A kezelésekről

A ragyogóan fehér fogak titka

A ragyogóan fehér fogak titka

A fehér fogak gyönyörűvé teszik mosolyunkat, jólápoltságot és igényességet sugároznak. Nem csoda, hogy a fogfehérítő módszereknek és kezeléseknek az egész világon töretlen a népszerűséguk. A fogak eredeti szép fehér színét nem is olyan könnyű megőrizni, és a professzionális fogfehérítés lenyűgöző eredménye is hamar semmivé lehet, ha nem figyelünk oda néhány fontos apróságra. 

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat a fogfehérítésről, hogy könnyebb legyen gondoskodnia fogai vonzó fehérségéről.

Miért lesznek idővel egyre szürkébbek vagy sárgábbak a fogaink?

Még a leglelkiismeretesebb fogápolás mellett sem kerülhetjük el, hogy fogaink szép lassan elveszítsék világos árnyalatukat. Van, akinek eredetileg ragyogóan fehér fogai voltak, mások eleve szürkésebb, sárgásabb árnyalatú fogszínt örököltek. Ám még a legvakítóbb fogsor ragyogása is megkopik az idő múlásával.

Ahogy telnek ugyanis az évek, a fogzománc egyre vékonyabbá válik, és egyre jobban áttetszik rajta a fog belseje. Ezért látjuk a fogakat egyre szürkébbnek, barnábbnak vagy sárgábbnak. Az, hogy melyik színárnyalat dominál, egyénenként változik. A lényeg, hogy az évek múlásával egyre több lerakódás halmozódik fel a zománcban, így a fogak veszítenek fehérségükből és fényükből, ráadásul a vékonyodó fogzománc alól egyre jobban átdereng a sötétebb színű dentin anyaga. Idősödő korunkra a sárgás vagy szürkés fogszín egyre sötétebbé válik, ezért is van szükség a folyamatos odafigyelésre, ápolásra.

Szerencsére a fogfehérítő praktikákkal, de főként a rendelőben végzett professzionális fogfehérítési eljárásoknak köszönhetően sokat tehet a folyamat lassításáért.

 

Melyek a legjobb módszerek a fogak szép színének megőrzésére vagy világosítására?

Felsorolunk néhány trükköt, tippet, eljárást, amelyek a fogak szép színét szolgálják. Mindegyik mellett talál egy „hatékonyságmutatót”, vagyis egy olyan számot, amely egy tízes skálán jelzi, fogorvosaink véleménye szerint mennyire hatásos az a praktika. 

Ha egy 1-est lát a kifejezés mellett, az azt jelenti, hogy nem válik be az a trükk, ha 10-est, akkor azt, hogy rendkívül hatékony eljárásról van szó, amely nemcsak szépen visszaadja a fogak eredeti színét, de ez a változás tartós is.

 

Fogmosás – hatékonyság: 8

Gyakran a legegyszerűbb megoldások a legjobbak! A napi két alapos és helyes technikával végrehajtott fogápolás a legegyszerűbb módja annak, hogy fogaink színét megtartsuk. Ha fogaink színére ható élelmiszert fogyasztunk (kávé, tea, vörösbor, cékla stb.), akkor evés-ivás után egy-két korty vizet a szájban megforgatva csökkenthetjük azok fogelszínező hatását.

 

Fogfehérítő fogkrémek használata – hatékonyság: 5

A fogfehérítő fogkrémek erős abrazív anyagokat tartalmaznak. Dörzshatásuk révén eltávolítják a külső elszíneződéseket fogainkról, melyeket például a dohányzás, illetve intenzív színezőanyag tartalmú élelmiszerek okoznak.

 

Fogkőeltávolítás – hatékonyság: 3-8

A fogkő gyakran sárgás-barnás-szürkés árnyalatot ölt. Ha a fogak nagy részét elszíneződött fogkő borítja, akkor egy professzionális fogtisztítás valóban felér egy fogfehérítéssel!

fogko-szine.jpg#asset:34873

A hatás azonban csak abban az esetben lesz tartós, ha ügyel a megfelelő fogápolásra, és kerüli a fogakat elszínező ételeke, italokat, élvezeti szereket (például cigaretta, pipa).

 

Otthoni fogfehérítés – hatékonyság: 7

A fogorvosok ajánlásával végzett otthoni fogfehérítés lényege az, hogy 1-2 héten át egy fogfehérítő anyagot tartalmazó sínt húz a fogaira éjszakánként. Az eljárás némileg hosszadalmas, és ha ügyetlenül helyezzük fel a sínt, a zselé kifolyhat, és károsíthatja az ínyt.

