40 felett

Fogápolás 40 felett: az íny visszahúzódik

Fogápolás 40 felett: az íny visszahúzódik

Akármilyen lelkiismeretesen ápolja fogait, nem tudja megakadályozni, hogy idővel ne húzódjon vissza az ínye. Ez valakinél későn és lassan következik be, van, akinél már akár 40 éves kor körül. A képen a szép, egészséges ínyre láthat példát, amely sajnos nem tart örökké. 

Az íny visszahúzódása azzal járhat, hogy a fognyakak szabaddá válnak, és az idővel egyre vékonyabbá váló fogzománc már nem nyújt elegendő védelmet. A fogak ilyenkor igen érzékennyé válhatnak a hideg és meleg ételekre, italokra. 

Mit tehet ez ellen? 

1, Kerülje az ínnyel párhuzamos sikálást, mert így felgyorsíthatja a fogzománc kopását, és fájdalmat okozhat saját magának. Ha fogai már érzékennyé váltak, olyan fogkrémet használjon, amelyet kifejezetten az érzékeny fogakra fejlesztettek ki

2, Elengedhetetlen a fogköztisztító eszközök használata is, mert a visszahúzódó íny miatt még nagyobbá válik a fogak közötti felület. Ha nem tisztítja meg ezeket is, az könnyen szuvasodáshoz vagy ínygyulladáshoz vezethet. 

3, Ha lehet, hagyjon fel a dohányzással. A cigarettázással rengeteg mérgező vagy egyéb módon ártalmas anyag kerül a szájüregbe, ami szintén veszélyezteti az íny egészségét.

4, Az egészséges életmód, az aktív életvitel, a nyers gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása támogatja a szájüreg – és ezáltal az íny – egészségét.

Kiemelt cikkek