A kezelésekről

Az elhalt fog okai, tünetei és kezelése

Elhalt fog kezelése

A fogelhalás vagy fogbélelhalás sajnos sokakat érint. Alattomos fogászati probléma, mert tünetmentesen is kialakulhat. Nagyon fontos a megfelelő kezelés, mert kezeletlenül fogvesztéssel járhat, illetve gócbetegség alakulhat ki, amely a szervezet más pontjain is gondot okozhat.

Mi az az elhalt fog?

A fog belső részét, a pulpát erek és idegek alkotják. A pulpa felel a fog szöveteinek táplálásáért, illetve az érzékelésért. Bár a pulpát védi a dentin és a fogzománc, többféle módon is károsodhat, elpusztulhat.

A fogelhalás okai

1. Trauma. A legkevésbé elkerülhető ok. A fejet ért komoly sérülés, pl. ütés elmozdíthatja a helyéről a fogat. A fog egy darabjának letörésével szintén sebezhetővé válik a fogpulpa. Ilyenkor, ha nem kezelik időben, hamar elfertőződhet és elpusztulhat.

2. Fogszuvasodás okozta gyulladás. A fogbél elhalása leggyakrabban a baktériumok áldatlan tevékenységének és anyagcseretermékeinek következménye. A helytelen szájápolási szokások miatt lepedék, fogkő alakul ki a fogakon. Az ezekben található baktériumok savas anyagcseretermékeikkel elkezdik lebontani a fogzománcot. Miután a fogzománc elvékonyodik és átlyukad, a kórokozók hozzáférnek a dentinhez, majd a pulpához. A pulpában elszaporodva ezután heves gyulladást okoznak, amely elpusztítja a szövetet. Ha időben elcsípik, még megállítható a folyamat. Ám ha elpusztul az élő szövet, a fogat már nem lehet „újraéleszteni”.

3. A foggyökércsúcs felől kialakuló gyulladás. Itt is a baktériumok okozzák a problémát. A betegség lefolyása hasonló az előző esethez. Annyi a különbség, hogy a fogíny alá bejutott baktériumok kerülnek be a fogágy szöveteibe. Onnan pedig alulról bejuthatnak a fogbélbe. Ezért is fontos a fogágybetegség megelőzése!

Az elhalt fog tünetei

Az elhalt fog tünetei nem mindig ugyanolyanok.

A fájdalom, érzékenység árulkodó jel lehet. Ez a fájdalom a fogszuvasodás előrehaladott állapotában szörnyen erős lehet.

Sokszor a fog hidegre, melegre fokozottabban érzékeny. Rágáskor, nyomásra szintén reagálhat fájdalommal, olyan érzésünk támadhat, mintha a fog kiemelkedett volna a helyéről. Árulkodó jel lehet, ha éjjel jobban fáj a fogunk, mint nappal. 

A fogak elszíneződése, elszürkülése is tipikus. Ezt a frontfogakon, azaz az elülső metsző- és szemfogakon lehet észrevenni. Az őrlőfogakra nem jellemző az elszíneződés.

elhalt-fog.png#asset:56746

Az elhalt fog kezelése

Már említettük, hogy az elpusztult fogbél sajnos nem képes a regenerációra. Ezért fontos időben elcsípni a fogelhalást.

A kezelés minden esetben a pontos diagnózis felállításával indul. A fogorvos röntgenfelvétel és szájüregi vizsgálat segítségével térképezi fel a fog állapotát. A fog belsejének pusztulása korai stádiumban még megállítható. Ezekben az esetekben elegendő a fog töméssel való ellátása.

Amennyiben menthetetlen a fogbél, gyökérkezelésre van szükség. A gyökérkezelés során a foggyökerekben található csatornákat laposan kitisztítják, fertőtlenítik, majd gyökértömő anyaggal feltöltik, és végül általában koronát helyeznek fel rá. A korona növeli a fog tartósságát, ellenálló képességét. A gyökérkezelés egyik válfaja a mikroszkópos gyökérkezelés, amely az erős nagyítás segítségével az elágazó, bonyolult csatornarendszerű fogak gyökérkezelését is sikeresebbé teszi.

Ha a gyökérkezelés nem végezhető el, el kell távolítani a fogat. Ebben az esetben már csak valamilyen típusú fogpótlással lehet orvosolni a kialakult foghiányt.

Mit tehetek a megelőzésért?

Az étkezéseket követő alapos fogmosás elengedhetetlen. Fontos, hogy azt helyes technikával végezzük, és a fogköztisztításról se feledkezzünk meg! A megfelelő fogápolással a fogszuvasodás és a fogágybetegség jó eséllyel megelőzhető.

Fontos továbbá a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat, illetve panaszok esetén a mihamarabbi kontroll.

Kiemelt cikkek