Ezzel együtt igen jó végeredményt lehet elérni, melynek hatása akár évekig is eltarthat

 

Rendelőben végzett fogfehérítés – hatékonyság: 10

A leggyorsabb és talán a legbiztonságosabb módja a hatékony és tartós hatású fogfehérítésnek. Egy kicsit lejjebb részletesen is ismertetjük az eljárás lényegét.

 

Léteznek még egyéb praktikák, népi hiedelmek, amelyeknek vélt vagy valós hatásuk lehet a fogaink színére. Lássunk néhányat!

 

Ügyesen megválasztott smink 

A hölgyek élhetnek az okosan megválasztott sminktrükkökkel. Először is, hacsak fogaink nem kifejezetten szürkék-sárgák, akkor egy ún. kékes hatású vörös rúzs elmélyítheti a fehér szín optikai hatását. A lágyabb árnyalatoknál viszont a melegebb tónusok emelik ki a fogak fehérségét.

rúzs.jpg#asset:33494

Érdekesség, hogy vannak már kifejezetten erre a célra kifejlesztett rúzsok, vagyis amelyek optikailag fehérebbnek láttatják a fogakat. 

Szódabikarbóna 

Sokan használnak szódabikarbónát arra, hogy fehérebbé tegyék fogsorukat. A szódabikarbóna valóban alkalmas arra, hogy erős szemcséivel ledörzsölje a fogakra tapadt, sokszor a redőkben megbújó, elszíneződést okozó anyagokat. Ez a hatás nem túl jelentős, inkább a fogszín megőrzésére érdemes bevetni, mert látványos javulást nemigen szokott hozni.
A szódabikarbóna ártalmatlan anyag, bár lenyelni nem ajánlatos, különösen nagyobb mennyiségben!
Van azonban egy veszélye is: ha túl erősen dörgöli fogaihoz, éppen azért, mert kemény és durva szemcsékből áll, megsértheti a fogzománcát. Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy gyengéd, de határozott mozdulatokkal dolgozzon, semmiképpen ne nyomja a fogkefét erősen a fogakhoz!

Eper 

Pár éve divatba jött az eperpép mint fogfehérítő trükk. Ez inkább amolyan divathullám, amelyet nem igazán érdemes meglovagolnunk, ám tény, hogy valamilyen tisztító hatása mégiscsak van. Egyébként nem csak az epernek: a legtöbb gyümölcsben vannak savas kémhatású anyagok, amelyek eltávolíthatják a fogak redőiből a szennyeződéseket. Ám épp ezért csínján is kell bánnunk velük! 

eper-01.jpg#asset:37378

A fogzománc nem szereti a savas közeget: ilyenkor könnyen felpuhul, és még a fogkefe puha sörtéi is kárt tudnak tenni benne. Ezért nem igazán ajánljuk a gyümölcspépes „fogpakolást”.

Banánhéjas bedörzsölés 

A házi módszerek egyik extravagáns példája a banánhéj belső felével való bedörzsölés. A titok a banán magas káliumtartalmában rejlik: azt mondják, ettől lesznek világosabbak a fogaink. A beavatottak szerint legalább 15 percig kell a fogakon tartani a pépesített anyagot, és ezt a kívánt hatás érdekében legalább hetente kétszer kell végrehajtani. A banánhéjmódszer hatékonyságáról nem vagyunk meggyőződve, ám az eljárás ártalmatlannak tűnik – ez végül is egy jó pont.

Bemutatjuk a hatékony és gyors Opalescence Boost professzionális fogfehérítő rendszert!

Az Opalescence Boost módszer a fogorvosi rendelőben végzett beavatkozás. Óriási előnye, hogy hatékony és biztonságos, no és nem utolsósorban igen gyors eljárás.

Az Opalescence Boost valójában egy igen hatékony fogfehérítő zselé, amely hidrogén-peroxidot tartalmaz. A magas hatóanyag-koncentráció ellenére az anyag semleges kémhatású. Tartalmaz egy ún. PF-formulát, amely védelmet nyújt az érzékenységgel és a fogszuvasodással szemben. A zselét közvetlenül a fecskendőből kell a fogra felvinni, könnyen adagolható. Élénkpiros színe elősegíti a precíz felvitelt és az alapos eltávolítást.  A szükséges kezelési idő 20 perc, amely egy ülés során maximum kétszer ismételhető meg. 

