Fogászati kérdések

Egy kis parodontológia: ínygyulladás és fogágygyulladás

Egy kis parodontológia: ínygyulladás és fogágygyulladás

Ínygyulladás, fogágygyulladás – mi a különbség? 

Sok páciens fülének egyformának hangzik, pedig a kettő messze nem ugyanaz!
A parodontológia a fogágy betegségeivel, gyógyításával és megelőzési lehetőségeivel foglalkozó terület a fogászaton belül. A leggyakrabban emlegetett – sajnos szinte népbetegséggé vált – ínygyulladás és a fogágygyulladás a leggyakrabban hallott kifejezések. Mit takarnak?


Ínygyulladás

Az egészséges íny a képen jól megfigyelhető.

Ínygyulladásnál az íny sérülékennyé, érzékennyé, gyulladttá válik. Ránézésre is látszik, hogy valami nincs rendben: az íny pirosabb, duzzadtabb a normálisnál, és gyakran vérzik, például fogmosáskor vagy harapáskor. Leggyakrabban a fogkő okozza.


Fogágygyulladás

A fogágygyulladás sokkal veszélyesebb folyamat. Mivel a fogágy szövetei az íny, a csont és az ezeket összekötő kötőszövet, az ínygyulladás fokozódása és tovaterjedése előbb-utóbb a csontot és a kötőszövetet is érinti. Ha a gyulladás átterjed a csontszövetre, akkor már nagy a baj. Míg ugyanis az ínygyulladás jó eséllyel kezelhető és visszafordítható, a károsodott csontszövet regenerációja jóval komplikáltabb folyamat.

Összefoglalva

Az ínygyulladás tehát az első lépés a fogágygyulladás felé. Ezért nagyon fontos, hogy ínyvérzés, ínyérzékenység, visszahúzódó íny esetén forduljon szakemberhez! Ha biztosra akar menni, az a legjobb, ha félévente elmegy egy fogászati ellenőrzésre, még akkor is, ha Ön semmilyen kellemetlen tünetet nem tapasztal.

Kiemelt cikkek