Tények és tévhitek

A fogkő-eltávolítás alapesetben nem fájdalmas eljárás

 soós tünde

Aggódik, hogy fájni fog a fogkőleszedés?

Aki először jön hozzánk fogkő-eltávolításra, aggódhat amiatt, hogy mennyire fájdalmas ez az eljárás. Szakértőnk, Soós Tünde vezető dentálhigiénikus elmondja Önnek, mire számíthat.

 

Az eljárás alapesetben nem igényel érzéstelenítést

A fogkő-eltávolítást az esetek döntő többségében érzéstelenítés nélkül végezzük, mert egyszerűen nincs rá szükség.

Az ultrahangos eltávolítás legfeljebb kellemetlen. Sokan a beavatkozás közben „sivítozó” eszköz hangját ítélték a legrosszabbnak, maga a kezelés nem okozott gondot. Ami a hangos eszközt illeti, hangsúlyoznom kell, hogy manapság sokkal csendesebbek a fogorvosi eszközök, mint akár 5-10 évvel ezelőtt.

Így aki berzenkedik a fúró – és egyéb eszközök – hangjától, az is nyugodtabban lépheti át a rendelő küszöbét.

 

Ám akadnak kivételek

Előfordulhat azonban, hogy a fogak érzékenysége miatt mégis szükség van érzéstelenítésre. Ez leginkább olyankor fordul elő, amikor a fognyaknál már elvékonyodott a fogzománc, így annak védő ereje csökkent. A páciensek ezt rögtön jelzik nekünk, hiszen érzik, hogy valami nem stimmel: érzékenység, sőt fájdalom lépett fel az ultrahangos fogkő-eltávolítás során.

Ekkor természetesen – a páciens kérésére – mindig alkalmazunk helyi érzéstelenítést.

Lupé_Dentálhig01.jpg#asset:34910

 

A kezelés közben is bármikor jelezheti, hogy mégis szüksége lenne az érzéstelenítésre, bár eleinte úgy gondolta, hogy fogai nem érzékenyek.

Így nyugodt lehet afelől, hogy a fogkő-eltávolítás nem fog gondot okozni! Ez igazán megnyugtató hír, hiszen a sok gondot okozó fogkőtől bizony rendszeresen meg kéne szabadulni.

Ne is halogassa tovább, kérjen időpontot tőlünk itt!

Kiemelt cikkek