A kezelésekről

Dentálhigiénia: tanácsadás, fogkő-eltávolítás, fogfehérítés, fogékszer

Dentálhigiénia: tanácsadás, fogkő eltávolítás, fogfehérítés, fogékszer

A fogászati szakosodással kialakult a dentálhigiénia területe. A hétköznapi ember fülének idegenül hangzó kifejezés azonban nagyon hasznos dolgokat takar, amelyeket érdemes megismernie. Ha szeretné tudni,

 • mit takar ez a szó,
 • kik azok a dentálhigiénikusok,
 • mi történik a dentálhigiénés tanácsadáson, és érdemes-e részt vennie rajta,
 • miért hasznos a fogkő-eltávolítás,
 • hogyan lehetnek biztonsággal fehérebbek a fogai,
 • károsítja-e a fogékszer a fogzománcot,
 • melyek a leggyakoribb kérdések a témában, amelyet pácienseink feltesznek nekünk,
 • milyen tévhitekkel találkozhat, esetleg éppen Ön is magáénak vallja egyiket-másikat –

akkor olvasson tovább!

 

Mivel foglalkoznak a dentálhigiénikusok?

A dentálhigiénia a szájüreg egészségének védelmét szolgálja. A terület szakértői négy jól elkülöníthető kezelésfajtát végeznek. Az első a tanácsadás, instruálás, motiválás. Ilyenkor a helyes fogápolásról esik szó, nemcsak általánosságban véve, hanem egyénre szabottan. A második a fogkő-eltávolítás, a harmadik a fogfehérítés, a negyedik terület pedig a fogékszer felhelyezése és eltávolítása.

 

Tanácsadás, instruálás, motiválás

Kinek érdemes dentálhigiénés tanácsadást kérnie?

Tanácsadásra jellemzően egy fogorvos kolléga szokta irányítani a pácienseket. Ezt akkor szokták megtenni, ha a fogakon levő fogkő és egyéb jelek azt sugallják, hogy a páciens fogápolása nem ideális. Nem kell szégyenkeznie, ha Önnel is ez történik! Sőt, ha úgy érzi, valamit nem csinál jól a fogápolás során – mert például túl gyakran indulnak szuvasodásnak a fogai, vagy gyakran érzékeny, duzzadtabb az ínye -, akkor Ön is bejelentkezhet egy dentálhigiénés tanácsadásra.

A helyes fogápolás minden csínját-bínját ugyanis valójában csak kevesen ismerik. Egy 2 perces fogmosás csak egy része a mindenre kiterjedő fogápolásnak. (De valóban elég 2 perc? Már ez sem egyértelmű…) Nem mindenki van tisztában a fogközápolás jelentőségével sem, sőt, az sem szokott nyilvánvaló lenni, milyen fogközápoló eszközök léteznek. A szakemberrel beszélgetve olyan dolgokra is fény derülhet, hogy mikor kell lecserélni a fogkefét.

A dentálhigiénikusok ráadásul egyénre szabva adnak tanácsot. Ha Önnek például gyulladásban van az ínye, akkor nem fogják javasolni az ínyzuhany használatát, ha fogai nem szorosan helyezkednek el egymás mellett, hanem kicsit lazábban, akkor fogselyem helyett fogköztisztító kefét ajánlanak – és így tovább.

 

Miért javasolt a kismamáknak részt venniük egy dentálhigiénés tanácsadáson?

Ma már a védőnők minden kismamának felhívják figyelmét a fogápolás fontosságára, ám ritkán térnek ki a részletekre. Ezért lenne jó, ha a kismama a várandósság ideje alatt az ajánlott legalább egy alkalommal, de szükség szerint akár többször is felkeresné a dentálhigiénikust.

A dentálhigiénikus ugyanis…

 • eltávolíthatja a fogkövet.

Semmiképpen sem akarnánk oktalanul riadalmat kelteni, de a nagy mennyiségű fogkő akár koraszülést is okozhat. A fogkőben ugyanis nyüzsögnek a baktériumok, és minél több van belőlük, annál több toxikus anyagot engednek a véráramba. A toxikus anyagok megemelkedett koncentrációja pedig olyan folyamatokat indíthat be, amelynek hatására idejekorán megindulhat a szülés.

