A kezelésekről

Elrontott fog implantátum: tünetek és kezelési lehetőségek

fogorvosok

A fogászati implantátumok mind esztétikailag, mind funkcionálisan remek megoldást jelentenek a foghiányra. Költséges, összetett beavatkozásokról van szó, amelyek a legtöbbször hosszú évekig tökéletesen szolgálnak. A mai modern technológiának és a szakemberek felkészültségének köszönhetően nem szokott probléma adódni amennyiben viszont mégis gond van, sokszor költséges a helyreállítás. Mikor áll fenn az elrontott fogászati implantátum kockázata? Mire kell figyelni? Cikkünkből megtudhatja!

A fogászati implantátum előnyei

A fogászati, vagy dentális implantátum a legtöbb foghiánnyal élő ember számára ideális megoldást jelenthet. A csontba ültetett (általában titán) csavarra ránő a csont (ezt osseointagrációnak hívja a szakirodalom), egyedülálló stabilitást eredményezve. A funkcionalitás mellett az esztétikum is száz százalékos lehet. Tehát egy jól kivitelezett implantátummal a páciens majdnem ott van, mint az eredeti fogával. Szerencsére azimplantátumok több, mint 90%-a problémamentes használatot fog biztosítani viselőjének. És mikor fordulhat elő probléma? Mik a tünetei?

Az elrontott implantátum tünetei

Egy jól beültetett implantátum panasz- és fájdalommentes. Amennyiben gond van, az legtöbbször fájdalom és gyulladás formájában jelentkezik. Az implantátum környéke piros, duzzadt és érzékeny, adott esetben váladékozik. Ha nem megfelelő a rögzítés, mozoghat is a fogpótlás. Ha ilyen vagy hasonló tüneteket tapasztal, mindenképp keresse fel fogorvosát!

Az is előfordul, hogy gond nélkül beépül a csavar, de a megoldás esztétikailag nem tökéletes, nem illeszkedik szépen a fogsorba. Ezt a legtöbbször már nem lehet utólag korrigálni.

elrontott fog implantátum kezelése

Az elrontott implantátum okai

Egy ilyen összetett és hosszadalmas procedúra során több dolog is félremehet. Ezek az alábbiak:

  • A kezelőorvos nem megfelelő felkészültsége. Amennyiben az orvos tapasztalatlansága vagy hiányos felkészültsége miatt rosszul ítéli meg, milyen és mekkora fogimplantátumra lenne szükség, borítékolható a probléma.

A foghiány esetén gyakori, hogy a lágy szövet és a csontszövet is leépült, hiányos. Ilyenkor csontpótlásra van szükség, ami egy nagyon komoly tudást és alaposságot igénylő beavatkozás. Amennyiben nem sikerül jól a csontpótlás, nem lesz elég csontkínálat az implantátum rögzítésére.

Az implantátum behelyezése szintén egy nagyon nagy odafigyelést, alaposságot, illetve nyugodt kezet igénylő feladat. Egy felkészületlen vagy a technikákat nem jól ismerő fogorvos előfordulhat, hogy nem megfelelően helyezi be az implantátumot.

  • A páciens gondatlansága. Egy ilyen összetett beavatkozásnál mindenkinek meg kell tennie a saját dolgát. A páciens feladata a gyógyulás megfelelő körülményeinek a biztosítása. Ehhez a legfontosabb a megfelelő szájhigiénia fenntartása és a dohányzás szüneteltetése. Amennyiben a páciens ehhez nem rendelkezik a megfelelő önfegyelemmel, sajnos megakadályozhatja a gyógyulást.
  • Egyéb faktorok. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy mind a fogorvos, mind a páciens a lehető legnagyobb odafigyeléssel jár el, mégsem gyógyul megfelelően az implantátumok körülvevő szövet. Ennek hátterében általában különböző okok állhatnak, például immunrendszeri problémáki, a szervezetet érintő kezeletlen gyulladásos folyamatok, esetleg általános betegségek, mint cukorbetegség.

implantátum tervezése

Hogyan lehet elkerülni ezeket a problémákat?

Két dolgot érdemes megemlíteni. Az első és legfontosabb a kezelő fogorvos tanácsainak, utasításának megfogadása. Azaz ügyelni kell a szájhigiénére, és dohányosok esetén egy ideig le kell mondani erről a szenvedélyről. Ez komoly önuralmat igényel, de biztos megéri kockára tenni egy ennyire költséges beavatkozás sikerességét?

A másik fontos dolog, hogy igyekezzünk felmérni, hogy mennyire tapasztalt, kompetens a fogorvos. Ez laikusként természetesen nehéz. Az ökölszabály az, hogy menjünk olyan orvoshoz, aki már sok sikeres implantációt tudhat maga mögött. Ezt az interneten is ellenőrizhetjük. De sok esetben a fogászati rendelőben fog mutatni nekünk képeket arról, hogy hasonló helyzeteket hogyan oldott meg.

Az elrontott  implantátum kezelése

És mi a teendő, ha már kész a baj? Sok esetben sajnos el kell távolítani az implantátumot. Ezt költséges helyreállító műtétek követik. Gyakran például újra el kell végezni a csontpótlást. Érdemes tehát mindent megtenni, hogy a beavatkozás sikeres legyen!

Forduljon hozzánk bizalommal!

Az Uniklinik szakemberei nagy gyakorlattal rendelkeznek az implantációban, így bátran fordulhatnak hozzánk mind új implantátumok beépítésével, mind az elrontott implantátumok helyreállításával kapcsolatban!

Kérjen időpontot!

Kiemelt cikkek

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Implantációról

Minősítéseink

Klinikánk az MSZ EN ISO 9001:2015 számú minőségszabvány ellenőrzött keretei között működik, annak száz százalékosan megfelelve. A rövidítés feloldása után könnyen érthetővé válik, miért vezettük be, miért is van rá szükség:

MSZ: Magyar Szabvány

EN: Európai Szabvány

ISO: International Standard Organisation- Nemzetközi Szabványügyi Szervezet

9001: A 9001-es szám jelöli azt a követelményrendszert, mindazon elvárások összességét, mely az adott cég szolgáltatásainak maradéktalan kivitelezéséhez elengedhetetlen. A Uniklinik Fogászati Központ esetében mindez pácienseink precíz és kifogásolhatatlan ellátását garantálja.

2015: A korábbi 2008-as szabvány frissített változata, új elvárásokkal, követelményekkel kiegészítve.

Az ISO szabványrendszere írásba foglaltan rögzíti orvosaink, asszisztenseink és ügyfélszolgálati munkatársaink felelősségét, valamint az irányukban felállított elvárásokat annak érdekében, hogy pácienseink igényeit minden tekintetben kielégítsék – legyen szó akár kezelésről, kontrollvizsgálatról vagy akár a mindehhez megfelelő környezet biztosításáról.