Érdekességek

A tudomány tükrében: a fogszuvasodás ősi kezelése

 fogszuvasodas paleolit kor

Megdöbbentő, de úgy tűnik, igaz: a kőkor embere már fogászati beavatkozásokat végzett!

Nagy meglepetést okozott a kutatóknak egy paleolit korban élt, körülbelül 25 éves korában elhalálozott fiatal férfi foga.

Első ránézésre azt gondolták, egyszerűen csak volt egy szuvas foga. Ám az elektronmikroszkóp különös karcolásokat mutatott ki az üreg belsejében, amelyek természetes módon nem kerülhettek oda. A kutatók végül rájöttek, hogy egy rendkívül éles kődarabbal karcolták össze az üreget, vélhetőleg akkor, amikor eltávolították a szuvasodó részeket.

Ez azt jelenti, hogy a paleolit korban élő őseink rájöttek, hogy a szuvasodást okozó fájdalom megszűnhet, ha eltávolítjuk a szuvas részeket. Bizonyára nem kis fájdalomtűrő képesség kellett ahhoz, hogy a „páciens” inkább elviselte a szuvas fogában az éles kődarabot, ahelyett, hogy kérte volna a fog eltávolítását. 

Csak találgathatunk, de ennek oka vagy az lehetett, hogy nagyon kemény legény volt az illető, vagy a paleolit kori emberek számára létfontosságú volt a saját fog, amelyért mindent megtettek: kihullott fogakkal, rágás nélkül ugyanis valószínűleg nagyon alacsonyra zuhant az életben maradás esélye.

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek