A kezelésekről

A mikroszkópos gyökérkezelés újra fogat mentett

A mikroszkópos gyökérkezelés újra fogat mentett

Dr. Kovács Kitti páciense eredetileg egy másik rendelőből érkezett hozzánk. Kezelőorvosa azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy végezzük el a panaszos fog gyökértömésének cseréjét mikroszkópban. Meggyőződése volt ugyanis, hogy a fájdalomra panaszkodó páciens foga nem gyógyult meg a hagyományos gyökérkezelés hatására, és az a veszély fenyegeti, hogy ha nem gyógyul meg, akkor el kell távolítani. 

A mikroszkópos gyökérkezelés speciális berendezést, illetve a kezeléséhez értő, tapasztalt szakembert igényel, így számos rendelő, ahol ezzel az eljárással nem foglalkoznak, a fentebb leírt eljáráshoz folyamodik.

A kiindulási röntgenképen jól látható, hogy a gyökértömés minősége sajnos nem a legmegfelelőbb. Nem sikerült a gyökércsatornákat a teljes hosszon kitisztítani, és a fog gyökércsúcsa körül gyulladás alakult ki. (Az érintett területet pirossal rajzoltuk körbe.) 

Mikr_Gyökérkezelés_05_01.png#asset:32

Sajnos sokszor találkozunk ezzel a problémával. Ami talán még rosszabb, hogy ezek a gyulladások sokszor rejtve maradnak, egészen addig, amíg egyszer csak meg nem fájdul a fog. Ez történt most is: kedves páciensünk igen nagy fájdalmakkal érkezett.

Első alkalommal eltávolítottuk a régi gyökértömést, megkerestük a csatornák végét, illetve a hátulsó gyökérben találtunk még egy, addig fel nem fedezett csatornarészletet. Az őrlőfogak esetében nem ritka, hogy a kezelőorvos szabad szemmel, szabad kézzel nem tudja feltárni a fog összes fog gyökércsatornáját. (Ezek ugyanis nagyon bonyolult, helyenként szövevényes hálózatot alkothatnak.) Éppen ez a jelenség hívta életre a mikroszkópos technológiát: amit szabad szemmel nem látunk, azt egy nagyító berendezés segítségével mégis észlelhetünk!

Ezt követően különböző vegyszerekkel kitisztítottuk a fogat, és gyógyszert tettünk a gyökércsatornákba.

Második alkalommal készítettük el az új gyökértömést. 

Körülbelül egy hét telt el a két ülés között, és a páciens panaszai máris nagymértékben csökkentek. Pici ráharapási érzékenység volt tapasztalható, de ezt normálisnak tekintjük a kezelések között, egyes esetekben a gyökértömés befejezése után is – legalábbis egy darabig.

A röntgenfelvételen az elkészült gyökértömés első fázisa látható, amely még nem tölti ki a teljes csatornarendszert, csak a gyökerek végét zárja. A többi csatornaszakasz komplett tömése után üvegszálas csapos megerősítést helyeztünk a fogba.

Mikr_Gyökérkezelés_05_03.png#asset:32

A gyökértömést követően a pácienst fél év múlva rendeltük vissza egy kontrollröntgenre. Saját elmondása szerint a gyökértömést követő pár napban még érzékeny volt a foga, azóta azonban teljesen panaszmentes. Ezt jó hírnek tekintettük, ám szükség volt egy felvételre is, hogy alátámassza a páciens örömteli beszámolóját.

Mint az a kontrollröntgen-felvételen is jól kivehető, a csontban lévő, az eredeti képen látható fekete elváltozás (vagyis a gyulladás) mára jóformán teljesen eltűnt, helyét pedig az egészséges, ép csontszövet vette át. Vagyis végleg bebizonyosodott, hogy a panaszokat okozó gyulladás tényleg megszűnt, a mikroszkópos gyökérkezelésnek köszönhetően a páciens fogát tehát nem fenyegeti az a veszély, hogy el kelljen távolítani. 

Remélhetőleg még hosszú évekig, akár élethossziglan tudja még szolgálni tulajdonosát.

Mikr_Gyökérkezelés_05_04.png#asset:32

Készülhet a korona a fogra! 

Kiemelt cikkek