Megelőzés

Az ínyzuhanyról

 inyzuhany

Mire jó az ínyzuhany?

Ezt az eszközt alapvetően két okból érdemes használni.

1. A lepedék eltávolítása 

Az ínyzuhanyt (vagy szájzuhanyt) kiegészítő eszközként érdemes bevetni a fogápolásban. Az erős vízsugár hatékonyan kimossa a fogak közötti lepedéket, ételmaradékokat, ez pedig igencsak hasznos! 

A lepedék, ha nem távolítjuk el, a fogszuvasodást és ínygyulladást okozó baktériumok melegágya, vagyis rengeteg fogászati probléma forrása. Ráadásul elmeszesedve fogkővé alakul, ami azzal tetézi a gondokat, hogy otthoni módszerekkel már el sem lehet távolítani. A fogászat felkeresése így elkerülhetetlenné válik. Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ne kísérletezzen a fogkőleszedés házi módszereivel! Ezek nagy kárt tudnak tenni az ínyben és a fogzománcban. A dentálhigiénikus ezzel szemben gyorsan és hatékonyan, ultrahangos eszközzel távolítja el a fogkövet.

2, A vérkeringés felpezsdítése

Az ínyzuhany másik előnye, hogy az ínyt érő masszírozó hatás révén kellemesen felpezsdíti a vérkeringést, felfrissíti a szájüreget. Ez a funkció is elsősorban a megelőzést szolgálja, csakúgy, mint a lepedék eltávolítása.

Érdemes mindennapi használatra befektetnie egy ínyzuhanyba?

Amikor megkérdezik pácienseink, hogy érdemes-e ilyen készüléket vásárolniuk, legtöbbször azt mondjuk, hogy felesleges. Ezek a készülékek igen drágák, és valójában nem igazán tesznek hozzá a szájüreg tisztaságához. (A képünkön egyébként egy modell látható a sok közül.) 

Fogkefés fogmosással, fogköztisztítással ügyesen és szépen meg lehet tisztítani a fogsorunkat.

Ám előfordulhat, hogy különleges helyzetek adódnak, amikor az ínyzuhany használatát mégis ajánljuk pácienseinknek. Ilyen eset például, ha valaki olyan betegségben szenved, amely felgyorsíthatja a szájüregben keletkező problémák kialakulását. Ilyen többek között a cukorbetegség.

Vegye komolyan az alábbi jó tanácsot!

Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a szájzuhany (vagy ínyzuhany) csak egészséges ínyre használható.Ha ínye gyulladásban van, érzékeny, könnyen vérzik, duzzadtabb az átlagosnál, akkor semmiképpen ne használja a készüléket!

Kiemelt cikkek