 • felhívhatja a figyelmet arra, hogy az ilyenkor jelentkező gyomorégés miatt sok szénhidrátot csipegető kismamák megkönnyítik a fogszuvasodást okozó baktériumok dolgát.
 • elmondhatja, hogy az ilyenkor szintén gyakran előforduló hányás után nem szabad rögtön fogat mosni, mert a létrejött savas közegben felpuhul a fogzománc, és megsérülhet a fogmosás során – érdemes inkább 30 percet várni.
 • rámutathat, hogy a megváltozott hormonális folyamatok miatt gyakoribb az ínygyulladás, emiatt óvatosabban kell fogat mosni, ám a fogápolás semmiképpen sem maradhat el!

miert-javasolt-kismamaknak-reszt-venni-t

A kismamáknak rendszerint kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy felkeressék a fogászatot, sokan attól tartanak, hogy a fogkőleszedés fáj, vagy egyszerűen csak túlságosan is el vannak foglalva a babavárás szépségeivel. Ám nem érdemes halogatni a fogászat felkeresését, mert sok bonyodalmat megspórolhatnak vele!

A hasznos tanácsok rengeteget segíthetnek. A fogkőleszedés pedig nem fáj, különösen, ha még nem halmozódott fel nagy mennyiségű fogkő a fogakon, és az íny nem jött gyulladásba. Érdemes a fogkőtől még akkor megszabadulni, amikor még kevés van belőle. Így még az esetleges fognyaki érzékenység esetén is teljesen kibírható a kezelés.

Ez csak néhány példa arra, hogy a kismamáknak mi mindenre kell odafigyelniük a várandósság alatt! A dentálhigiénikus szakemberek azonban a szülés utáni időszakra is adhatnak néhány praktikus jó tanácsot.

 

Valóban alkalmaznak a dentálhigiénikusok plakkfestő szereket a tanácsadás során?

Igen. Ez nem egy csodatabletta, gyógyszertárakban is lehet kapni. A cél az, hogy megtudjuk, valóban megszabadultunk-e a fogainkat borító lepedéktől a fogmosás során. Mivel a lepedék könnyen fogkővé alakul, amely egy igen ártalmas jelenség, jó lenne, ha ezt meg tudnánk előzni.

A tabletta használatával a fogmosás után színesben fogjuk látni azokat a területeket, ahol megmaradt a lepedék.

Tapasztalatunk szerint legtöbbször a fognyaki területeken és a hátsó fogak külső felszínén marad meg a lepedék. A fognyak, ahol a fog az ínnyel érintkezik, az a terület, ahol könnyen megindul a fogkőképződés. Ezért különösen fontos, hogy ezt a területet tisztán tartsuk!

A plakkfestő tabletta tehát nagyon hasznos találmány, amely segít feltérképezni a dentálhigiénikusnak, hogyan javíthat fogápolási szokásain.

 

A fogkő-eltávolítás

A fogkő elmeszesedett lepedék, amely igen gyorsan kialakulhat. A lepedékképződés ugyanis már az étkezések után 20 perccel elindulhat, és ha nem távolítja el fogmosással, előbb-utóbb fogkő lesz belőle. Sokan azért odázzák el a fogászat rendszeres felkeresését, mert attól tartanak, hogy a fogkőleszedés fáj. Ez azonban nem jó taktika, mert minél tovább várnak, annál több fogkő keletkezhet a fogakon. Ráadásul, ha már ínygyulladással is kell számolni, a fogkő-eltávolítást többnyire nem is lehet egy ülésben elvégezni a gyulladt, könnyen vérző íny miatt.

A fogkő rendszeres eltávolítása mellett számos érv szól. A három legfontosabb a következő.

1, A fogkő csúnya, különösen nagy mennyiségben.

2, A kellemetlen lehelet legfőbb okozója.

3, A fogkőben nyüzsgő baktériumok felelősek számos fogászati megbetegedésért, leggyakoribbak a fogszuvasodás és az ínygyulladás.

Jó hír viszont, hogy fogkőleszedés után – helyes fogápolás mellett – jó ideig nem kell számolnia a fogkővel, és a fogak tisztaságával megszépülnek a fogak, kellemesebbé válik a lehelet!

