Tények és tévhitek

Ez is tévhit: „A fogakra nézve az a legkárosabb, ha sok cukrot eszünk.”

Dr holló ádám

Ezt a tévhitet szakértőnk, dr. Holló Ádám, a konzerváló fogászat szakorvosa oszlatja el.

Két fontos tény

Először is két dolgot szeretnék leszögezni. Az egyik, hogy ha étkezés, cukrosüdítő-fogyasztás után bő fél órával alaposan, a helyes technikát alkalmazva fogat mosunk, akkor a cukor nem tud kárt tenni a fogainkban.

Másodszor, ha ezt elmulasztjuk, a cukor igenis káros a fogakra nézve, és minél többet fogyasztunk belőle, annál károsabb: a lyukas (vagyis szuvas) fogak bizony a cukor (és egyéb szénhidrátok) bőséges fogyasztása és a nem tökéletes fogápolás miatt alakulnak ki.

Ámde!

Ennél még károsabb az, ha ugyanezt a cukormennyiséget kisebb egységekben fogyasztjuk elSőt, az a legrosszabb, ha a cukros étel/ital eközben ráadásul sokáig érintkezik a fogakkal. 

Vagyis aki nem igazán eszik cukros ételt, „csak” egy nyalókát, ám azt 2-3 óráig forgatja a szájában, az idő nagy részében a fogához szorítva a tömény cukorból készült nyalánkságot, az több kárt okoz a fogainak, mint aki megeszik egy fél tortát az ebéd megkoronázásaképpen – ám ez a művelet szűk 10 perc alatt lezajlik. 

nyalóka.jpg#asset:32817

A tortával ugyan több cukor jutott a szervezetbe (és ártalmas hatása sajnos a szervezet többi részében érvényesülni is fog), de a nyalóka összességében jobban megágyazott a lyukas fogak okozóinak, a szuvasodást okozó baktériumoknak.

Egy másik példa. Ha valaki egyhuzamban megiszik egy pohár kólát, az kevesebb ártalomnak teszi ki fogait, mint aki tízpercenként iszik egy kortyot, és a pohár ital nála 3 óra alatt fogy el. 

kola2.jpg#asset:34891

Ezzel ugyanis újra meg újra cukrot juttat a fogak felszínére, ráadásul fenntartja a szájüreg savas kémhatását. A savas közegben a fogzománc felpuhul és sérülékennyé válik, ami ugyancsak rendkívül ártalmas folyamat. A fogászaton a fogorvosok és dentálhigiénikusok rendszerint elmondják ezt a pácienseknek, de természetesen nem minden találkozás alkalmával kerül sor erre. Kivéve, ha dentálhigiénikusát egy személyre szabott tanácsadás miatt keresi fel. Az instruálás, motiválás során a szakember többnyire rámutat a cukros és savas élelmiszerek veszélyeire.

Mi a tanulság? 

A legfontosabb, hogy a cukros élelmiszerek, italok után se feledkezzen meg a fogmosásról! Amit még érdemes észben tartania az az, hogy lehetőleg ne órákig eszegesse vagy kortyolgassa az édes falatokat, kortyokat, hanem észszerű időn belül fogyassza el őket. 

Ha Ön édesszájú, és rendszeresen fogyaszt cukros ételeket, italokat, akkor különösen fontos, hogy félévente, évente felkeresse a fogászatot egy ellenőrzésre, még akkor is, ha nincsen kifejezett tünete. A lyukas fog nem egycsapásra alakul ki: a károsodás fokozatosan megy végbe, és minél hamarabb észleli a fogorvos a szuvasodást, annál gyorsabban, hatékonyabban, kevesebb foganyag pusztulásával állítható meg a folyamat.

Kiemelt cikkek