Megelőzés

Csínján a cukros üdítőkkel!

Csínján a cukros üdítőkkel!

Ha egy fogorvosnak meg kellene neveznie egy olyan élelmiszert, amelynek rendszeres fogyasztása a legtöbb kárt okozza fogainkban, akkor nagy valószínűséggel egy pohár hideg, szénsavas, magas cukortartalmú üdítőitalra esne a választása.

Íme az indoklás!

  1. A többnyire erősen savas kémhatású italok ugyanis komolyan károsíthatják a fogzománcot: a savas közegben az egyébként igen kemény, ellenálló fogzománc felpuhul, sérülékennyé válik. 
  2. A cukor köztudottan ártalmas a fogakra, bár jó, ha tudja, hogy minden szénhidrát az. A cukor is egyfajta szénhidrát!
  3. Aztán ott vannak a jégkockák: ezek kellemetlen érzést válthatnak ki az erre érzékenyeknél.

Jó tanácsok

Érdemes megjegyezni, hogy károsabb, ha hosszan, többször fogyasztunk a fogakra ártalmas élelmiszert, mintha az kevesebbszer és rövidebb ideig érintkezik a fogainkkal. Aki például egész nap cukros üdítőt kortyolgat, nagyobb veszélynek teszi ki fogait, mint aki csak lehajt egy nagy pohárral az ebéd után. 

Az üdítők esetében segíthet, ha szívószállal issza őket: ilyenkor ugyanis csak rövid ideig érintkezik a fogaival, ínyével a folyadék. 

Ha nem tud lemondani kedvenc üdítőjéről, fontolóra veheti azt is, hogy kipróbál egy fogbarát édesítőszerrel készített változatot. Ma már rengeteg csökkentett cukortartalmú vagy fogbarát édesítőszerrel előállított ital kapható, így egy kis próbálgatás után bizonyára hamar talál egy kedvére – és fogára – való frissítőt.

Kiemelt cikkek