Tények és tévhitek

A páciens kiválaszthatja, hogy milyen típusú fogszabályozó készüléket viseljen?

Dr suszták adrienn

A: „Fogszabályozásra van szükségem, és szeretném én kiválasztani a készüléket.”   

B: „Én láthatatlan készüléket szeretnék.”

C: „Jó lenne, ha színes bracketeket kaphatnék a készülékhez.”   

Dr. Suszták Adrienn fogszabályozó szakorvos véleményét kérdeztük arról, mi a véleménye arról, amikor a páciensek határozott kéréssel lépnek be a rendelő ajtaján.

A pácienseink véleménye rendkívül fontos számunkra, hiszen az ő fogsorukról, az ő mosolyukról van szó. Ám nem mindenki tudja, milyen lépések vezetnek jó eredményre, ezért nem mindig jó, ha előre eldöntik, milyen kezelésre van szükségük. Nincs ez másként a fogszabályozásban sem.

Vegyük a fenti három kérést, amelyet a pácienseinktől a leggyakrabban szoktunk hallani. Sokan úgy lépnek be a rendelőbe, hogy előtte körülnéztek az interneten, beszéltek egy-két barátjukkal, aki már átesett fogszabályozó kezelésen, és máris kialakult a véleményük arról, hogy nekik milyen készülékfajta való.

Az A mondattal a rendelőbe lépő páciens jellemzően nemcsak a készülék fajtáját, hanem sok minden mást is jó előre eldöntött, például azt, hogy milyen sokáig kell hordania a készüléket, és szükség van-e a fenntartó készülékre vagy sem.

A B típusú kérést hangoztató pácienseink egyszerűen beleszerettek a Clear Aligner láthatatlan sínbe, és mindenáron olyat szeretnének. 

A C típusú páciensek rendszerint tinik, és az ő kéréseik többnyire a bracketek színe és anyaga körül forog.

Mi egy fogszabályozó szakorvos álláspontja?

Az esetek döntő többségében nem a páciens határozza meg, milyen készüléket fog viselni.

Mindegyik készülékfajta ugyanis meghatározott problémákra szól, és nem igazán van átfedés a különféle típusok között. Vegyük például a B esetet, vagyis amikor a páciensek Clear Aligner láthatatlan készüléket szeretnének viselni.  

A láthatatlan készülékek nagy előnye, hogy evés és fogmosás előtt le lehet venni őket, ezért könnyű tisztán tartani őket, és tényleg szinte láthatatlanok a mindennapi érintkezésben. Ezért olyan vonzóak mindenki számára. 

Ám a műanyag sín nem képes nagymértékű változást létrehozni. Jellemzően a frontfogak apróbb korrekcióinál használjuk, mert ilyenkor remek szolgálatot tud tenni.

lathatatlan_fogszabalyozas.png#asset:32940

Nem mindig könnyű megértetni pácienseinkkel, akik ragaszkodnának a láthatatlan készülékhez, hogy náluk nem válna be. 

Hasonló gondot szokott okozni, hogy a fenntartó készüléket már nem tartják olyan fontosnak az emberek, mint a rögzített változatot, és sokszor önkényesen döntik el, mikor viselik és mikor nem. Sajnos ez gyakran tönkreteszi az addigi munkát, mert a fogak ilyenkor szép lassan visszarendeződnek az eredeti, fogszabályozás előtti pozíciójukba.

A fenntartó készülékek szerepe nagyon fontos: az utasításokat ilyenkor is ugyanúgy be kellene tartani, mint a kezelés elején, hogy tartósan szép eredményt kapjunk a hosszú, gyakran évekig tartó kezelés végén.

Ami a bracketeket illeti, ezeket a színre vonatkozó kéréseket többnyire gond nélkül tudjuk teljesíteni. 

fogszabalyozas-szines-bracketek_180714_125623.jpg#asset:38582

A jó hír az, hogy azért jócskán akadnak olyan esetek is, amikor a páciens választhat két lehetőség közül. Ám erre a kezelőorvos fogja felhívni a figyelmét, és természetesen ilyenkor együtt döntik el, hogy a kettő közül melyik lenne a legideálisabb az Ön számára.

Egyszóval az a legjobb stratégia, hogy nem dönti el előre, milyen kezelést vagy készülékfajtát szeretne, hanem megbízik a fogszabályozó szakorvos döntésében, aki tudása és tapasztalata alapján az Ön számára a legmegfelelőbb kezelési tervet fogja összeállítani.

Kiemelt cikkek