Érdekességek

A maják és a fogékszer

A maják és a fogékszer

Egy titokzatos nép

A majákról leginkább a világvége jut a mai ember eszébe, pedig egy rendkívül fejlett civilizációról van szó. A legkorábbi maja emlékek az időszámításunk előtti 10 000-ből származnak, a maja kultúra virágzása a III-X. századra tehető. Ám mire a spanyol hódítók megérkeztek volna a Yucatán-félszigetre, már jócskán hanyatlóban volt a birodalom.

A maják gyönyörű templomokat és várakat építettek, csillagászati és matematikai tudásuk sokkal fejlettebb volt, mint a kor bármelyik másik civilizációjáé.

Miért volt oly népszerű náluk a fogékszer?

Ez a különös és sok szempontból titokzatos nép több tudós szerint rendkívül fejlett módon viszonyult a fogakhoz. Nem sokat tudunk fogápolási szokásaikról, ám a maradványok tanúsága szerint nagyon népszerű volt náluk a fogékszer: az apró, csillogó kövecskék szinte minden látható fogban megcsillantak – erre példa a mellékelt fotó is. Nem kis ügyesség kellett ahhoz, hogy a fogak ne törjenek le, amikor belefúrták az ékköveknek való lyukakat!

Egyszer majd bizonyára kiderül, a díszítő jellegen kívül volt-e más funkciója is a fogékszerüknek. Feltehetőleg egyfajta rangot jelenthetett a szép kövek viselése, de ez pillanatnyilag csak találgatás.

Kiemelt cikkek