Érdekességek

A minimál invazív eljárások lényege

Dr orbán kristóf

Szakértőnk, Dr. Orbán Kristóf parodontológus elmondja Önnek, mit jelent az, ha egy eljárás minimál invazív.

Jó-e a páciensnek, ha egy eljárás minimál invazív, vagy épp ellenkezőleg?

A páciensek többsége nem hallotta még a „minimál invazív” kifejezést. Ez nem is baj, hiszen ezt orvosi és fogorvosi körökben használjuk, ám a kifejezés legnagyobb hasznát a páciensek látják.

A minimál invazív eljárás vagy kezelés ugyanis azt a törekvést jelzi, hogy minél kisebb beavatkozást végezzünk az emberi szervezetbe, minél kevésbé terheljük meg, minél kevesebb saját szövet vagy foganyag sérüljön.

 

Egy példa arra, hogyan érvényesül ez az elv a gyakorlatban

Ez a törekvés semmiképpen nem érintheti a végeredmény minőségét. Ezért a definíciót ki kell egészítenem azzal, hogy a lehető legjobb végeredményt minél kevesebb beavatkozással, a lehető legkevesebb szövetveszteséggel, fájdalommal stb. érjük el.

Vegyünk egy példát. Egy fogpótlási kezelés során a szakember adott esetben azért dönt a korona helyett a beragasztott fogászati betét mellett, mert a végeredmény ugyanolyan tartós és szép lesz, ám a betét esetében sokkal kevesebb saját foganyagot kell eltávolítani, mint a koronánál.

A „minimál invazív” tehát egy szemlélet, egyfajta törekvés, választási lehetőség a fogszakorvos előtt, amelynek célja a páciens szervezetének kímélése.

Kiemelt cikkek