Az előkészületekkel együtt így körülbelül 75 percig tart a kezelés, amelynek hatása akár évekig is megmarad.

Mi a rendelőben végzett fogfehérítés titka? Hogyan működik?

A professzionális fogfehérítés során, jócskán leegyszerűsítve, egy kémiai folyamat zajlik le. A fogzománc kristályos szerkezetű anyag, ezen a szerkezeten keresztül juttatjuk be a dentinbe a hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot. 

Ez az anyag kémiai reakcióba lép a szennyeződésekkel, és távozáskor a fogakban levő nedvességgel együtt magával viszi azokat. Ez annyiban érdekes, hogy a fogfehérítés során sokaknál fellépő érzékenység egyszerűen annak a jele, hogy a fog idegei a víz távozására izgalomba jöttek. Az érzékenység néhány óra, de legfeljebb 1 nap alatt el szokott múlni, amikor a nyálból rehidratálódnak a fogak.

 

Hogy néz ki a kezelés menete?

Miután a páciens elhelyezkedett a fogorvosi székben, rögzítjük a kiindulási fogszínt. Ezután egy ajakápolóval bekenjük az ajkakat, majd behelyezünk egy szájterpeszt a szájba, melyre a páciensnek rá kell harapnia. Ezt követően izoláljuk az ínyt és a nyálkahártyát, hogy elkerüljük az irritációt: az ínyre épp ezért felkerül egy speciális ínymaszk

Következő lépésként applikátor segítségével felhelyezzük a fogakra a fogfehérítő zselét, melyet egy kék fényű lámpával megvilágítunk. A kezelés során a páciens végig egy védőszemüveget visel.

A fogfehérítés végén rögzítjük az elért eredményt (fotódokumentáció) és tájékoztatjuk a pácienst a fehérítés utáni teendőkről.

Kérdések, melyeket a pácienseink gyakran fel szoktak tenni nekünk

Fáj-e a fogfehérítés?

Sokan vágynak szép fehér fogakra, ám tartanak attól, hogy ez az eljárás fájdalmas.

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni: ez a kezelés nem fájdalmas! Ha menet közben vagy még kezelés előtt jelzi, hogy Önnek igen alacsony a fájdalomküszöbe, vagy fogai alapállapotban is igen érzékenyek, akkor a fogfehérítést el lehet végezni érzéstelenítésben is. Ám az esetek zömében erre nincs szükség. Ráadásul a rendelőben végzett, professzionális fogfehérítést már olyan fejlett anyagokkal végezzük, amelyek tartalmaznak egy ún. PF-formulát, amely tovább csökkenti az esetleges érzékenységet.

Kisebb-nagyobb érzékenység a kezelés közben és a végén teljesen természetesnek mondható. Ez arra vezethető vissza, hogy a kezelés során vizet vonunk el a fogaktól, és a fogidegek, amelyek igen érzékenyek mindenféle változásra, sok páciensnél „izgalomba jönnek”, vagyis fájdalmat jeleznek. Ez a fajta érzékenység a fogak újrahidratálása során megszűnik. Ehhez elég a saját nyálunk is, így az érzékenység akár a kezelés után 1 órával már meg is szűnhet, de egy napon belül szinte mindenkinél tovatűnik.

A fogfehérítés során eltávolítják a fogzománc legkülső rétegét?

Ez egy igen gyakori tévhit! Sokan azért nem mernek fogfehérítésre jönni, mert azt hiszik, ez az eljárás károsítja a zománcot, ledörzsöli a fog külső rétegét. Ez pedig nem így van! A fogfehérítés során olyan anyagokat juttatunk a fogzománc alá, a dentinre, amelyek megsemmisítik a fog elszíneződéséért felelős anyagokat. 

szepen-tisztitott-fogak-szep-mosoly.jpg#asset:35516

Így a fehér szín, amit végeredményként kap a páciens, valójában fogának eredeti színe.

Az eljárás egyénenként változó érzékenységet okozhat, ami pár óra, pár nap alatt elmúlik. Talán ez az érzékenység az oka annak, hogy sok ember azt hiszi, foga külső rétegét „leszedtük”.

 

A fogak tényleg megszürkülnek az évek során?

Ahogy telnek az évek, a fogzománc egyre vékonyabbá válik, így egyre jobban átteszik rajta a fog belseje. Ezért látjuk a fogakat egyre szürkébbnek, barnábbnak vagy sárgábbnak. Az, hogy melyik színárnyalat dominál, egyénenként változik. A lényeg, hogy a hófehér fogaknak sajnos szép lassan búcsút inthetünk.

