Megelőzés

Hol lehet beszerezni a fogköztisztításhoz szükséges eszközöket?

 hol lehet beszerezni a fogköztisztításhoz szükséges eszközöket?

Fogköztisztításra minden fogápolás alkalmával, de este feltétlenül kerüljön sor! Az ugyanis csak egy tévhit – bár sajnos nagyon elterjedt -, hogy a fogközök ápolására elég hetente vagy havonta sort keríteni.

A két leggyakoribb fogköztisztító eszköz a fogselyem és a fogköztisztító kefe

Kinek ajánlható a fogselyem?

A selymet a szorosabb fogsorhoz ajánljuk. Érdemes több fajtát is kipróbálnia, mert a vastagságot, „érdességet”, ízt illetően számtalan variációban léteznek fogselymek. A szoros fogközök között is van különbség. Előfordulhat, hogy az egyik fogselymet csak nehezen tudja becsúsztatni a két foga közé, míg egy másik fajta pont annyival vékonyabb, hogy ezt minden nehézség nélkül megteheti. 

Ami az ízesítést illeti, ennek nincs túl nagy jelentősége. A tisztaságot nem növeli, a kellemes lehelethez sem tesz hozzá, mert ahhoz nem elég erős az illatosítás. Egyéni ízlés dolga, hogy kedveljük-e az adott ízt (ami többnyire mentolosat jelent).

Hogyan kell használni?

A fogselymet könnyű használni: húzza ki a szálat, és szakítson le belőle egy akkora darabot, amellyel kényelmesen dolgozhat. A feszesre húzott fonalat óvatosan juttassa be két fog közé, vigye le az ínyig, majd vissza.

fogselyem2.jpg#asset:58360

A cél az, hogy a fogak közé ragadt ételmaradékok, illetve a lepedék a fogselyemre tapadva (vagy a fogselyem által kifordítva) kijöjjön a fogak közül. A használt fogselyemdarabot ki kell dobni.

Ha használat közben vagy után ínyvérzést tapasztal, akkor legyen még óvatosabb, és legközelebb vigyázzon, hogy ne sértse meg az ínyt. Ha az ínye nemcsak a fogselyem használatakor, hanem fogmosáskor vagy ételbe harapáskor is vérzik, akkor nagy valószínűséggel Önnek ínygyulladása van. Ez esetben keresse fel a fogászatot!

Ha úgy érzi, túl könnyen jár a fogselyem a fogai között, esetleg azt érzékeli, hogy a fogai között is rendszeresen képződik fogkő, akkor érdemes kipróbálnia a másik eszközt.

Kinek ajánlható a fogköztisztító (interdentális) kefe?

A fogköztisztító kefe azoknak ajánlható, akik nagyobb fogközökkel rendelkeznek. Ha olyan alakúak a fogai, hogy az ínynél nagyobb távolság van köztük, a tetejük viszont összeér, akkor a fogak közötti, nagyjából háromszög alakú rést leginkább fogköztisztító kefével tudja kipucolni. 

Hogyan kell használni?

A fogköztisztító kefe használata sem ördöngösség. A miniatűr kefés fejet óvatosan be kell csúsztatni a fogak közé, majd kihúzni. 

fogköztisztító_kefe.jpg#asset:33589

Az ínyt ez esetben is kímélje! Minden húzás után mossa le a kefére tapadt ételmaradékokat, lepedéket, használat után pedig bő vízzel mossa le. 

Egy tipp: ha antibakteriális szájvizet használ, egy-két cseppet juttasson a fogköztisztító kefe fejére! Az antibakteriális hatásnak köszönhetően a kórokozók nagy részétől megszabadítja a sörtéket. 

Sokan vannak, akiknek vannak szorosan érintkező fogaik, ám fogsoruk bizonyos részein meg a nagyobb fogközök jellemzőek. Nekik azt tanácsoljuk, hogy mindkét eszközt szerezzék be, és észszerűen használják őket, az érintkező fogaknak megfelelően.

Ki segíthet Önnek, ha nem biztos abban, hogyan kell használni őket?

Ha bizonytalan a használatot illetően, akkor forduljon dentálhigiénikushoz! Egy személyre szabott tanácsadás során megismerheti a helyes fogápolás minden csínját-bínját, beleértve a fogköztisztító eszközök használatát is.

Hol vásárolhatók meg ezek az eszközök?

Mindkettő igen könnyen beszerezhető. Drogériákban, hiper- és szupermarketekben, gyógyszertárakban szinte mindenhol kaphatók, és egyre több kis bolt kínálatában is felbukkannak.

Kiemelt cikkek