Fontos tudnia, hogy a fogkövet házi módszerekkel nem lehet eltávolítani, sőt, nem is ajánlatos: ezek egy része kifejezetten veszélyes a fogak és/vagy az íny épségére nézve.

 

Milyen színű a fogkő?

A fogkő gyakran sárgás vagy barnás színű foltokban jelentkezik. A szín többnyire annak függvénye, milyen élelmiszereket fogyaszt valaki, illetve dohányzik-e. A kávé, tea, vörösbor, cékla, cigaretta stb. ugyanis elszínezheti a fogakat – és a fogkövet is.

Az alábbi képen egy barnás-feketés fogkő látható.

milyen-szinu-fogko.jpg#asset:32394

Ez a páciens valószínűleg nagy kávérajongó és erős dohányos. Ilyen életvitel mellett nem ritka, hogy akár 3 havonta is szükségessé válhat a fogkő-eltávolítás, de a páciensek igénye szerint esztétikai polírozásra ennél is gyakrabban sor kerülhet.

 

Van-e láthatatlan fogkő?

A fogkő alapvetően sárgás, barnás színű képződmény, ám előfordulhat fehér színű változata is. Ilyenkor szinte teljesen beleolvad a fogközökbe, és nehéz észrevenni: az avatatlan szemnek a fog fogkőmentesnek tűnik.

A másik szinte láthatatlan fogkő az íny alatti változat. Ezt tényleg csak a szakember észleli egy alapos szájüregi vizsgálat során.

Ezért szoktuk tanácsolni, hogy félévente, évente keresse fel a fogászati rendelőt: a fogkő észlelését és eltávolítását bízza szakemberre.

 

A professzionális, ultrahangos fogkő-eltávolítás menete

A professzionális fogtisztítás többet takar, mint a fogkő eltávolítását. Első lépésként ultrahangos fogkő-eltávolítást (depurálást) végez a szakember. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás menete igen egyszerű: a szakember fogról fogra távolítja el a fogkövet, mind az alsó, mind a felső fogsoron. Az egyéni eltérések jelentősek lehetnek: van, akinek főleg az alsó frontfogai érintettek, másoknak a hátsó őrlőfogaknál halmozódott fel sok fogkő, és van, akinek a fogközeire kell különös figyelmet fordítani.

Ezután jön az intraorális homokfúvás, amelynek során nagy nyomású vízsugárral abrazív anyagot fújnak a fogakra, így a nehezen megközelíthető helyekről és kisebb barázdákból is eltávolíthatók a fogra tapadt anyagok. Végül a polírozásra kerül a sor, amelynek során a legkisebb maradványoktól is megszabadítják a fogakat.

 

Fáj-e a fogkő-eltávolítás?

Általánosságban elmondható, hogy a fogkőleszedés nem fájdalmas, a kisebb-közepes fogkőmennyiségnél nincs szükség érzéstelenítő használatára. Egy kis érzékenységről, „fura” érzésről szoktak beszámolni pácienseink, de volt, aki leszögezte, hogy egy szemöldökszedés számára sokkal komolyabb megpróbáltatás, mint a fogkő-eltávolítás.

Szerintünk ez jó példa arra, hogy vannak ugyan olyan helyzetek, amelyek némi kellemetlenséggel járnak, de a legtöbb ember számára nem szoktak nehézséget okozni. Az egyéni érzékenység természetesen más – előfordulhat, hogy Önnek az is fájdalmat okoz, ami másnak nem. Ezt minden esetben érdemes jeleznie a dentálhigiénikus szakembernek.

Ha már komoly mennyiségű fogkőről van szó, illetve fognyaki érzékenység esetén már szükség lehet helyi érzéstelenítésre. Ezt a pácienssel egyeztetve meg is tesszük. Ilyenkor hosszabb kezelési idővel – az érzéstelenítő anyagnak ugyanis körülbelül 10-15 perc kell, hogy hatni kezdjen -, vagy több ülésben elvégzett fogkő-eltávolítással kell számolni.

