Tények és tévhitek

Az implantátum ki fog esni! – valós félelem ez?

Dr jancsecz péter

Ez egy igen gyakori tévhit, amellyel az emberek szeretik riogatni egymást. 

Dr. Jancsecz Péter, klinikánk egyik vezető fogszakorvosa, szájsebésze és implantológusa leszögezi, hogy a korszerű fogászati anyagok, módszerek és a tapasztalt szakemberek a minimálisra szorítják annak esélyét, hogy egy implantátum kiessen vagy elmozduljon.

A magyarázat

Az implantáció során a csontszövetbe ültetünk egy vagy több modern műgyökeret. A titánötvözetből készült implantátum arra serkenti a csontszövetet, hogy körbenője, a felület speciális barázdái is ezt segítik elő. 

implant-03.jpg#asset:57765

Körülbelül 3-6 hónap alatt zajlik le ez a folyamat, és a végére a műgyökér olyan stabilan ül majd a csontban, mintha a saját fogunk lenne.

Ha az adott helyen kevés vagy szerkezetileg sérült, gyenge a csontszövet, a fogszakorvos különböző csontpótló eljárásokat javasolhat, amelyekkel megfelelő minőségű és mennyiségű csontot lehet képezni. Sajnos ritkán az is előfordulhat, hogy a fogszakorvos a leletek birtokában nem fogja javasolni Önnek az implantációt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az implantológus szakember pontos képet kapjon a csontállományáról. 

Klinikánkon minden beavatkozás előtt 3D CT-felvételt készíttetünk, hiszen 2 dimenziós röntgenfelvételen – például panorámaröntgenen – nem lehet 100%-os biztonsággal megállapítani, hogy a csontszövet megfelelő állapotú, sűrűségű, szerkezetű stb. egy ilyen műtéthez.

szinvonalas-ellatas-lelkiismeretes-pacie

Összefoglalva

Ha 

  • a csontállomány megfelelő
  • az implantációhoz használt anyagok és technológia a lehető legkorszerűbb
  • valamint tapasztalt szájsebészek végzik a beültetést,
  • és a páciens is betartja az ápolási és életvitelbeli ajánlásokat,

akkor az implantáció jó eséllyel sikeres lesz. A 100%-os sikert azonban senki nem tudja garantálni! Erre az orvostudomány semmilyen más területen sem képes, hiszen az emberi szervezet időnként kiszámíthatatlan reakciókat mutathat.

Ám az elmondható, hogy a magas színvonalú ellátással beültetett, jó minőségű implantátum kiesése egy olyan páciensnél, aki lelkiismeretesen betartja a kezelőorvos tanácsait – kifejezetten ritkaságnak számít.

Kiemelt cikkek