A kezelésekről

Barázdazárás előnyei, menete, alkalmazott technológiái

Barázdazárás

Mi a barázdazárás?

A barázdazárás egy Nyugat-Európában már jó ideje rutinszerűen végzett preventív kezelés, ami nagyban hozzájárul a barázdaszuvasodás megelőzéséhez. Általában 6-7 éves kortól, a maradó moláris fogak megjelenésétől kezdve alkalmazzák, de tejfogakon is elvégezhető. 

Ez az egyszerű, foganként általában 15-20 perces gyerekfogászati eljárás kifejezetten hatékony: a témában végzett kutatások alapján a barázdazárt nagyőrlőfogak mintegy 65%-a teljesen egészséges marad 20 évvel a kezelés után is!

Mi az a barázdaszuvasodás?

A barázdaszuvasodás a fogszuvasodás legelterjedtebb és legveszélyesebb formája. A kis- és nagyőrlőfogak felszínén ún. fissurák, azaz elágazó mélyedések találhatók, amelyek szélesen indulnak, majd homokóraszerűen elkeskenyednek, és vékony résekként haladnak a fog belseje felé. Mivel a fogkefe sörtéi nem férnek be ide, ezek a vékony rések ideális életfeltételt biztosítanak a fogszuvasodást okozó baktériumoknak, amelyek a fog belsejében plakkot képeznek, majd könnyen elérhetik a zománc alatt található dentinréteget is. 

A kezeletlen barázdaszuvasodás könnyen a fog tönkremeneteléhez vezet, ahol már csak a gyökérkezelés, rosszabb esetben a fog kihúzása jelent megoldást. A barázdaszuvasodásra utaló jelek a fogak barázdáiban látható barna elszíneződés krétafehér udvarral vagy szürkés árnyékkal, melyeknél sokszor nem megítélhető, hogy az egészségesnek tűnő fog belsejében már milyen mértékű szuvasodás ment végbe…

A baktériumok elszaporodását és a fogak károsodását ezen túl több tényező is segíti:

  • a frissen előtört maradó fogak kalciumtartalma kisebb, ezért sérülékenyebbek

  • a gyerekek kevésbé tudatosak a fogmosást illetően, önállóan a megfelelő szájhigiénét nem tudják biztosítani

  • sok gyermek egészségtelenül táplálkozik, pl. sok szénhidrátot és cukros üdítőt fogyaszt

  • a gyermekek egy részének fogai mélyebb barázdákkal és gödröcskékkel rendelkeznek, ami öröklött tulajdonság

A barázdazárás előnyei

A barázdazárás egy simább, könnyebben tisztítható rágófelületet eredményez, amely az alkalmazott barázdazáró anyagtól függően évekig megvédik a fogakat a fogszuvasodás ellen. Nagymértékben képes ellensúlyozni a gyerekek rosszabb szájhigiéniája és a többi veszélyfaktor által jelentett kockázatot, megelőzni a barázdaszuvasodás kialakulását, és biztosítani a fogak hosszú távú egészségét. 

Az egészséges fogak előnyeit nem kell ecsetelnünk: nem fájnak, nem kell fúrni vagy gyökérkezelni őket, ami sok kellemetlenségtől és költségtől kímélhet meg minket. A barázdazárás egy másik előnye, hogy egy fájdalommentes módszer, ami segíthet kialakítani a gyermekekben egy bizalmat a fogászati eljárások felé, hogy később se kelljen meggyőzési technikák széles tárházát felvonultatni, ha fogorvoshoz kell vinni gyermeket.

A barázdazárás menete

1. A barázdazárás első lépése a kezelendő fog alapos tisztítása polírozó kefével és pasztával.

2. A következő lépésben a barázdák mentén savazzuk a fogzománcot. Ezáltal felérdesítjük a fogzománc legfelső rétegét, nagyobb tapadási felszínt hozva létre a barázdazáró anyag számára.

3. Ezután a barázdazáró anyag behelyezése történik, amely lehet üvegionomer cement vagy rezin. Ezek az anyagok képesek behatolni a fogkefe sörtéi számára elérhetetlen résekbe, és eltömíteni őket. Mindkét kategóriában egyre elterjedtebbek a fluoridtartalmú barázdazáró anyagok, amelyek folyamatosan pótolják ezt a fogzománc számára nélkülözhetetlen elemet.

A két típus közül rezin tartósabb megoldást jelent, de rögzüléséhez a fogak alapos leszárítására van szükség, amihez a gyermekek részéről megfelelő kooperáció szükséges. Más esetben szokták a kevésbé kopásálló üvegionomer cementet választani, amelynél kevésbé alapos szárítás is szóba jöhet. A barázdazáró anyagot aztán általában egy kék fényű polimerizációs lámpával megvilágítva kötik meg.

Enyhébb barázdaszuvasodás esetén kiterjesztett barázdazárásra van szükség. Ebben az esetben egy vékony fúróval eltávolítják a károsodott fogzománcot, majd elvégzik a barázdazárást.

4. A kontrollvizsgálatok során a fogorvos ellenőrzi, hogy nem esett-e ki vagy kopott-e el a barázdazáró anyag. Ezek az anyagok biokompatibilisek, tehát akkor sem okoznak semmi problémát, ha esetleg kiesnek.

Kinek ajánljuk?

A barázdazárás alapvetően gyermekfogászati beavatkozás, legtöbbször 18 éves kor alatt végzik. Ideális a fog áttörését követő 6 hónapon belül elvégezni. A barázdazárás szintén jó döntés, ha barázdák és a gödröcskék mélyek, és nem képesek az öntisztulásra, valamint nagy segítség lehet testi/szellemi fogyatékossággal élőknek is, akiknél problémásabb a megfelelő szájhigiénia fenntartása.

Felnőtteknél ritkábban kerül sor barázdazárásra, mert náluk sok esetben már csak elszíneződnek a fogak, azok szuvasodása nélkül. Ez nem jelenti azonban azt, hogy ne lenne érdemes adott esetben preventív céllal elvégezni a kezelést, erről a fogorvossal végzett személyes konzultáció során érdekes tájékozódni.

Kiemelt cikkek