A kezelésekről

Egy fog megmentése – sikertelen kezelés után is van segítség

Egy fog megmentése sikertelen kezelés után is van segítség

A mikroszkópos gyökérkezelés olyankor is megoldást nyújthat, amikor egy régebben végzett, hagyományos gyökérkezelés sikertelennek bizonyul. Nézzünk erre egy példát! 

1. A kiinduló röntgenfelvétel

Dr. Kovács Kitti páciense egy három éve készült gyökértöméssel kapcsolatos panaszával kereste fel rendelőnket. A kérdéses fog az utóbbi időben bizonytalan panaszokat produkált. Néha kifejezetten fájt, néha a páciens „érezte”, hogy van foga, néha pedig teljesen panaszmentes volt.

A vizsgálatot egy kisröntgenfelvétel készítésével kezdtük, majd ezt tüzetes szájüregi vizsgálat követte. A fog kopogtatásra érzékeny volt, és a röntgenfelvételen egyértelműen látható lett a csontban lévő krónikus gyulladás (amelyet az alsó képen pirossal rajzoltunk körbe), illetve az ezt kiváltó ok, a rövid gyökértömés (amelynek hiányzó szakaszát sárgával jelöltük).

Kezelési terv: 

  • a régi gyökértömés eltávolítása Zeiss operációs mikroszkópban
  • a csatornák kitisztítása a teljes hosszon, 
  • majd új, csúcsig érő gyökértömés elkészítése.

2. röntgenfelvétel

MikrGyökérkezelés_02.png#asset:31415

A régi gyökértömés eltávolítása, illetve a csatornák teljes feltárása után a későbbi gyökértömő „pálcikákkal” készült röntgenfelvétel.  Ezen ellenőrizzük a gyökértömés készítése előtt, hogy valóban jól dolgoztunk-e, és hogy sikerült-e minden csatornának eljutni a végéig.

3. röntgenfelvétel

MikrGyökérkezelés_03.jpg#asset:31416

Az alábbi felvételen látható a kész gyökértömés első szakasza, amikor a gyökértömés alsó harmadát készítjük el meleg guttapercha-technikával. A kiindulási röntgenfelvétellel összehasonlítva látható, hogy a gyökértömő anyaggal szépen sikerült elérni a gyökércsúcsok végéig.

4. röntgenfelvétel

MikrGyökérkezelés_04.jpg#asset:31417

A teljes, kész gyökértömés, illetve az üvegszálas csap beragasztása után készült a felvétel.  A csapos megerősítésre azért volt szükség, mert a fog koronájának jó része hiányzott. Ilyenkor a maradék foganyag védelme érdekében vagy öntött vagy üvegszálas csapot helyezünk a fogba.

5. röntgenfelvétel

MikrGyökérkezelés_05.jpg#asset:31418

3 hónapos kontrollfelvétel. A gyógyulás még nem teljes, de már egyértelműen látható a kedvező folyamat. Megfigyelhető, hogy a gyökércsúcsok körül lévő elváltozás, az a jellegzetes fekete árnyék, amely az első felvételen megmutatkozott, már halványodik, és a gyulladás helyét egyre jobban az ép csont tölti ki.

Páciensünk azóta is panaszmentes, és izgatottan várjuk a fél éves kontroll időpontját.

Ön is hasonló cipőben jár, vagyis régebben gyökérkezelt foga folyamatosan panaszt okoz? Kérjen időpontot a mikroszkópos gyökérkezelés szakértőihez itt.

Kiemelt cikkek