Megelőzés

Fogszuvasodás tünetei, kezelése, megelőzése

 fogszuvasodás kezelése

Mi a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás neve onnan ered, hogy régen azt gondolták, egy különös kis élőlény, a „fogszú” okozza. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van, hanem a fog ásványi anyagainak kioldódása okozza ezt a gyakori népbetegséget. De miért is károsodnak a fog kemény szövetei? Röviden, a szájüreg savas kémhatása miatt, ami az itt előforduló baktériumok tevékenységének eredménye.
A fogszuvasodás, latinul: caries során a fogzománc egyre vékonyabb lesz, míg végül teljesen áttörik. A betegség kezelés hiányában a helyzet egyre súlyosabbá válik, és végül a fog elvesztéséhez is vezethet.

A fogszuvasodás okai és kialakulása

Ahogy már említettük, a fogszuvasodásért alapvetően a szájüregben található baktériumok felelősek. Ezek a baktériumok lebontják a szájban maradt táplálékmaradékokat, ami a szénhidrátok esetén (cukrok, keményítő) savtermeléshez vezet, ezek a savak pedig elkezdik feloldani a fogzománcot.

A betegség kialakulásában az alábbi okok is szerepet játszhatnak:

 • egészségtelen táplálkozás (pl. túl sok szénhidrát fogyasztása)

 • nem megfelelő szájhigiénia

 • fokozott lepedékképződés

 • genetikai tényezők, pl. mély fogbarázdák

 • torlódott fogazat

A lepedékképződés azt jelenti, hogy megfelelő tisztítás hiányában a fogfelszíneken a baktériumok az ételmaradékokkal együtt ún. plakkokat hoznak létre.

A fogszuvasodás tünetei

A betegségre az alábbi tünetek jellemzők:

 • a fogzománcon megjelenő fehér vagy sötét foltok, amelyek már üregképződéssel járnak

 • a fogak mély barázdáiban megjelenő sötét foltok (szürkés, barnás)

 • ideiglenes vagy állandó fogfájás

 • a fogak érzékennyé válnak (pl. hideg vagy meleg folyadékokra)

 • rágáskor tapasztalt fogfájás

 • lyukak megjelenése, amelybe ételmaradékok tapadhatnak

A fogszuvasodás kialakulása

A fogszuvasodás viszonylag lassan megy végbe, bár bizonyos életkorban akár fel is gyorsulhat a folyamat. Az elején nem jár fájdalommal, ezért sajnos sokszor nem is megyünk el vele fogorvoshoz, csak amikor már nagyobb a baj. A betegség megállításához fontos időben észrevenni a tüneteket (erre jók a rendszeres fogorvosi kontrollok), és megtenni a megfelelő lépéseket.

A fogszuvasodási folyamat a következőképpen zajlik.

A fogszuvasodás első jele a fogakon megjelenő fehér vagy sötét folt. Ez a folt arra utal, hogy a szájüreg baktériumai által termelt savak elkezdték kioldani a zománc ásványi anyagait. Az ebben a stádiumban lévő szuvasodás még mutat gyógyulási hajlamot, amennyiben nem jár üregképződéssel

Ahogy egyre több ásványi anyag oldódott ki, a fogzománc egyre vékonyabb lesz, elkezd töredezni, végül üreg alakul ki. Ebben a fázisban már tömésre van szükség.

A szuvasodás eléri a fog középső rétegét, a dentint. Ez az a pont, ahol a fog elkezd fájni, illetve érzékennyé válik a meleg vagy hideg folyadékokra, esetleg az édes ételekre. Kiterjedéstől függően töméssel vagy betéttel, koronával helyrehozható.

Amikor a betegség a fogbélre (pulpa) is átterjed, az irritáció immár állandó fájdalmat okoz. A gyulladást kiváltó baktériumok gennytermelést okoznak, a genny pedig károsítja a fogbél idegeit és ereit. Gyökérkezeléssel a fog megmenthető.

Amikor a baktériumok és az általuk okozott gyulladás eléri a foggyökér csúcsát, a betegség átterjedhet a környező csontszövetre is. A fogszuvasodás ebben a stádiumban már közel elviselhetetlen fájdalmat okoz, és további betegségek (pl. csonthártyagyulladás) kialakulásával fenyeget. Gyökérkezeléssel az esetek zömében még visszafordítható a folyamat.

Amennyiben a fogszuvasodás továbbterjed, az a fog elvesztéséhez vezet. Ekkor a fog már sajnos menthetetlen, az egyedüli megoldás a fog eltávolítása.