Fogkőleszedés után érdemes betartania a szakember tanácsait (lásd alább), hogy lassítsa a fogkőképződés folyamatát, valamint újfent rámutatunk a rendszeres ellenőrzés fontosságára. Minél hamarabb észleli a fogorvos vagy a dentálhigiénikus a fogkő jelenlétét, annál gyorsabb és könnyebb a kezelés!

 

A fogkő-eltávolítás utáni teendők

A fogkőleszedés után előfordulhat fognyaki érzékenység (hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre). Ez 1-2 héten belül megszüntethető kálium-nitrát tartalmú fogkrém használatával.

Homokfúvást követő 3 órán belül ne fogyasszon színező hatású ételeket, italokat! Legegyszerűbb, ha az élénk színű élelmiszerekről feltételezi, hogy azok nyomot hagyhatnak a fogakon (cékla, szeder, málna, feketekávé, vörösbor stb.) – és ezekről néhány óráig lemond.

fogkoleszedes-utan-tartozkodjon-kavetol.

A dentálhigiénikus által megmutatott és ajánlott interdentális tisztító eszközök (fogselyem, superfloss, interdentális fogkefe) alkalmazását vegye komolyan, és tegye a napi fogápolási rutin részévé. Ezáltal ugyanis jócskán elodázható a fogkő újbóli megjelenése!

 

A professzionális fogfehérítés

A fogorvosok által ellenőrzött és jóváhagyott fogfehérítési módszereket ajánlhatjuk biztonsággal. Ezek közé tartozik a rendelőben végzett Opalescence Boost fogfehérítés, amely egy ülésben, körülbelül másfél óra alatt elvégezhető, illetve az otthoni fogfehérítés, amelyhez a páciensek a dentálhigiénikusoktól kapják a felszerelést és instrukciókat.

A dentálhigiénikus elmondja Önnek a két módszer mellett szóló érveket és ellenérveket, és közösen megbeszélik, melyiket érdemes választania.

 

Opalescence Boost: fogfehérítés rendelőben

Az Opalescence Boost valójában egy igen hatékony fogfehérítő zselé, amely hidrogén-peroxidot tartalmaz. A magas hatóanyag-koncentráció ellenére az anyag semleges kémhatású. Tartalmaz egy ún. PF-formulát, amely védelmet nyújt az érzékenységgel és a fogszuvasodással szemben. A zselét közvetlenül a fecskendőből kell a fogra felvinni, könnyen adagolható. Élénkpiros színe elősegíti a precíz felvitelt és az alapos eltávolítást.  A szükséges kezelési idő 20 perc, amely egy ülés során maximum kétszer ismételhető meg.

Az előkészületekkel együtt így körülbelül 75 percig tart a kezelés, amelynek hatása akár évekig is megmarad!

A kezelés menete

Az ínyre ún. szájterpeszt helyezünk fel, és fényre keményedő anyaggal elválasztjuk a fehérítésre váró fogaktól. Erre azért van szükség, hogy védjük az ínyt, amelyet irritálhat a fogfehérítésre használt anyag. A fogakat óvatosan, gondosan bekenjük a nagy koncentrációjú fogfehérítő zselével. A hatásmechanizmus meggyorsítása végett ultraibolya (UVA) fénnyel is megvilágítjuk a fogsort.

A mintegy 20 perces eljárást rendszerint kétszer megismételjük.

Minden ciklus között ellenőrizzük, hogy az íny izolálása továbbra is tökéletes-e, a fehérítő anyagot eltávolítjuk, és új zselét helyezünk a fehérítendő területre.

 

Fogfehérítés rendelőben: árt-e a fogaknak?

Sokan azért nem mernek belevágni az otthoni vagy a rendelőben végzett fogfehérítésbe, mert attól tartanak, a kezelés során megsérül a fogzománcuk. Egészen pontosan úgy vélik, a kezelés során lemarjuk a zománc legkülső rétegét, ettől lesz a fog szép fehér.

Erről szó sincs!

A fogzománcot nem is érinti a fogfehérítés, valójában az alatta levő réteget, a fog dentinjét világosítjuk ki. A fogzománc ugyanis áttetsző anyag, így nem ettől függ fogaink színe. Sokkal meghatározóbb a zománc alatti dentin. Az életkorunk növekedésével a fogzománc fokozatosan elvékonyodik, és egyre jobban látszik a dentin színe – ezért van az, hogy minél idősebbek vagyunk, annál sárgásabbak vagy szürkébbek a fogaink.

