Megelőzés

Az ínygyulladás jelei

Az ínygyulladás jelei

Az ínygyulladásnak, főleg eleinte, nagyon kevés tünete van, és ezek sem túlzottan kifejezettek. Ám érdemes árgus szemekkel figyelnie, ezek megjelennek-e, mert az ínygyulladást viszonylag könnyű gyógyítani. Az esetek többségében ehhez elég egy dentálhigiéniai kezelés, vagyis professzionális fogtisztítás


Hova vezethet egy ártalmatlannak tűnő ínygyulladás?

Ha elhanyagolja a kezdeti tüneteket, a dolgok igencsak komolyra fordulhatnak. Az ínygyulladás ugyanis tovaterjedhet a fogágy többi szövetére, és átfordulhat fogágygyulladásba. Amikor pedig a fogágy többi szövete, jellemzően a csontszövet is gyulladásba jön, az már korántsem gyerekjáték! A fogakat megtámasztó szövet felpuhul, károsodást szenved, és előbb-utóbb nem fogja tudni ellátni funkcióját, a fogak megtartását. Ennek jeleként a fogak kilazulnak, mozogni kezdenek, sőt, ki is eshetnek

Az oly enyhe problémának tűnő ínygyulladás tehát olyan dominósort indíthat el, amelynek a végén nem a dominók fognak kidőlni, hanem a saját fogai... Ne várja meg, míg a fogínysorvadás jelei megfigyelhetők lesznek!


Ne várja meg ezt!

Figyeljen oda az ínygyulladás jeleire:

  • a szokásosnál pirosabb, élénkebb színű íny
  • az íny duzzadtabb és érzékenyebb, mint máskor
  • érintésre, tapintásra érzékenyebben reagál
  • fogmosáskor vagy keményebb élelmiszerbe harapáskor vérzés lép fel


Ha ezeket a jeleket érzékeli, várhat egy-két napot. Ám sajnos az ínygyulladás magától nemigen szokott elmúlni, ezért valószínű, hogy a tünetek csak fokozódnak. Ha ezt tapasztalja, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával! Ha idejében reagál, egy fogkőleszedéssel megúszhatja az egészet.


Az ínygyulladás megelőzése

Az ínygyulladást a fogakon képződő lepedékben elszaporodó baktériumok okozzák. A megelőzés tehát abból áll, hogy rendszeresen eltávolítja a fogakon keletkező plakkot, más szóval lepedéket. 

Ez pedig a megfelelő fogápolással érheti el. Nem csak arról van szó, hogy megfelelő technikával kell fogat mosni, és nem szabad elfeledkezni a fogköztisztításról sem. A fogápolás része az is, hogy tisztában van a fogakra ártalmas élelmiszerekről, és tudatában van annak, hogy ezeket ugyan szabad fogyasztani, ám evés-ivás után egy fél órával alapos fogmosásnak kell következnie.

Érdemes böngésznie magazinunk Tények és tévhitek menüpontját is. Itt összegyűjtöttük azokat a hiedelmeket, amelyek a fogak és az íny egészségét érintik. Szakértőink eloszlatják a tévhiteket, és elmondják, mi az igazság egy-egy elterjedt tévhit körül. Rengeteg jó tanácsot és tippet olvashat a helyes életvitellel és fogápolással kapcsolatban. 

Ezzel a tudással felvértezve könnyebb lesz fenntartania szájürege egészségét, távol tartania vagy elodáznia a fogakra oly ártalmas fogkő megjelenését, az ínygyulladás kialakulását és számos kellemetlen jelenség felbukkanását.

Kiemelt cikkek