Fogászati kérdések

Mi a dentális plakk, és miért veszélyes?

Mi a plakk, és miért veszélyes?

A képen a dentális plakkot alkotó baktériumokat láthatjuk elektronmikroszkóp alatt. Bizony, a szánkban rengeteg baktérium él. Egy részükre nagy szükségünk van: ők segítenek az ételek lebontásában. Az emésztési folyamat ugyanis már a szánkban elkezdődik, majd a gyomorban és a belekben fejeződik be. 

Ám a többi kórokozó már nem ennyire kívánatos vendég.


De mi a plakk, vagy más néven lepedék?


Ezek a fent említett hasznos baktériumok a nyállal, elhalt hámsejtekkel és az ételmaradékkal együtt egy vékony réteget, az úgynevezett dentális plakkot képezve rakódnak le a fogainkra. 

Egyes tanulmányok szerint már az étkezések után 20 perccel elindul a lepedékképződés - és a lepedékből, amint elszaporodnak benne a baktériumok, villámgyorsan plakk lesz! 

A gond csak az, hogy a hasznos bacilusok mellett a kártékonyak is elszaporodnak a dentális plakk részeként. Ide soroljuk a fogszuvasodásért és az ínygyulladásért felelős baktériumokat.


Miért veszélyesek ezek a baktériumok?


A fogszuvasodást okozó baktériumok például azért veszélyesek, mert az ételeinkből származó szénhidrátok - és a szénhidrátok közé tartozó cukor - lebontása közben savat termelnek. A sav megbontja a fogzománc épségét, és hamarosan megindul a fog romlása, a szuvasodás. Ha idejében felkeressük a fogorvost, egy szakszerű fogtöméssel megúszhatjuk a dolgot, ám előrehaladottabb szuvasodás esetén gyökérkezelésre is sor kerülhet, sőt, a végletesen elhanyagolt szuvasodás a fog eltávolításával is járhat.

Az ínygyulladás eleinte enyhe tünetekkel jár, ám ha elhanyagoljuk, akkor könnyen átfordulhat fogágybetegségbe, ami már egy sokkal komolyabb jelenség. A fogágyat alkotó csontszövet tartja ugyanis fogainkat: ha a csontszövet gyulladásba jön, a fogak kilazulhatnak, kieshetnek. A kilátások nem túl szívmelengetőek! 


Mit tehetünk a plakk ellen?

Az első lépés, hogy felismerjük: a dentális plakk ártalmas jelenség. Ha nem távolítjuk el fogainkról, több fogászati probléma forrását is jelentheti. A megoldás a fogak megtisztítása! A fogmosás fő célja ugyanis éppen az, hogy eltávolítsuk fogainkról a lepedéket, még mielőtt dentális plakká, később pedig, a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására, fogkővé alakulna. Bár keményebb élelmiszerek rágásakor sok lepedék lesodródik a fogakról, valamint a nyál is segít megszabadulni az ártalmas rétegtől, ez még kevés a lepedék (és a plakk) elleni küzdelemben. 

A szájvízreklámok azt sugallják, hogy a szájvíz megszabadít a lepedéktől, ám ez nem így van. A mechanikus súroló hatást és a fogköztisztítást nem helyettesíti a szájvíz. Vagyis ne áltassuk magunkat: egy alma vagy egy szájvizes öblögetés nem elég.

A helyes fogápolással azonban eredményesen vehetjük fel a harcot a lepedék ellen!


A dentális plakk másik veszélye

A plakknak elég 26 óra, hogy a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására elmeszesedjen, megkeményedjen, és fogkővé alakuljon át. Ez a másik ok, amiért oly veszélyes! Míg a plakkot (lepedéket) fogkefével-fogkrémmel viszonylag könnyedén le lehet mosni, a fogkövet már csak szakember tudja eltávolítani

Ráadásul a fogkőben továbbra is ott nyüzsögnek az ártalmas kórokozók - csak most már nincs esélyünk arra, hogy fogmosással, fogköztisztítással, ínyzuhannyal stb. eltávolítsuk őket. Nem is tanácsoljuk, hogy házi módszerekkel kísérletezzen, mert ezek egy része komoly fenyegetést jelent a fogak és az íny épségére! Ehelyett jelentkezzen be dentálhigiénikusához, aki gyorsan és szakszerűen eltávolítja a fogkövet.

Kiemelt cikkek