A rendelőről

Fertőtlenítés és sterilizálás fogászatunkon

Fertőtlenítés és sterilizálás fogászatunkon

Vannak páciensek, akik aggódnak a fertőzésveszély miatt, a fogászaton például a használt eszközök fertőtlenítése érdekli őket. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni: a szájsebészeti, parodontológiai beavatkozásokhoz szükséges eszközöket sterilizáljuk, a többi eszközt, például a tömőműszereket, vizsgálati eszközöket az ÁNTSZ előírásainak megfelelően fertőtlenítjük, és ugyancsak az ÁNTSZ által előírt gyakorisággal sterilizáljuk.

A fertőtlenítés és sterilizálás közti különbség

A fertőtlenítés és a sterilizálás között komoly különbség van. Hétköznapi szavakkal, a fertőtlenítés során a cél a mikroorganizmusok elpusztítása, fertőzőképességük megszüntetése, a sterilizálás célja pedig a csíramentesítés. Vagyis a sterilizálás hatékonyabb módszer a fertőzésveszély elhárítására.

Hatékony sterilizálás

Fogászatunkon a sterilizálásra az ún. autokláv (gőzsterilizálási) módszert alkalmazzuk. 

sterilizalas.JPG#asset:33251

Ezt úgy kell elképzelnie, mintha kuktába tenné a műszereket: az eszközöket vákuumozással légtelenítjük, majd túlnyomásos vízgőzt juttatunk a levegő helyére. A nagy nyomás végzi el a csírátlanítást. Az eszközöket ezután megfelelő csomagolásba kell helyezni, hogy sterilek is maradjanak az újabb felhasználásig.

sterilizalas-legmentes.JPG#asset:33252

Első a biztonság

A fertőtlenítés és sterilizálás idő- és munkaigényes folyamatok. Ám rendkívül fontosnak tartjuk, hogy erre mindig időt szakítsunk, és minden az előírások szerint menjen végbe, mivel fogászatunkon a páciensek biztonsága elsőrendű fontosságú, akár egy hétköznapi kezelésről, akár egy komoly szájsebészeti műtétről van szó.

Kiemelt cikkek