A professzionális fogfehérítés során, vagyis amikor a fogfehérítést rendelőben végezzük, valójában egy kémiai folyamat zajlik le. A fogzománc kristályos szerkezetű anyag, ezen a szerkezeten keresztül juttatjuk be a dentinbe a hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot. Ez az anyag kémiai reakcióba lép a szennyeződésekkel, és távozáskor a fogakban levő nedvességgel együtt magával viszi azokat. Ennek annyiban van jelentősége, hogy a fogfehérítés során sokaknál fellépő érzékenység egyszerűen annak a jele, hogy a fog idegei a víz távozására izgalomba jöttek. Az érzékenység néhány óra, de legfeljebb 1 nap alatt el szokott múlni, amikor a nyálból rehidratálódnak a fogak.

Összefoglalva: a fogfehérítés során nem sérül a zománc, hiszen nem azt, hanem a fog belső rétegét kezeljük. A fehérítés nem fizikai, hanem kémiai folyamat. Ilyenkor a fogat megszabadítjuk a saját szennyeződéseitől, vagyis nem egy idegen színt kap, hanem visszanyeri saját régi fehérségét.

 

A fogfehérítés utáni teendők

A fehérítést követően két hétig fokozottan kerülendők az elszíneződést okozó élelmiszerek és élvezeti cikkek, mint például a kávé, tea, vörösbor, mesterséges színezőanyagot tartalmazó élelmiszerek, dohányzás. A bogyós gyümölcsök, például a málna, a szeder, a feketeribizli és általában az erőteljes színű bogyósok is elszínezhetik a fogakat.

A fogfehérítés után még jó két hétig szintúgy tanácsos mellőzni az ajakrúzs használatát.

A fogfehérítést követően 24 óráig felléphet fogérzékenység. Ezért a fogfehérítés utáni napon nem ajánlatos a forró ételek és a hideg italok fogyasztása. A panaszok minden esetben maguktól, legkésőbb a fogfehérítés utáni második napra elmúlnak.

 

Fáj-e a fogfehérítés?

Sokan vágynak szép fehér fogakra, ám tartanak attól, hogy ez az eljárás fájdalmas.

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni: ez a kezelés nem fájdalmas! Ha menet közben vagy még kezelés előtt jelzi, hogy Önnek igen alacsony a fájdalomküszöbe, vagy fogai alapállapotban is igen érzékenyek, akkor a fogfehérítést el lehet végezni érzéstelenítésben is. Ám az esetek zömében erre nincs szükség.

Fáj-e-a-fogfehérítés.jpg#asset:58425

 

Kisebb-nagyobb érzékenység a kezelés közben és a végén teljesen természetesnek mondható – ezt már említettük.

 

Minden fogunk egyformán fehér lesz a kezelés végére?

Nem. Fontos tudnunk, hogy csak a saját, élő fogak reagálnak a kezelésre. A fogpótlások, amelyek idegen anyagból készültek, azok megtartják saját színüket, és ugyanez vonatkozik a gyökérkezelt fogakra.

Ez nem jelenti azt, hogy akinek van egy koronája, porcelán héja, fogászati hídja vagy implantátuma, netán gyökérkezelt foga, az már hiába reménykedik egy fogfehérítő eljárásban. A fogpótlásokat ugyanis ki lehet cserélni, a gyökérkezelt fogat pedig egy különleges eljárással, de lehet világosítani.

 

Mennyi ideig tartják meg szép, világos színűket az újonnan fogfehérítésen átesett fogak?

Az eredmény évekre szól, ám nehéz meghatározni egy bizonyos időtartamot. Az egyéni eltéréseket ugyanis nagyban befolyásolja az életmód. Ki mennyi kávét, teát iszik, dohányzik-e, rajong-e a cékláért, piros bogyós gyümölcsökért és így tovább. A legtöbb esetben 3-5 évig is megőrizhető a fogak fehérsége, de nem ritka a 8 év sem. Sokan igénybe veszik az úgynevezett fenntartó kezeléseket is, és ezáltal még tovább élvezhetik a ragyogóan fehér mosolyt.