A fogszuvasodás kezelése

A fogszuvasodást az adott stádiumokban eltérően kell kezelni. A betegség legelső szakaszában (első stádium) elég lehet a különböző fluoridos fogkrémek, szájvizek alkalmazása, illetve napi kétszeri, helyes technikával végzett fogmosással elősegíteni az ásványi anyagok visszaépülését, az ún. remineralizációt.

A második és harmadik stádiumban már csak a fog tömése vagy betét, koronakészítés jelent megoldást. Fogtömés készítésekor az érzéstelenítés után a fogat kifúrják, eltávolítják a szuvas foganyagot, utána pedig a megfelelő tömőanyag kiválasztása után kitöltik a keletkezett üreget. Betét- vagy koronakészítésekor az üreg kialakítását lenyomatvétel követi, majd a fogtechnikus elkészíti a tervezett fogművet, ami rögzítésre kerül a fogorvos által.

A betegség negyedik szakaszában a fog gyökérkezelése szükséges. A gyökérkezelés azt jelenti, hogy a fog belsejéből és a foggyökerekből eltávolítják a károsodott vagy elhalt pulpát a benne található fogideggel, majd gyökértömő anyaggal kitöltik a foggyökerekben keletkezett üregrendszert. Ezt általában egy korona felhelyezése követi, ami megóvja a fogat a töréstől.

A fogszuvasodás ötödik stádiumában előfordulhat, hogy már a gyökérkezelés sem elég, és a fog eltávolítására van szükség.

A betegség utolsó, hatodik stádiumában a menthetetlenné vált fogat kihúzzák.

A fogszuvasodás megelőzése

A jó hír, hogy a fogszuvasodás kellő előretekintéssel megelőzhető. A fogorvosok az alábbiakat ajánlják:

 • minimum napi kétszeri fogmosás helyes technikával, fluoridtartalmú fogkrémmel

 • fluoridos szájöblítő használata

 • változatos, egészséges étrend (sok nyers táplálék, kevés szénhidrát)

 • kerüljük a nassolást

 • rendszeres fogorvosi vizsgálatok, esetenként a lepedék eltávolítása

 • vitaminok és ásványi anyagok bevitele (kalcium, D-vitamin és fluorid)

Torlódott fogazat helyrehozatala fogszabályzással

Emellett érdemes lehet igénybe venni barázdazáró kezelést, ill. ózonkezelést is. A barázdazáró kezelés azt jelenti, hogy a fog mély, nem öntisztuló részeit speciális barázdazáró anyaggal kitöltjük, így megakadályozva a baktériumok megtelepedését és elszaporodását. Az ózonkezelés során a fogszuvasodást okozó baktériumokat ózonnal elpusztítjuk. A kezelés az üregképződés előtti stádiumban, illetve a fúrással keletkezett üreg fertőtlenítésére is kiválóan alkalmas.

5 tény, amit érdemes tudnia a fogszuvasodásról

1. Eleinte nem okoz fájdalmat

A szuvasodás, amíg nem tör át a fogzománcon, nem okoz fájdalmat. A dentint elérve a fog már érzékeny lehet a hidegre, melegre, harapásra. Ha továbbterjed, akkor fogbélgyulladást okozhat, és ez már komoly fájdalommal jár. Amikor a szuvasodás még nem okoz fájdalmat, nehéz felismerni. Ám intő jel lehet például az, ha a fogközökben meg-megakad a fogselyem, illetve az addig nem jelentkező fogérzékenység.

2. Megelőzésének kulcsa a helyes fogmosás

Bár minden betegséget ilyen könnyű lenne megelőzni! A fogszuvasodást ugyanis a nem megfelelő fogápolás okozza (bár genetikai tényezők is közrejátszhatnak a kialakulásában). Ha naponta kétszer fogat mosnánk, mégpedig a helyes technikával, elvileg nem lenne lyukas fogunk sem.

3. Fluoridos fogkrémekkel, egyéb készítményekkel sokat tehet a szuvasodás megelőzésében

A fluor növeli a fogzománc ellenállását a savakkal szemben, így akár 60%-kal hatékonyabb lehet a szuvasodás elleni küzdelemben. A helyes fogápolás után tehát rögtön a fluoridos termékek állnak a második helyen!

4. A tiszta fogsoron akár az étkezés után 20 perccel megindulhat a plakk-képződési folyamat

dentális plakk az összegyűlt lepedék és baktériumok tömegét foglalja magában, így ha nem távolítja el fogmosással, hamarosan komoly károkat okozhat fogaiban!

5. A szuvasodások többsége a fogak barázdáiból és a fogközökből indul el

A leggyakoribb helyek, ahol a fogszuvasodást okozó baktériumok megtámadják a fogakat, a fogak felszínén levő kis barázdák s a két fog közötti terület. Ez utóbbi tény miatt oly fontos a fogköztisztító eszközök használata!

Kiemelt cikkek