D-vitaminnal a fogszuvasodás ellen!
A megfelelő mennyiségű D-vitamin a felére csökkentheti a fogszuvasodás kockázatát?
Úgy tűnik, igen!
A Nutrition Reviews táplálkozási szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely az 1920 és 1980 között megjelent kutatások eredményeit összesítette. Az átfogó elemzést végző csapat vezetője a Washingtoni Egyetem munkatársa, Dr. Philippe Hujoel volt, aki elmondta, hogy a D-vitamin jótékony hatása a csontokra eddig is közismert volt, a fogak egészségével való összefüggés azonban nem.
Most azonban a kutatások elemzésével kiderült, hogy a megfelelő D-vitamin-bevitel akár a felére csökkentheti a fogszuvasodás esélyét. (D-vitamint egyébként a hajolaj, a vaj és a tojássárgája is tartalmaz, de jelentős D-vitamint valójában a napozás hatására kezd termelni szervezetünk.)
Dr. Philippe Hujoel azt is hangsúlyozta, hogy a D-vitamin önmagában nem elég: tudatosan kell figyelni a táplálkozásban a cukor és szénhidrát csökkentett mennyiségére.
Mi csak annyit tennénk hozzá mindehhez, hogy a fogápolást se hanyagoljuk el, és akkor a fogszuvasodásnak tényleg nem lesz sok esélye!
(adatok forrása: innen)