 

A fogékszer felhelyezése és eltávolítása

A fogékszer divatja fellendülőben van: az apró kövecske finom megcsillanása a beszéd vagy egy mosoly során különös vonzerővel bír. A fogékszer készülhet csiszolt üvegből, drágakőből vagy aranyból. A közhiedelemmel ellentétben nem fúrjuk át a fogzománcot a felhelyezéskor, hanem ragasztással kerül fel a kismetsző fogra. Természetesen nincs akadálya annak, hogy a szép kis ékkő máshová kerüljön, ám rendszerint ez az a fog, amelyen a legjobban érvényesül. Ha megunta fogékszerét, csak annyit kell tennie, hogy ismét felkeresi dentálhigiénikusát, és ő szakszerűen, nyom nélkül eltávolítja a kis követ a fogáról.

Amit fontos tudnia erről a kezelésről az az, hogy professzionális szájhigiénés kezelésen átesett, egészséges fogra helyezzük fel a fogékszert, vagyis a fog nem lehet szuvas, gyökérkezelést igénylő, és lehetőség szerint egy fogfehérítést is ajánlott elvégezni. Ha belegondol, mindez igen logikus: mit ér egy szépen csillogó kövecske, ha arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen sárgák és elhanyagoltak a fogai!

 

Milyen kezelések részeként kerülhet dentálhigiénikushoz?

Tanácsadásra bármelyik fogszakorvos irányíthatja, ha olyan jeleket észlel, amelyek arra utalnak, hogy fogápolási szokásain érdemes lenne változtatnia. A fogkő-eltávolítás számtalan kezelésnek előfeltétele, sőt, bátran kijelenthetjük, hogy a legtöbb kezelésnek ez előfeltétele. Bizonyára Ön is belátja, hogy fogpótlást vagy gyökérkezelést fogköves fogakon nem tanácsos végezni, fogszabályozó készüléket meg végképp nem szabad fogköves fogsorra rögzíteni. A fogfehérítés nagyon javasolható fogpótlások előtt, mert így a korona, híd színét már a szép fehér fogakhoz lehet igazítani. A fogékszer előtt is tanácsos fogfehérítést alkalmazni. Természetesen a fenti példák mellett még számtalan olyan eset létezik, amikor egy fogászati kezeléshez szükség lehet a dentálhigiénikusok munkájára.

 

Gyakori kérdések a páciensektől

Hagyományos vagy elektromos fogkefét szoktak-e ajánlani a dentálhigiénikusok?

Mindkét fogkefével jó eredményt lehet elérni.

elektromos_fogkefe1.jpg#asset:32400

Az elektromos fogkefe nagy előnye, hogy gyors forgó mozgásával hatékonyan el tudja távolítani a lepedéket. Csakhogy ezzel a fogkefével fogról fogra kell haladni, és minden fogra rászánni 3-5 másodpercet, különben a fogmosás nem lesz hatékony. Ha Ön túl türelmetlen ehhez, akkor lehet, hogy célszerűbb a manuális fogkefét választania! Azzal kicsit gyorsabban végezhet, mert egyszerre több fogat is meg lehet vele tisztítani.

A lényeg, hogy tisztában legyen vele: a fogmosás során minden fog minden elérhető felületét meg kell tisztítani ahhoz, hogy tökéletes eredményt érjen el.

 

Mi a véleményük a dentálhigiénés szakembereknek a szájvizekről?

Röviden összefoglalva: nincsenek elragadtatva tőlük.

Miért nem tanácsolják a szájvíz napi használatát?

 1. mert sok szájvíz tartalmaz alkoholt, és az szárítja, irritálja a szájnyálkahártyát
 2. mert sok szájvíz antibakteriális, és ennek hatására a szájüreg hasznos baktériumai is elpusztulnak
 3. mert sok szájvíz elszínezi a fogakat
 4. mert sok szájvíz annyira erős, hogy szinte szétmarja az ízlelőbimbókat, amelyek így komoly károsodást szenvedhetnek

Természetesen vannak esetek, amikor ideiglenesen, amíg az adott helyzet fennáll, a dentálhigiénikusok mégis ajánlják a szájvizek használatát. Ilyen eset például, amikor a páciens átesik egy szájsebészeti műtéten, és egy rövid ideig a fogkefét még nem tanácsos használnia. A szájvíz lepedék-eltávolító és antibakteriális hatása ilyenkor jól jön.

