A kezelésekről

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelésnek megvannak a maga tipikus lépései, de a konkrét esetek ettől eltérhetnek. Ám ez az általános leírás is képet tud adni Önnek arról, hogy mi fog történni egy gyökérkezelés során. Ezáltal megbizonyosodhat arról, hogy magas szakmai színvonalon végezzük hivatásunkat!


Mi az a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés során a fogbélüreg (pulpa) tartalmát eltávolítják, a foggyökércsatornát kitisztítják, sterillé teszik (fertőtlenítik), majd a gyökércsatornát teljes hosszában tartós töméssel zárják.

A gyökérkezelés célja tehát, hogy a fogbélüreg fertőzött beltartalmát és a fertőzött csatornafalat eltávolítsuk, a gyökérkezelt fogat helyreállítsuk.


A gyökérkezelés okai

Sokszor merül fel a kérdés, hogy vajon milyen tényezők következtében kell sort keríteni a gyökérkezelésre.

  • A leggyakoribb oka a gyökérkezelésnek a fogbél túl nagymértékű szuvasodása. Ilyenkor a fogbél elkezd szuvasodni a nyüzsgő baktériumok miatt, melyek áttörik a fog kemény szöveteit is, visszafordíthatatlan károkat okozva.
  • A másik igen gyakori ok, amikor valamilyen nem várt baleset következtében letörik a fog. A sérülés következtében a fogbél baktériumokkal fertőződik meg.

A hagyományos és mikroszkópos gyökérkezelés

A két kezelés elsősorban abban különbözik, hogy míg az első esetben az endodontus a szemére és a kezére hagyatkozik a foggyökércsatornák feltárásában és kitisztításában, addig a második esetben egy erősen nagyító szerkezet segíti a fogszakorvos munkáját. Mivel ez utóbbi jóval megbízhatóbb eljárás, és ezért a kezelés sikerességének esélye magasabb, ha lehet, inkább ezt a metódust ajánljuk pácienseinknek.

Ám a gyökérkezelés lépései mindkét kezelésnél megegyeznek. Lássuk, hogy melyek is ezek a fő lépések!


A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés menete, lépései

1. Először a diagnózist állítja fel a fogszakorvos

A legelső lépés a helyes, szakszerű diagnózis felállítása, hogy a fogszakorvos megbizonyosodhasson a gyökérkezelés szükségességéről. A gyökérkezelésre erős, még fájdalomcsillapítóra sem szűnő fájdalom esetén van komoly esély, ám a pontos diagnózishoz sok esetben röntgenfelvételre is szükség lehet.


2. A gyökérkezelés érzéstelenítéssel kezdődik

Bár az injekciót sokan nem szeretik, mi több félnek tőle, de aggodalomra semmi ok. A fogszakorvos ilyenkor szokta megjegyezni, hogy a kezelés során ez a legkellemetlenebb lépés: innentől kezdve már nem fog fájdalmat érezni a páciens, hiszen a gyökérkezeléshez szükséges a teljesfokú érzéstelenítés.


3. A fog koronarészének átfúrása következik

Ennek a lépésnek az a célja, hogy az idegkamrát feltárják, hogy a gyökércsatornákat megkereshessék és elvégezhessék a tisztítást, fertőtlenítést, majd végül a tömést.


4. A foggyökércsatornák megkeresése

Az idegkamra feltárása után a fogszakorvos tüzetesen átvizsgálja a fogat, és megállapítja a gyökércsatornák helyét. Ez nem mindig egyszerű feladat, mert a foggyökércsatornák száma és elhelyezkedése sokszor meglepő lehet, ezért szükség van a csatornák hosszának mérésére. 

gyokerkezeles

Az is megesik, hogy a méret teszi nehézzé a beazonosítást (képünkön): a probléma forrása egy szabad szemmel nem vagy csak alig látható foggyökércsatorna is lehet.


5. Következik a csatornák megtisztítása

A gyökércsatorna megtisztításához különféle eszközöket (gyökérkezelő tű) használ a fogszakorvos, hogy a csatornákban megbújó, gyulladást okozó anyagot/szövetmaradványt, elhalt szövetet, valamint a gyökércsatorna külső rétegét eltávolítsa. A csatornák megtisztításának célja az, hogy kizárólag egészséges szövet maradjon a gyökércsatornában.


6. A csatornába fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyag kerül

A feltárt és megtisztított gyökércsatornába fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagot vezetünk, tehát kémiai tisztítást végzünk el. Kifejezetten erre a célra fejlesztett kanülökkel bejuttatjuk a fertőtlenítő szereket a gyökércsatornába, továbbá lézersugárral is segíthetjük a fertőtlenítés hatását. Értelemszerűen ennek a lépésnek az a célja, hogy a gyulladást maradéktalanul megszüntessük.


7. A fogszakorvos ideiglenes tömést helyez el a fog koronai részén

Az ideiglenes tömésre azért van szükség, hogy megóvjuk a kezelt területet, illetve hogy a páciens többé-kevésbé a megszokott módon tudjon étkezni. Az ideiglenes tömés nem bírja annyira a terhelést, mint a végleges tömés, ezért igyekezzen kímélni az érintett fogat az étkezések során!


8. Tipikusan egy hét szünet következik 

Ha ezalatt nem jelentkezik semmilyen panasz, akkor egy hét múlva a fogszakorvos elkészíti a végleges gyökértömést, és a kezelés véget ér. Ha érzékenység, fájdalom lép fel, a fogcsatornát át kell öblíteni, és egy másik fertőtlenítő anyagot kell bejuttatni. Ezt újabb hét „próbaidő” követi, és ez a ciklus addig ismétlődik, amíg a fog gyulladása véglegesen meg nem szűnik.

A gyökérkezelés sikeressége közel sem teljes, ha a korábbi panaszok a gyökérkezelés után is fennállnak vagy ha a gyulladás nem múlt el teljesen. Ilyenkor újabb, tüzetes átvizsgálás következik, ahol röntgenfelvételek alapján a fogszakorvos kiállítja véleményét, hogy a páciens érintett foga megmenthető-e.

A gyökérkezelés lépései tehát az imént bemutatott 8 fő lépés alapján végezhetők el, ám nagyon fontos ismét hangsúlyoznunk, hogy az egyéni kezelések ettől jócskán eltérhetnek. Például a mikroszkópos gyökérkezelés menete a linkre kattintva olvasható el, ahol a leggyakrabban felmerülő kérdéseket is megválaszoltuk!

Kiemelt cikkek