Fogászati kérdések

A gennyes fog kialakulása, kezelése és megelőzése

 gennyes fog kialakulása, kezelése, megelőzése

A gennyes góc, más néven tályog kialakulásakor jellemzően lüktető, erős fájdalom és az ínyen keletkező dudor egyértelművé teszi, hogy baj van. Mit tehetünk a gennyes gócok ellen? Hogyan gyógyítható meg a gennyes fog? Mivel előzhetjük meg a kialakulását? Máris kiderül!

Hogyan alakul ki a tályog?

Hogyan alakul ki hát a gennyes fog, vagy pontosabban fogalmazva egy gennyes üreg a fog körül?

Először Is tisztázzuk, hogy mit jelent a genny. A genny elhalt baktériumokból és szövetekből képződő váladék, mely bakteriális fertőzések következtében alakul ki.

A tályogot tehát baktériumfertőzés okozza, amely jellemzően a fog belsejéből indul ki, majd átterjed a fog gyökerére (ez a periapikális tályog) vagy a környező szövetekre. Előfordulhat az is, hogy a fog tartószöveteiben szaporodnak el a baktériumok (ez a parodontális tályog).

Hogyan kerülnek baktériumok a fogbélbe?

A fog egy kemény, zárt egység – hogyan kerülnek akkor a belsejébe a kórokozók? Természetesen úgy, hogy a foganyag károsodása révén megnyílik előttük az út a fog belsejébe. Leggyakoribb, hogy a fog szuvasodása vagy egy nem tökéletes gyökértömés enged szabad utat a baktériumoknak.

Ha a baktériumok képesek betörni a fogbélbe, ott szaporodásnak indulnak, és kialakul a baktériumfertőzés. Ez a  fertőzés aztán továbbterjed (vagyis a baktériumok vándorútra indulnak), és a fog gyökerén keresztül eljut az állcsont csontállományába, így alakul ki a gyulladt, gennyes fog.

Miért jelenik meg a genny?

A szervezetünk érzékeli a kórokozók támadását, és erre reagál, vagyis fehérvérsejteket küld harcba a baktériumok ellen.  A csata hevében a saját szövetelemeink is elpusztulhatnak, és ezek, valamint a baktériumok képezik a genny alapját (hasonlóképpen az orrváladékhoz, amely főképp a baktériumfertőzéssel megbirkózni képtelen makrofágokból és kórokozókból áll). A genny tehát annak a jele, hogy immunrendszerünk megpróbált megakadályozni egy támadást a szervezetünk ellen.

A tályog pedig egy gennyel teli üreg, vagyis az elpusztult fehérvérsejtek, szöveti törmelékek és a baktériumok gyűjtőkamrája. A tályogos fog vagy gennyes fog tehát tulajdonképpen egy és ugyanaz.

Mi az a sipoly vagy fisztula, és mi köze a tályoghoz?

A sipoly vagy fisztula a tályog kivezető nyílása: ilyenkor a genny jellemzően a szájüregbe ürül. A gyökér csúcsán felgyülemlett genny többnyire  a vékonyabb csontfelszín felé tör utat magának. Ilyenkor használják a köznyelvben azt a kifejezést, hogy a fogtályog kifakad.

Hol szokott jellemzően megjelenni a tályog?

A parodontális tályog a tartószövetekből indul ki, és gyakran kis dudorként jelenik meg az ínyen. Ilyenkor látható a gennyzacskó a fogínyen. A periapikális tályog pedig a fog gyökércsúcsa körül alakul ki, ezért nem látunk dudort a szájüregünkben.

 

Mik a gennyes fog tünetei?

A fogtályog tünetei nem kezelhetők félvállról. Megesik, hogy semmi nem figyelmeztet arra, hogy van gócos fogunk – melyből tályog alakulhat ki -, csak a fogorvosi vizsgálat során (többnyire egy röntgen- vagy CBCT-felvétel alapján) derül fény a foggyökér körüli gyulladás jelenlétére. Máskor azonban egy vagy több tünet is jelentkezik. Az alábbiak lehetnek a gennyes fog tünetei, melyek közül egy vagy több tünet megjelenése esetén azonnal szükségessé válik a gennyes fog kezelése:

 • fogérzékenység
 • úgy érezzük, az egyik fogunk kiemelkedik a helyéről, mintha magasabb lenne a szokásosnál
 • heves, lüktető fájdalom
 • feszítő érzés az ínyen
 • gennyzacskó, vagyis egy kidudorodás figyelhető meg az ínyen
 • hőemelkedés vagy láz (ez a szervezet reakciója a fertőzésre)
 • kellemetlen lehelet, rossz szájíz
 • az arc megduzzadása

 

Miért dagad fel az arcunk a gennyes fog miatt?