Aki nagyon szereti a szíjvizeket, annak azt tanácsoljuk, nézze meg alaposan, milyen szájvizet vásárol: ne színezze el a fogakat és ne legyen benne alkohol. Ha nem is napi szinten, de hetente egyszer-kétszer használható egy ilyen kímélőbb szájvíz.

 

Hány ülésben végezhető el a fogkő-eltávolítás?

A válasz igen egyszerű.

Kevés vagy közepes mennyiségű fogkő esetén egy ülésben. Ha nagyon sok a fogkő, akkor megeshet, hogy a dentálhigiénikus szakember 2 vagy akár 3 ülést is javasol, hogy az ínyt minél jobban kíméljük.

 

Az étkezések után rögtön fogat kell mosni?

Közvetlenül az étkezések után a száj pH-értéke a savas tartományban van. A savas közeg felpuhítja a kemény fogzománcot, így ha ilyenkor kezd neki egy erőteljes fogmosásnak, akkor a fogkefe sörtéivel komoly kárt okozhat a fogzománcban. Várjon 30-40 percet, és csak ezután mosson fogat.

 

Káros-e egyáltalán a fogkő?

Ezt a kérdést nagyon sok páciensünk felteszi, és mindig határozott igennel válaszolunk rá.

A fogkő nem pusztán esztétikai probléma. Természetesen sokkal szebbek lesznek a fogak egy fogkő-eltávolítás után – sok páciensünk egyenesen el van ragadtatva attól, mennyivel fehérebbek lesznek a fogai -, ám a lényeg mégsem ez.

A fogkő ugyanis az íny– és fogágyproblémák, csontvesztés és egyéb szájüregi betegségekért okolható kórokozók melegágya.

A fenti kérdésre tehát az a válasz, hogy a fogkő igen ártalmas jelenség, amelytől érdemes rövid úton megszabadulni. Mivel házi módszerekkel nem lehet eltávolítani, mindenképpen fel kell keresni vele a fogászati rendelőt.

 

Igaz, hogy az otthoni fogfehérítő anyagokat még évekig fel lehet használni?

Igen! Az otthoni fogfehérítést szolgáló anyagokat, sínt tiszta, hűvös helyen (például hűtőszekrényben) évekig lehet tárolni. Az anyagok ugyanis nem romlandók. Ugyanakkor fontos, hogy a környezetük higiénikus legyen, tehát a kiolvasztásra betett hús leve ne csöpögjön bele – és így tovább.

A dentálhigiénikusok többnyire 3 hétre elegendő anyaggal látják el a pácienseket, a fogfehérítéshez azonban sokszor másfél hét is bőven elegendő. A fennmaradt anyagot hónapokkal, 1-2 évvel később is felhasználhatják a páciensek, ha úgy érzik, megint jól jönne fogaiknak egy fokkal világosabb árnyalat.

 

A legelterjedtebb tévhitek a fogápolásról és a fogkőről

Minél erősebben dörzsöljük fogmosás közben a fogainkat, annál jobb

A fenti tévhit ellenére nem szabad erővel fogat mosni, még kevésbé tanácsos, hogy kemény sörtéjű fogkefét használjon. Legjobb a közepes puhaságú sörte, és a gyengéd, de határozott mozdulat fogmosáskor. Az erős dörzsölés nemcsak az ínyben okozhat károkat, de akár a fogzománcban is.

 

A fogakat az ínnyel párhuzamosan kell sikálni

A fogorvosok nem a párhuzamos, hanem a körkörös vagy sepregető (a fogak tövétől induló) mozdulatokat ajánlják. Ha ugyanis rendszeresen az ínnyel párhuzamosan vezeti a fogkefét, a fog tövénél a vékonyabb fogzománc megsérülhet, lekophat, és még az íny is megsérülhet.

