Érdekességek

A szájüregi rákok 80%-a sikeresen gyógyítható – ha idejében észlelik!

A szájüregi rákok 80% a sikeresen gyógyítható ha idejében észlelik!

A fogászati ellenőrzés nem csak amiatt fontos, hogy a kezdődő fogászati problémákat észleljék és orvosolják a fogorvosok.

A kontroll egyben rákszűrés is!

A szakemberek ilyenkor a szájüregi rákokra utaló jeleket is felfedezhetik, és ez rendkívül fontos a sikeres kúra szempontjából. Szánk belsejét mi magunk is nézegessük gyakran, és ha nyelvünkkel vagy szemünkkel valamilyen elváltozást észlelünk, amely több hét alatt sem múlik el, forduljunk orvoshoz! 

Az önvizsgálat különösen fontos akkor, ha erős dohányosok vagyunk, és az alkoholt sem vetjük meg. A szájüregi rákok kialakulásának okai nem teljesen tisztázottak, de minden jel szerint a szájüregi rákok 80-90%-a dohányzással, szivarozással, pipázással kapcsolatban alakul ki.

„A cigaretta égéstermékei mintegy 4000 különféle vegyületet tartalmaznak, és ezek között az ismert karcinogén (rákkeltő) vegyületcsoportok mindegyike számos taggal képviselve van. Ezek a dohányfüstben találhatók, melyeket a dohányos beszív és így e vegyületek a szájüreg és a torok hámbélésével, illetve a hörgők nyálkahártyájával közvetlenül érintkezésbe kerülnek. Az alkohol pedig azért jelent e tekintetben rizikófaktort, mert oldja az égéstermékek rákkeltőket tartalmazó kátrány-összetevőit, másrészt a szeszfoktól függően irritáló (ingerlő) hatást gyakorol a szájüregi nyálkahártyára, ott vérbőséget okoz, ezáltal pedig elősegíti a rákkeltő vegyületek felszívódását.” (daganatok.hu)

A rizikót sajnos az elhanyagolt szájhigiéné is növelheti.

„A fogazat elhanyagolása, letört és lyukas fogak, rosszul illeszkedő protézisek ugyancsak kedveznek a szájüregi rákok kialakulásának, mivel állandóan irritálják a nyálkahártyákat, és krónikus gennyes ínygyulladás tarthatnak fenn.” (daganatok.hu)

Természetesen gyakran képződhetnek teljesen ártalmatlan jelenségek is a száj belsejében, mint például az afta, ám ezek többsége pár nap, de legfeljebb pár hét alatt elmúlik.

páciens_kontrollon.jpg#asset:33419

Sajnos nem lehetünk nyugodtak akkor sem, ha mi magunk nem látunk semmi gyanúsat – a száj bizonyos részeit ugyanis csak a fogorvos tudja biztonsággal felderíteni, és neki is egy speciális kis tükröcskére van szüksége ehhez. 

A megelőzés a legjobb gyógymód. Keresse hát fel fogorvosát félévente, évente egyszer akkor is, ha semmilyen problémát nem észlel!

(Adatok forrása)

Kiemelt cikkek