A fogtályog nem mindig jár az arc megduzzadásával. Ám ha kialakul, általában komoly fájdalom is kíséri.

fogfajas-02.jpg#asset:58432

Az arc feldagadásának az oka az, hogy a keletkező genny nem tud kiürülni a szájüregbe, ezért elindul a mélyebb szövetek felé. A szervezet persze mindent megtesz, hogy megálljt parancsoljon a fertőzésnek, de ha

 1. gyengébb az immunrendszerünk,
 2. túl erős a fertőzés, 

akkor a baktériumok a többi szövetet is megtámadják. A gennyesedés folyamata (immunreakció, elpusztult gyulladásos elemek és kórokozók tömege) fokozódik, a genny megnövekedett tömege pedig immár kívülről is láthatóvá válik – az arcunk feldagadt.

 

Segítenek-e a házi praktikák?

A válasz egy határozott nem. A gennyes fog kezelése házilag tilos! A gennyes fog gyógyítása a szakember feladata.

Kérjük, ne próbáljon a gennyzacskóba szúrni, mert ez akár vérmérgezéssel is végződhet. Ráadásul a genny kiürülése pillanatnyi megkönnyebbülést hozhat ugyan, de a gennyesedés okát és folyamatát ezzel még nem szünteti meg. A mélyebben fekvő gennyes területeken (például a gennyes foggyökér, ami csak fogtályogműtét esetén orvosolható) pedig a szövetek továbbra is pusztulni fognak.

Semmiképpen se kezdjen el antibiotikumot szedni a saját szakállára: a fertőzés kiindulópontja ugyanis a fog belsejében van, és oda nem jutnak el az antibiotikumok.

Az arcduzzanatot párakötéssel kezelheti, de ezt is csak a fogorvosa utasítására tegye! Természetesen fájdalomcsillapítót bevehet a kínzó fájdalom ellen, ám ez megint csak ideiglenes enyhülést fog hozni.

A legjobb, amit ilyenkor tehet, hogy azonnal megbeszél egy találkozót a fogorvosával: a fogtályogtól így gyorsan és biztonságosan szabadulhat meg, ráadásul minél hamarabb fordul szakemberhez, annál nagyobb az esélye, hogy egy gyökérkezeléssel megússza a dolgot, és nem kell megválnia a fogától. Tehát az időtényező kiemelten fontos, hogy minél előbb elkezdődhessen a fogtályog kezelése!

 

Hogyan szokták kezelni a tályogot?

A fogtályog kezelése a kiindulási probléma kezelésével indul, így gyógyítjuk meg a beteg, gyulladásban lévő fogat. Ez lehet gyökérkezelés, gyökértöméscsere vagy gyökércsúcs-reszekció (a fog gyökércsúcsának levágása), végső esetben foghúzás.

Műtéti eljárásra az akut fázisban kerül sor, ha a duzzanat fluktuál.

Gennyes fog kezelése

Érzéstelenítést alkalmazunk, majd apró bevágást ejtünk a gennyzacskón vagy tályogon, hogy a genny kiürülhessen belőle, majd fertőtlenítő csíkot helyezünk a sebbe, melynek segítségével mesterségesen nem engedjük a sebzáródást, hogy a váladék ki tudjon ürülni.

A fogorvos antibiotikumot vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőt is felírhat, a fertőzés előrehaladottságától függően.

Ha a gyulladás miatt pusztuló tartószövetek már nem képesek stabilan megtartani a fogat, azt sajnos ki kell húzni.

 

Mi a következménye annak, ha a gennyes fogat nem kezeltetjük?

Sajnos ennek súlyos következményei lehetnek, ezért haladéktalanul forduljon fogorvoshoz, ha felmerül a tályogos fog gyanúja!

Minden fogból kiinduló gyulladásnak lehetnek gyors lefolyású (akut) következményei, amikor fellobban a gyulladás, illetve lassan kialakuló, hosszú távú következményei (pl. gócbetegség).

