradjon. (Ezt nevezik minimál invazív eljárásnak vagy törekvésnek.)

Vagyis szó sincs arról, hogy megfúrnánk a fogzománcot!

A fogékszert ragasztással erősítjük a fog felületére, így a fogzománc nem sérül. Ennek megvan az az előnye is, hogy ha a tulajdonosa már megunta a csillogó ékességet, minden további nélkül le lehet szedni, és a fogon nem marad semmilyen nyoma annak, hogy ott volt.

Kiemelt cikkek