Megelőzés

A megelőzés szerepe

A megelőzés szerepe

Jobb megelőzni, mint kezelni


Ma már az egészségügy minden területén nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre. Felismerték, hogy minden probléma jobban – könnyebben, gyorsabban, hatékonyabban – orvosolható, ha idejekorán felfedezik. Sőt, vannak esetek, például a védőoltások, ahol egyenesen a probléma megjelenése akadályozható meg! Valójában ez utóbbi a vegytiszta megelőzés - ám mi még a korai felismerést is ide soroljuk.


Szuvasodás elleni védőoltás?

A fogászatra is igaz, hogy jobb megelőzni a bajt, mint várni, hogy komolyabbra forduljon a dolog. Sajnos a fogászat területén „szuvasodás elleni védőoltás” nem létezik, ám jó hír, hogy vannak hatékony stratégiák a megelőzésre.


A megelőzés három legfontosabb pillére


1, Az első és legfontosabb a helyes fogápolás

A helyes fogápolás, bármilyen banálisan hangzik is, a megelőzés alfája és ómegája. Tamáskodik, mert tud példát arra, amikor lelkiismeretesen fogat mosó embereknek lett ínygyulladásuk vagy szuvasodásuk? 

Nos, a lelkiismeretesség nem elég: a helyes technika és helyes alkalmazás a fontos. Sok páciensünk rendkívül meglepődik, amikor megmutatjuk, hogyan kell tartani a fogkefét, hogyan kell mozgatni, illetve mennyi plakk marad a fogukon a helyesnek hitt fogmosás után. 

kislanynak-megmutatjak-helyes-fogmosasi-technikat.jpg#asset:35982


Érdemes felkeresnie egy dentálhigiénikust, ha erős a gyanúja, hogy valamit nem csinál jól! A gyakori fogkőképződés, a kellemetlen lehelet és a könnyen érzékennyé váló, duzzadt íny intő jele a helytelen fogápolásnak.


2, Egészséges életmód

A kevés cukrot tartalmazó étrend, az állkapocs csontállományát edzésben tartó rágás, a dohányzás mellőzése, a rendszeres mozgás, a mértéktartó napozás, a pihentető alvás mind-mind támogatja a fogak és az íny egészségét. A mozgás gyulladáscsökkentő hatása az egész szervezetben érvényesül, így a szájüregben is. A nap hatására termelődő D-vitamin fontos a csontok egészségére nézve - és a fogaink a csontszövetben kapaszkodnak meg. Ez csupán néhány példa volt arra, hogyan hat az egészséges életmód a szájüreg állapotára.


3, Rendszeres kontrollok


A megelőzés harmadik fontos eszköze a rendszeres fogorvosi kontroll.

varo_kep6.jpg#asset:33490Sokan csak akkor hívják fel fogorvosukat, ha baj van. Fájdalom jelentkezik, letört vagy kilazult egy fog, netán ki is esett. 

Ez nem jó stratégia

Számos betegség, például az ínygyulladás vagy a szuvasodás, eleinte nem jár fájdalommal. Ha korai fázisban fedezik fel őket, gyorsan és egyszerűen orvosolni lehet őket. A költségek is sokkal alacsonyabbak lesznek egy nagyobb beavatkozáshoz képest!

Összefoglalva

Helyes és lelkiismeretes fogápolás + egészséges életmód + félévenkénti fogászati kontroll = megelőzés.

jobb-megelőzni.jpg#asset:35983


Ilyen egyszerű.

Kiemelt cikkek