40 felett

A szájüreg megbetegedései nem csak a szájüregben okozhatnak problémát

Dr gilicze alexandra

A fogak betegsége nem hat ki más szervekre – hogyan is „vándorolna” el a kór máshova?!

Ez tényleg nagyon logikus gondolatnak tűnik, pedig nem igaz. Kollégánk, dr. Gilicze Alexanadra fogorvos, dentoalveolaris szájsebész szakorvos elmagyarázza, hogyan lehetséges, hogy a szájüreg betegségei a szervezet más részein is gondot okozhatnak.

A szájüreg és a test többi része közötti kapcsolat

A tudósok régóta keresik a választ arra a kérdésre, hogy milyen kapcsolat van a fogak és más szervek betegsége között a szervezetben. Több egyértelmű hatásra bukkantak, például a fogíny, foggyökér gyulladásos gócai és a szívbetegségek, az ízületi betegségek, az allergiás jelenségek, sőt, a vesebetegségek között is.

Elsőre különösnek tűnhet az összefüggés, ám szorgos munkával kideríthető volt, hogy a gyulladást kiváltó baktériumok a vérárammal vagy a nyirokrendszeren keresztül jutnak el egyik szervtől a másikig. A vér (nyirokfolyadék) az egész szervezetünket bejárja, így a kártékony kis lények bárhova „elutazhatnak”, és olyan kellemetlen tüneteket is okozhatnak, mint amilyen a foltos hajhullás vagy a bőrkiütés

Még meglepőbb tény, hogy sokszor még csak nem is a baktériumok kelnek útra, hanem az általuk termelt mérgező (toxikus) anyagok. Egy szerv vagy szövet megtámadásához ezek a toxinok is elegendők lehetnek, ha az adott szervünk éppen legyengült állapotban van, vagy valamilyen okból nem védekezik kellően a károsító hatások ellen.

Mi a megoldás?

A szájüregi gyulladások, gócok kialakulását ezért a legjobb megelőzni. Ezt igen könnyen megteheti: a félévenkénti, évenkénti kontrollok azért is fontosak, hogy a már kialakulóban levő problémákat a szakember azonnal orvosolni tudja. Ilyenkor jó tanácsokkal is ellátja Önt, hogy az otthoni fogápolásban és az életmódjában milyen fontos szempontokra kell ügyelnie, hogy elkerülje a hasonló gondokat.

Kiemelt cikkek