Érdekességek

Mitől szuvasodott a vadászó-gyűjtögető ember foga?

 mitől szuvasodott a vadászó gyűjtögető ember foga?

Régebben úgy gondolták a kutatók, hogy csak a földművelés megjelenésével terjedt el a fogszuvasodás, amikor a gabonafélék egyre nagyobb arányt kezdtek képviselni a táplálkozásban. A szuvasodás egyik fő oka az, hogy a szénhidrátokkal (cukorral) táplálkozó baktériumok a folyamat közben savat termelnek, és emiatt a fogak anyaga roncsolódni kezd.

Az ősi vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek viszont főként bogyókat, gyümölcsöt, ehető gombákat, magvakat és húst ettek. Ez az étrend nem káros a fogakra nézve. Ezért is lepődtek meg a kutatók, amikor egy marokkói barlanglakó közösség 52 felnőtt tagjának maradványait vizsgálták meg, és több mint 50%-uknál fogszuvasodás jeleire bukkantak. Ez az arány nagyjából ugyanakkora, mint a mai embernél.

Mi lehet ennek az oka? A vizsgálódás felderítette, hogy a barlangban élők ananászt és édes észak-afrikai makkot ettek, és őrlőköveket is találtak, tehát valamilyen zúzott-őrölt gabonafélét is ehettek. Így tehát, bár jóval a földművelés kora előtti leletekről van szó, az itt élő emberek táplálkozásában mégis jelentős szerepet játszottak a „fognyűvő” élelmiszerek. 

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek