Megelőzés

A hidegre való érzékenység

A hidegre való érzékenység

Már attól is megsajdul a foga, ha ránéz egy finom jeges italra vagy nyalánkságra?

A fogérzékenység kellemetlen jelenség, de érdemes a végére járni! Valójában nemcsak a hidegre reagálhat érzékenyen a fog: a meleg ételek is kiválthatják a sajgást, vagy éppen harapáskor nyilall belénk a fájdalom.

Sokszor nincs megoldás az érzékenységre, mert a korral visszahúzódó fogíny miatt szabaddá vált fognyakak érzékenységet váltanak ki. llyenkor egy speciális fogkrém használata és a hideg-meleg élelmiszerek elkerülése javasolt.

Ám az érzékenység hátterében olyan okok is meghúzódhatnak, amelyeket a fogorvosa könnyen felderíthet és megszüntethet! 

kezeles.jpg#asset:35158

Ilyen lehet egy apró, szabad szemmel nem érzékelhető szuvasodás vagy a fogzománc károsodása. Esetleg a szakértő szem észreveszi, hogy fogmosáskor az ínnyel párhuzamosan sikálja a fogait, és emiatt a fognyaknál, ahol vékonyabb a zománc, érzékenység alakult ki. A fogorvos vagy még inkább a dentálhigiénikus elmagyarázza, hogyan kell helyesen tisztítani a fogakat, anélkül, hogy károsítaná a fognyaki részt.

Ha szerencsés, akkor az érzékenység oka megszüntethető vagy orvosolható. Ha nem, akkor kénytelen lesz megvárni, míg a jégkocka elolvad, vagy fájó szívvel lemondani a jeges finomságokról…

Kiemelt cikkek