Az elhanyagolt tályog szövődményei az alábbiak lehetnek:

 • a fog elvesztése
 • több fog elvesztése (ha a gennyes góc okozta szövetpusztulás a szomszédos fogak körüli csont- és tartószöveteket is érinti)
 • csontpusztulás a fog, fogak körül, illetve az elvesztett fogak helyén (ez a fogak megtartását, illetve a fogak pótlását nagyban megnehezítheti)
 • mélyszöveti gyulladás, mely a szöveti membránokon keresztül  akár mélyen a mellkas felé, illetve az agy felé is eljuthat! (szepszisveszély)
 • gócbetegségek kialakulása

Érdemes megjegyeznie, hogy ha kezeletlenül hagyja a fogat, a fertőzés egyre súlyosbodhat, és egyre nehezebb lesz kontrollálni. Nagy a kockázata annak, hogy a fertőzés a csonthártya alatt vagy azt áttörve hamar átterjed az állcsontra vagy a fej és a nyak egyéb részeire. Mindemellett csonthártyagyulladás is felléphet.

Veszélyes következmény lehet az állkapocs vagy a nyak extrém duzzanata, ami nyelési nehézséget okozhat. Ha a baktériumos fertőzés a lágyrészek között, például a nyakon lévő lágyrészeken (spatiumokon) keresztül terjednek tova, akkor megnő a vérmérgezés (szepszis) kialakulásának esélye.

A fog körüli fertőzések gócként viselkedve a szervezet számos pontján okozhatnak megbetegedéseket, köztük veseproblémákat, szívbetegségeket, ízületi fájdalmakat stb.

Ez egy ijesztő lista… Nem győzzük aláhúzni, hogy felejtse el a házi praktikákat, és szakszerű fogorvosi segítséget vegyen igénybe, mégpedig minél hamarabb.

 

Hogyan előzhető meg a tályogok kialakulása?

Mivel a tályog mindig egy gyulladt fogból indul ki, a megelőzés lényege az, hogy rendszeresen vegyünk részt fogorvosi szűrővizsgálaton, hogy időben felfedezzék a gyulladásos folyamatokat, illetve a fogak szuvasodását minél hamarabb orvosolják. Ezenkívül kulcsfontosságú, hogy ha bármilyen panaszunk van, mielőbb forduljunk fogszakorvoshoz.

Gennyes fog megelőzése

A megelőzés másik pillére a rendszeres és helyes technikával végzett fogápolás, amelybe beletartozik a mindennapi alapos, minden fogra kiterjedő fogmosás, a fogközök megtisztítása (fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével) és a nyelv óvatos lesikálása.

Bár logikusnak tűnhet egy antibakteriális szájvíz napi használata, erről azonban lebeszélnénk. A szánkban ugyanis nem csak káros baktériumok élnek. Az antibiotikumos készítmények nem válogatnak, elpusztítják a jótékony bacilusokat is, amelyek nélkülözhetetlenek a szájüreg egészségéhez. Hetente egyszer bőven elég alkalmazni ezeket a szájvizeket, bár bizonyos fogászati betegségek, műtétek esetén, fogorvosi utasításra időlegesen használhatjuk őket gyakrabban is.

Panaszmentesség esetén is fontos a fogászat felkeresése félévente, évente egyszer még akkor is, ha nem tapasztalunk semmilyen tünetet. A gócos fog  ugyanis bizonyos esetekben (például, ha elhalt fog belsejéből indul ki a fertőzés) nem okoz fájdalmat, és csak a kontrollokon készített röntgenfelvételek mutatják ki a szövetek pusztulását, ami belobbanva tályog kialakulásához vezethet.

 

Gyakran felmerülő kérdések

Normális/megtörténhet, hogy a tályog kifakad magától?

Igen, előfordulhat, hogy a genny utat tör magának az ínyen levő duzzanatból. A foggyökér körüli tályog esetén is megtörténhet, például olyankor, ha vékony a csont. Ekkor a genny áthatolhat a csonton, és a lágy részeken keresztül megtalálja az utat a szájüregbe.

Mi az a gennyzacskó? Honnan ismerjük fel?