 

Apró vércseppek megjelenése fogmosáskor természetes

Sajnos ez nem igaz. Kivéve persze, ha kemény sörtéjű fogkefével, durván dörzsöli a fogait-ínyét – ilyenkor az íny is megsérülhet, és vérzés léphet fel. Ha normál fogkefével mos fogat, mégis vérzik az ínye, az az ínygyulladás jele, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynia. Az ínygyulladás ugyanis magától nem múlik el, csak rosszabbodni tud. Előrehaladott állapotában pedig fogágygyulladáshoz, a fogak kilazulásához, kieséséhez is vezethet.

Ha 2-3 vagy több napon keresztül észlel vérzést a fogmosás során, keresse fel fogorvosát!

 

A fogköztisztítás kevésbé fontos, mint a fogkefés-fogkrémes fogmosás

Sokan elhanyagolják a fogközök tisztítását, mondván, ez nem is annyira fontos, egyfajta úri huncutság, amit a szuper lelkiismeretesek szoktak végezni, de valójában nincs jelentősége. Le kell szögeznünk, hogy a fogközök megtisztítása pont ugyanolyan fontos, mint a fogkrémes fogmosás! A fogak egymással érintkező oldalát ugyanis éppen ugyanannyira támadják meg a fogszuvasodást okozó baktériumok, mint a többi felületet. Ha elhanyagolja a fogközöket, a fogfelületek 35%-át teszi ki a szuvasodásnak!

fogkoztisztitas-elhanyagolasa-szuvasodas

Fogorvosaink tanúsíthatják, hogy a legtöbb szuvasodás éppen hogy a fogközöknél indul el – a fenti tévhitnek köszönhetően.

 

A szájvizes öblögetés helyettesítheti a fogmosást

Igen káros tévhit! A szájvizekkel szemben eleve erős fenntartásaink vannak (ezt fentebb már taglaltuk), ám az végképp nem igaz, hogy kiválthatják a fogápolást.

Öblögetéssel csak a lepedék egy részét lehet eltávolítani a fogak felszínéről, a teljes tisztasághoz kell a mechanikus hatás. A fogak közötti területeket pedig csak fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével lehet megtisztítani. A szájvizes öblögetés kellemes, üde leheletet ad, ám önámítás lenne azt hinni, hogy a friss lehelet egyenlő a tiszta fogakkal.

 

A fogkövet házi módszerekkel is el lehet távolítani

Bár az interneten gyakran botlunk bele olyan házi praktikákba, amelyek a fogkő eltávolítását célozzák meg, ezek alkalmazása nagyon veszélyes lehet a fogak és az íny épségére. A fogkő biztonságos módon csak professzionális eszközökkel távolítható el!

 

Szakképzett és tapasztalt dentálhigiénikusaink

A dentálhigiénikusok és fogorvosok munkája nem mindenhol különül el élesen: például van, ahol a fogorvosok is végeznek fogkő-eltávolítást. A mi fogászatunk azonban nem ilyen. Nálunk mindenkinek megvan a maga pontosan körülhatárolt területe, mert meggyőződésünk, hogy akkor válhatunk saját területünk specialistájává, ha nap mint nap csak azzal foglalkozunk. A dentálhigiéniával több szakemberünk is foglalkozik, nem utolsósorban azért, mert kiemelt fontosságúnak tartjuk a megelőzést.

dentálcsapat-01.jpg#asset:58387

A tanácsadás, instruálás, motiválás, sőt, a fogkő-eltávolítás is része a megelőzésnek. A fogkő ugyanis számos komoly fogászati probléma okozója, így rendszeres eltávolításával megakadályozhatjuk kialakulásukat.

Dentálhigiénikusaink mindannyian többéves tapasztalattal rendelkeznek, szakszerűen és rutinosan végzik munkáját. A szájüregi vizsgálatokat és a kezeléseket lupéban, azaz speciális orvosi nagyítóval végzik. Ez sok fogászaton nem kötelező, nálunk azonban igen. A többszörös nagyításban ugyanis olyan apró részleteket is jól láthatnak, amelyek fölött szabad szemmel elsiklanának.

Dentálhigiénikusainkhoz itt kérhet időpontot a fentebb leírt kezelésfajták bármelyikéhez.

Kiemelt cikkek