Érdekességek

A fogpiszkáló ősi találmány!

A fogpiszkáló ősi találmány!

Már az ősember használt volna fogpiszkálót? A grúz előember minden bizonnyal igen. Legalábbis erre jutott az a nemzetközi kutatócsoport, amely az előember állkapcsát tanulmányozta. 

Olyan ínybetegség bizonyítékát fedezték ugyanis fel, amelyet minden bizonnyal egyfajta fogpiszkáló többszöri használata okozott – idézi a BBC az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt.

Ani Margvelasvili, a tanulmány vezető szerzője szerint az emberi állkapocsleletekkel foglalkozó tudósoknak nagyobb figyelmet kellene szentelniük a fogkopásnak és az egyes egyedek életkorának. Elmondta, hogy a fog folyamatos kopása miatt az állkapocs alakja is átalakul az egyén élete során, ezt pedig rendszerint alábecsülik, amikor a különböző emberi állkapocsleleteket eltérő fajoknak tulajdonítják.

Így a vita tovább folyhat azon, hogy milyen fajba tartozott a grúziai előember, de az mindenképpen érdekes, hogy esetleg már fogpiszkálót használt. Végül is a fogköztisztító kefét még jó pár évezredig nem találják fel, így nem sok eszköze lehetett arra, hogy az ételmaradékot kipiszkálja a fogai közül…

(forrás: itt)

Kiemelt cikkek