A gennyzacskó az ínyen megjelenő tályog neve. Könnyű felismerni: egy pattanásszerű dudor a fog mellett, alatt vagy felett. Fontos, hogy nem feltétlenül az a fog érintett, amelynek a környékén található. Előfordulhat, hogy a szomszédos fog a gennyesedés gócpontja, ám a genny egy hosszabb úton tör ki a felszínre, történetesen egy egészséges fog környékén.

A kemény dudor a fogínyen fogtályogot takarhat?

A gennyzacskó általában viszonylag puha tapintású, de keményebb dudorok is előfordulhatnak. Mivel annak megítélése, hogy mi puha és mi kemény, igencsak szubjektív, mindenképpen érdemes felkeresni fogorvosunkat, hogy egy szájüregi vizsgálattal és/vagy röntgenfelvételekkel utánajárjunk a dolognak.

A fogtályog és a ciszta ugyanaz?

A tályog egy lokalizált akut fertőzés, egy gennyes üreg, amely azonnali kezelést igényel, a ciszta pedig egy hámmal bélelt tömlő. A tályog kialakulhat egy ciszta körül vagy egyenesen a ciszta belsejében is. A kettő tehát nem ugyanaz!

A szájüregi ciszta kialakulásának oka a fogbél sejtjeinek elhalása, de fogszuvasodás és trauma hatására is megjelenhet. Leggyakoribb megjelenési formája a gyökércsúcsi (radicularis) ciszta, amely a gyökércsatornában lévő baktériumok vagy a gyökércsatorna elhalása miatt alakul ki.

Milyen tünetei vannak egy cisztának? Mások, mint a fogtályognak?

A fogtályog és a ciszta tünetei nagyon hasonlítanak egymásra: előfordulhat fájdalom, vagy szokatlanul nagynak, túlságosan kiemelkedőnek érzékelhetjük a fogunkat. Éppen ezért csak a fogorvos tudja eldönteni, melyik jelenségről van szó, netán mind a kettő fennáll. A tanácsunk ismét ugyanaz: ha bármilyen szokatlan vagy fájdalmas tünetet észlel, keresse fel a fogászatot.

Milyen egyéb szájüregi gyulladások vannak még?

Ajakgyulladás, ínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, szájpadlásgyulladás stb. –  a skála sajnos elég széles.

Van-e lelki oka egy gennyes fognak vagy fogtályognak?

Tudomásunk szerint nincs ilyen összefüggés. Ha baktériumok jutnak be a fogbélbe, ott kialakul a fertőzés, amelyre a szervezet gyulladással reagál. Az immunrendszerünk hatékonyságát azonban a stressz befolyásolhatja: zaklatott időszakokban a szervezet immunrendszere gyengébb, mint kiegyensúlyozottabb időkben, így a gyógyulási folyamat elhúzódhat.

Mitől alakul ki vérhólyag a szájban?

Elsősorban traumás hatásra alakul ki. Ilyenkor fel kell keresni a fogorvost, aki egy steril tűvel leszívja a hólyagban levő folyadékot.

A gyulladt fog gócnak számít?

Igen! A gyulladást kiváltó baktériumok vagy az általuk termelt toxikus anyagok a vérrel vagy a nyirokrendszeren át eljuthatnak a szervezet távoli pontjaira, és ott a legkülönfélébb, akár súlyos megbetegedést is okozhatnak.

Mire figyelmeztet az ínyfájdalom?

Az ínyfájdalom leggyakrabban ínygyulladást jelez, ám a feszítő érzés fogtályogra is utalhat.

A letört fog okozhat tályogot?

Ha a törés miatt feltárul a fogbél, akkor szabaddá válik az út a baktériumok előtt, és kialakulhat a tályog.

Szabad fogat mosni a gennyesedés környékén?

A fogmosást semmiképpen sem szabad elhanyagolni, mert a képződő lepedék ugyancsak a baktériumok melegágya. Ugyanakkor, ha genny ürül a szájüregbe, a fogkefével széthordjuk a baktériumokat. Ezért egyrészt fontos a fogmosás, másrészt haladéktalanul meg kell szüntetni a gennyesedést, vagyis fel kell keresnünk a fogorvost.

A kezelés után a kezelőorvos elmagyarázza, hogyan tisztítsuk a gennyes részt. Ügyeljünk arra, hogy a kezelés után új fogkefét használjunk, mert a régi kefe sörtéi fertőzöttek lehetnek.

Kiemelt cikkek