40 felett

Fogápolás 40 éves kor felett

Fogápolás 40 éves kor felett

Miért kell odafigyelnie a fogápolásra 40 éves kor felett?

Remélhetőleg Ön nem tartozik a magyar 40 év feletti hölgyek azon 28%-ába, akik csak baj esetén mennek fogorvoshoz, vagyis ha fáj, kilazult vagy kiesett egy foguk, netán erősen vérzik az ínyük! Merthogy egy felmérésből épp ez derült ki.

Nem csoda, hogy ezzel a hozzáállással a 40 év feletti lakosságot tekintve Közép-Európában nálunk rendelkeznek az emberek a legtöbb fogpótlással. Sőt, a magyar 40 év feletti nők 40-60%-a szenved valamilyen fogbetegségben.*

Ennek egyik oka lehet a már említett „sürgősségi szemlélet”, vagyis az, hogy csak baj esetén fordulunk fogorvoshoz, és nem járunk el az évente, sőt félévente javasolt kontrollokra, ahol a kezdődő problémákat gyorsan meg lehetne szüntetni. 

Az idő vasfoga nem kímél senkit

A másik ok pedig a korral járó élettani változások. Ahogy gyarapodik az éveink száma, 

  • csökken a nyáltermelésünk, amely pedig jelentős védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen, 
  • elvékonyodik a szájnyálkahártya
  • visszahúzódik az íny, ami fogérzékenységet okozhat, 
  • és nem utolsósorban csökken a csontszövet sűrűsége és erőssége

Ez utóbbi azért lényeges szempont, mert a fogágy egyik szövete éppen a csontszövet. 

Ennek minőségi romlása fokozza a fogágybetegség kockázatát.

Mi ebből a tanulság?

Mindezt figyelembe véve 40 éves kor felett még jobban oda kellene figyelnie a rendszeres és helyes fogápolásra. Megőrizni a saját, ép állapotban levő fogainkat nem lehetetlen. Sőt, ez természetes kell legyen! 

*A kutatást az Unilever megbízásából a Free Association készítette országonként ötszáz 40 és 60 év közötti nő bevonásával Magyarországon, Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában, 2010 februárjában.

Kiemelt cikkek