Fogászati kérdések

Fáj-e az ínygyulladás és a fogágygyulladás?

Fáj e az ínygyulladás és a fogágygyulladás?

Mind a kettő nagyon gyakori betegség, és sajnos olyan komoly következményekkel járhatnak, mint a fogak elvesztése. 

Mégsem okoznak fájdalmat – legalábbis az elején nem. 

Ezért is olyan veszélyesek: amikor már fájdalom vagy más komolyan zavaró tünet lép fel, akkor már igen előrehaladott stádiumban van a betegség. 

Mit tehet?

Éppen ezért fontos, hogy felfigyeljen azokra a tünetekre, amelyek a folyamat elindulását jelzik. Mivel a folyamat ínygyulladással kezdődik, érdemes odafigyelni az ínygyulladás kezdeti tüneteire (pirosabb, duzzadtabb, érzékenyebb íny, vérzés fogmosáskor), és ha ezeket tapasztalja, mihamarabb forduljon fogorvoshoz, lehetőleg parodontológiában jártas fogszakorvoshoz! Az ínygyulladás ugyanis, főleg az elején, könnyedén megállítható, visszafordítható. A legtöbbször egy alapos fogkőeltávolítás (professzionális fogtisztítás) is elegendő az ínygyulladás megszüntetéséhez.

Amikor azonban az ínygyulladás átfordul fogágygyulladássá, a tünetek egyre kellemetlenebbek lehetnek (rossz szájszag, kilazuló fogak), ráadásul a kezelés is egyre bonyolultabbá válik.

Úgy gondolja, lehet, hogy Önnek is ínygyulladása van, és nem akarja megvárni, amíg a gyulladás átterjed a fogágy szöveteire? Kérjen időpontot szakértőinktől itt.

Kiemelt cikkek