Tények és tévhitek

Az ínygyulladás és a fogágygyulladás egy és ugyanaz – vagy mégsem?

Az ínygyulladás és a fogágygyulladás egy és ugyanaz vagy mégsem?

Gyakori tévhit, hogy az ínygyulladás voltaképpen ugyanaz, mint a fogágygyulladás (fogágybetegség). A téma specialistája, dr. Orbán Kristóf parodontológus kollégánk elmondja, mi a különbség a kettő között!

Dr.-Orbán-Kristóf-2022_220629_162254.jpg#asset:57810

Sokan egy jelenségnek gondolják a kettőt, pedig nagy különbség van köztük! 

A fogágybetegség tágabb fogalom, mint az ínygyulladás, ugyanis az íny is a fogágy része. Az esetek túlnyomó részében a fogágybetegség (fogágygyulladás) ínygyulladással kezdődik. Ennek tünetei az íny élénkebb színében, érzékenységben, vérzékenységben mutatkoznak meg. 

Fontos különbség, hogy az ínygyulladás jóformán mindig megállítható, sőt visszafordítható betegség, az előrehaladott állapotot kivéve jól gyógyítható

Ám ha a gyulladás átterjed a fogágy többi szövetére, akkor már fogágygyulladásról, fogágybetegségről beszélünk. A fogágyban található csontszövet érintettsége komoly dolog. Sajnos sokszor nem is gyógyítható, bár sikeresen szinten tartható – ha a páciens lelkiismeretesen betartja a kezelőorvos utasításait. Ezt az előrehaladott állapotot nevezi a köznyelv úgy, hogy fogínysorvadás.

Ezért fontos, hogy ha rendszeresen ínyvérzést tapasztal fogmosás közben, vagy felfedezi saját magán az ínygyulladás többi jelét, keressen fel egy parodontológiában jártas fogszakorvost!

Kiemelt cikkek