Érdekességek

Beválik-e fogfehérítésre a szódabikarbóna?

 sutka anita

Szakértőnk, Sutka Anita dentálhigiénikus elmondja véleményét erről a házi praktikáról.

Sokan használnak szódabikarbónát arra, hogy fehérebbé tegyék fogsorukat. A szódabikarbóna valóban alkalmas arra, hogy erős szemcséivel ledörzsölje a fogakra tapadt, sokszor a redőkben megbújó, elszíneződést okozó anyagokat. Ártalmatlan anyag, bár lenyelni nem ajánlatos, különösen nagyobb mennyiségben.

Van azonban egy komoly veszélye is: ha túl erősen dörgöli fogaihoz, éppen azért, mert kemény és durva szemcsékből áll, megsértheti a fogzománcát. Éppen ezért azt tanácsolom, hogy gyengéd, de határozott mozdulatokkal dolgozzon, semmiképpen ne nyomja a fogkefét erősen a fogakhoz.

Vannak fogkrémek, amelyek már eleve tartalmaznak némi „dörzsanyagot”, ezzel is elérheti, hogy fehérebbek legyenek fogai.

Az én tapasztalatom az, hogy a rendelőben elvégzett, professzionális fogfehérítésnél jobban, biztonságosabban és tartósabban semmi sem fehéríti a fogakat. Ilyenkor ugyanis a fogzománc alatti rétegről, a dentinről távolítjuk el a szennyező anyagokat, illetve a fogak apró redőit is megszabadítjuk az elszíneződéstől. A szódabikarbóna szemcséi egyik feladatot sem tudják ellátni.

Még egy jó tanács: ha olyan ételt eszik-iszik, amely elszínezheti a fogakat (vörösbor, kávé, piros bogyós gyümölcsök), igyon utánuk pár korty vizet, amelyet megforgat szájába, mielőtt lenyeli: a víz az elszíneződést okozó anyagok nagy részét lemossa a fogakról.

Kiemelt cikkek