Érdekességek

Sétával az ínygyulladás ellen

 setaval az inygyulladas ellen

Első pillantásra a fenti megállapítás meglehetősen különösnek tűnhet. Mi köze a sétának a fogínyhez és az ínygyulladáshoz?

A kapcsolat némileg közvetett, ám létezik.

Séta közben ugyanis több minden történik, ami jó hatással van szájüregünk egészségére, közelebbről az íny állapotára.

Először is a mozgás erőteljesen gyulladáscsökkentő hatású. A szájüregben is lehetnek gyulladásos folyamatok – gondoljon csak a népbetegségnek számító ínygyulladásra! Ez az enyhének tűnő betegség, ha elhanyagoljuk, hamarosan átterjedhet a fogágy szöveteire, és olyan vészterhes jelenségekhez vezethet, mint a fogak kilazulása, kiesése. 

Ha észleli az ínygyulladás első jeleit: pirosabb, duzzadtabb, érzékenyebb íny, vércseppek megjelenése fogmosáskor vagy étkezéskor, akkor ne sétával próbáljon segíteni a gondon. Ilyenkor inkább tárcsázza a fogorvos vagy a dentálhigiénikus számát. Az enyhe ínygyulladást ugyanis túlnyomórészt gyorsan meg lehet gyógyítani, mindössze a gyulladást okozó baktériumok melegágyát, a fogkövet kell eltávolítani a fogairól. 

Másrészt egy kiadós sétával vagy egyéb sporttevékenységgel erősítjük a csontozatunkat. A csontszövet épsége, egészsége a szájüreg számára is létfontosságú. Fogaink ugyanis az állkapocs csontállományában kapaszkodnak meg. Ha a csontállomány erős, egészséges szerkezetű, a fogak stabilan megállnak benne. Ha gyenge, sérült a csontszövet, a fogak kilazulnak. Vagyis a rendszeres mozgás összességében a szájüreg egészségére is jó hatással van.

mozgás_jóga_02.jpg#asset:35628

Jógázzon, sétáljon, túrázzon, barangoljon minél többet! Vagy válasszon egy másik mozgásformát. Akár gyalogol, akár fut, úszik, konditermezik, táncol, kertészkedik – csak jót tehet magával.

Kiemelt cikkek