Fogászati kérdések

Mi a dentális plakk, és miért veszélyes?

 mi a plakk, és miért veszélyes?

A képen a dentális plakkot alkotó baktériumokat láthatjuk elektronmikroszkóp alatt. ideje megbarátkoznia a gondolattal, hogy a szájban rengeteg baktérium él! Egy részükre nagy szükségünk van: ők segítenek az ételek lebontásában. Az emésztési folyamat ugyanis már a szánkban elkezdődik, majd a gyomorban és a belekben fejeződik be. 

Ám a többi mikroszkopikus lény már nem ennyire kívánatos vendég.

De mi a plakk, vagy más néven lepedék?

A baktériumok a nyállal, elhalt hámsejtekkel és az ételmaradékkal együtt egy vékony réteget, az úgynevezett dentális plakkot képezve rakódnak le a fogainkra. 

Egyes tanulmányok szerint már az étkezések után 20 perccel elindul a lepedékképződés – és a lepedékből, amint elszaporodnak benne a baktériumok, villámgyorsan plakk lesz! 

A gond csak az, hogy a hasznos bacilusok mellett a kártékonyak is elszaporodnak a dentális plakk részeként. Ide soroljuk a fogszuvasodásért és az ínygyulladásért felelős baktériumokat.

Miért veszélyesek ezek a baktériumok?

A fogszuvasodást okozó baktériumok például azért veszélyesek, mert az ételeinkből származó szénhidrátok – és a szénhidrátok közé tartozó cukor – lebontása közben savat termelnek. A sav megbontja a fogzománc épségét, és hamarosan megindul a fog romlása, a szuvasodás. Ha idejében felkeressük a fogorvost, egy szakszerű fogtöméssel megúszhatjuk a dolgot, ám előrehaladottabb szuvasodás esetén gyökérkezelésre is sor kerülhet, sőt, a végletesen elhanyagolt szuvasodás a fog eltávolításával is járhat.

Az ínygyulladás eleinte enyhe tünetekkel jár, ám ha nem teszünk semmit ellene, akkor könnyen átfordulhat fogágybetegségbe, ami már egy sokkal komolyabb jelenség. A fogágyat alkotó csontszövet tartja ugyanis fogainkat: ha a csontszövet gyulladásba jön, a fogak kilazulhatnak, kieshetnek. A kilátások nem túl szívmelengetőek! 

Mit tehetünk a plakk ellen?

Az első lépés, hogy felismerjük: a dentális plakk ártalmas jelenség. Ha nem távolítjuk el fogainkról, több fogászati probléma forrását is jelentheti. A megoldás a fogak megtisztítása! A fogmosás fő célja ugyanis éppen az, hogy eltávolítsuk fogainkról a lepedéket, még mielőtt dentális plakká, később pedig, a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására, fogkővé alakulna. Bár keményebb élelmiszerek rágásakor sok lepedék lesodródik a fogakról, valamint a nyál is segít megszabadulni az ártalmas rétegtől, ez még kevés a lepedék (és a plakk) elleni küzdelemben. 

A szájvízreklámok azt sugallják, hogy a szájvíz megszabadít a lepedéktől, ám ez nem így van. A mechanikus súroló hatást és a fogköztisztítást nem helyettesíti a szájvíz. Vagyis ne áltassuk magunkat: egy alma vagy egy szájvizes öblögetés nem elég.

A helyes fogápolással azonban eredményesen vehetjük fel a harcot a lepedék ellen!

A dentális plakk másik veszélye

A plakknak elég 26 óra, hogy a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására elmeszesedjen, megkeményedjen, és fogkővé alakuljon át. Ez a másik ok, amiért oly veszélyes! Míg a plakkot (lepedéket) fogkefével-fogkrémmel viszonylag könnyedén le lehet mosni, a fogkövet már csak szakember tudja eltávolítani

Ráadásul a fogkőben továbbra is ott nyüzsögnek az ártalmas kórokozók – csak most már nincs esélyünk arra, hogy fogmosással, fogköztisztítással, ínyzuhannyal stb. eltávolítsuk őket. Nem is tanácsoljuk, hogy házi módszerekkel kísérletezzen, mert ezek egy része komoly fenyegetést jelent a fogak és az íny épségére! Ehelyett jelentkezzen be dentálhigiénikusához, aki gyorsan és szakszerűen eltávolítja a fogkövet.

Kiemelt cikkek