Érdekességek

Depresszió és fogápolás – van összefüggés?

Depresszió és fogápolás van összefüggés?

Amit eddig gondoltunk

Eddig úgy gondolhatta, hogy aki depresszióban szenved, annak valószínűleg rosszabb állapotban vannak a fogai és az ínye, mint jó kedélyű társainak. Hiszen aki búskomor, sokszor nehezebben szánra rá magát a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységekre is. 

Az új fejlemények

Ám most felmerült, hogy az elhanyagolt szájhigiéné nem következménye, hanem egyik lehetséges oka vagy megelőző tünete lehet a depressziónak. 

Valószínűleg az ok-okozati összefüggés bonyolultabb annál, hogy aki nem mos fogat rendesen, az depressziós lesz, ám a jelenség gondos felderítése még várat magára.
Mindenesetre már az is váratlanul érte az ausztrál Deakin Egyetem munkatársait, amikor 10 000 ember adatait vizsgálták, hogy a depressziósok 61%-a már az előző évben is fogfájástól szenvedett, több mint felük pedig közepesnek vagy még rosszabbnak ítélte saját fogaik állapotát.

Eggyel több ok arra, hogy odafigyeljen a napi kétszeri, alapos fogápolásra! Napi kétszer 5 perc igazán nem sok idő arra, hogy tisztán tartsa a fogsorát, az ínyét és a nyelvét – és egyúttal tán még a depresszió ördögét is távol tarthatja!

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek