Fogászati kérdések

Fáj-e a fogkőleszedés?

Deák annamária

Sok páciensünk, ha még nem esett át sohasem fogkő-eltávolításon, aggódik amiatt, milyen érzés lehet az. Deák Annamária dentálhigiénikusunknak megnyugtató híre van!

A fogkő-eltávolítás alapesetben egyáltalán nem fáj

Ha valamelyik páciensemen látom, hogy nagyon feszeng a fogkő-eltávolítás miatt, igyekszem megnyugtatni: egy teljesen kibírható kezelésről van szó. A legtöbb páciensünknek érzéstelenítés nélkül végezzük a kezelést, mert az ultrahangos fogkő-eltávolítás nem fáj, legfeljebb kellemetlen. Elvégre senki sem szereti, hogy tátott szájjal kell ülni hosszú percekig, miközben vizes permet éri a száját, és a dentálhigiénikus egy zúgó eszközzel dolgozik a fogain! 

A páciens azonban mindig kérheti, hogy érzéstelenítést alkalmazzunk!

Természetesen, ha a fognyaknál nagyon érzékenyek a fogak, akkor a páciens kérésére érzéstelenítést alkalmazunk!. Amikor ezt elmondjuk az embereknek, máris sokan megnyugodnak, és visszakoznak. Úgy tűnik, a szorongás főleg addig tart, amíg úgy gondolják, nincs választási lehetőségük. 

Néhány jó példa

A megnyugtatás végett a hölgyeknek azt a példát szoktam felhozni, hogy a fogkőleszedés olyan, mint egy arctisztító kezelés. Abban is vannak kellemetlen pillanatok – de ezt a hölgyek remekül viselik, hiszen tudják, hogy utána sokkal tisztább lesz a bőrük. Az uraknak a gyógymasszázst szoktam párhuzamként megemlíteni: aki már átesett ilyesmin, tudja, hogy nem mindig kellemes, ámde ez is egy teljességgel kibírható művelet.

Érdemes belevágni a fogkő-eltávolításba!

Így hát arra biztatom Önt is, ne aggódjon a fogkő-eltávolítás kellemetlenségei miatt! A szép, tiszta, fogkőmentes fogak a jól ápoltság érzetét nyújtják, és – legalábbis egy ideig – nem kockáztatja a fogkőből fakadó problémák (ínygyulladás, szuvasodás) kialakulását.

Kiemelt cikkek