A helyes fogápolás fenntartásával és a fogfehérítő praktikák okos alkalmazásával azonban jelentősen lassíthatja ezt a folyamatot.

Mire kell ügyelni a fogfehérítés után?

A fehérítést követően két hétig fokozottan kerülendők az elszíneződést okozó élelmiszerek és élvezeti cikkek, mint például a kávé, tea, vörösbor, mesterséges színezőanyagot tartalmazó élelmiszerek, dohányzás. 

egy-jo-tanacs-a-kave-melle.jpg#asset:31880

Ilyenkor ne fogyasszunk erőteljes színű bogyós gyümölcsöket sem, mint amilyen a málna, a szeder, a feketeribizli és társaik.

Szintén tanácsos elkerülni az ajakrúzs használatát a fogfehérítés után még jó két hétig.

Tipp: a fogfehérítés után használjon kálium-nitrát tartalmú fogkrémet! Ez az anyag behatol a dentincsatornákba, és közvetlenül ott fejti ki érzékenységcsökkentő hatását. Ilyen fogkrém például a Sensodyne és az Elmex is. 

Minden fogunk egyformán fehér lesz a kezelés végére?

Nem.

Fontos tudnunk, hogy csak a saját, élő fogak reagálnak a kezelésre. A fogpótlások, amelyek idegen anyagból készültek, megtartják saját színüket, és ugyanez vonatkozik a gyökérkezelt fogakra.

Ez nem jelenti azt, hogy akinek van egy koronája, porcelán héja, fogászati hídja vagy implantátuma, netán gyökérkezelt foga, az már hiába reménykedik egy fogfehérítő eljárásban. A fogpótlásokat ugyanis ki lehet cserélni, a gyökérkezelt fogat pedig egy különleges eljárással, de lehet világosítani.

 

Mennyi ideig tartják meg szép, világos színűket az újonnan fogfehérítésen átesett fogak?

Az eredmény évekre szólhat, ám nehéz meghatározni egy bizonyos időtartamot. 

Az egyéni eltéréseket ugyanis nagyban befolyásolja az életmód. Ki mennyi kávét, teát iszik, dohányzik-e, rajong-e a cékláért, piros bogyós gyümölcsökért és így tovább. A legtöbb esetben akár 3 évig is megőrizhető a fogak fehérsége. Sokan igénybe veszik az úgynevezett fenntartó kezeléseket is – amit csak helyeselni tudunk -, és ezáltal még tovább élvezhetik a ragyogóan fehér mosolyt.

 

Veszélyes-e a rendelőben végzett fogfehérítés?

Nem!

Tudományos kísérletek és komoly kutatások szerint a szakértő kézzel végzett fogfehérítés nem veszélyes.

Kik végzik a fogfehérítést?

Nálunk, az Uniklinik fogászaton külön szakemberek, a dentálhigiénikusok feladata a fogfehérítés (más fogászatok gyakorlata eltérő lehet).

dentalhigienikusok-vegzik-fogfeheritest.jpg#asset:37379

Az ő szakterületük a szájhigiéniát érintő kezelések (leggyakrabban a fogkő-eltávolítás), a fogfehérítés, a személyre szabott fogápolási szaktanácsadás és a fogékszerek felhelyezése.

A dentálhigiénikus szakember alapvetően kétféle megbízható fogfehérítési módszert javasolhat Önnek. Mindkettőt fogszakorvosok ellenőrizték és javasolják, éppen ezért ezek garantáltan biztonságosak – ami talán a legfontosabb szempont.

Az egyik az otthoni fogfehérítés, amelyet jellemzően éjszaka kell alkalmazni, többnyire másfél hétig is eltarthat, és fokozatosan fehéríti a fogakat. A másik, a hasonló elveken alapuló Opalescence Boost fogfehérítő eljárás, amelyet a rendelőben végeznek, és körülbelül másfél óráig tart. Ilyenkor egy ülésben akár több árnyalatnyi világosodás is elérhető.

A dentálhigiénikus elmondja a két módszer mellett szóló érveket és ellenérveket, és közösen megbeszélik, melyiket érdemes választania.

Maradt még kérdése, vagy épp ellenkezőleg, máris eldöntötte, hogy szívesen belevág egy fogfehérítő kezelésbe? 

Konzultációra vagy kezelésre itt kérhet időpontot a kollégáinktól.

Kiemelt cikkek