40 felett

Fogápolás a változókor után

Dr gilicze alexandra

Gyakran halljuk, hogy a változókor után kevesebb gond van a fogakkal. Vagy ez csak vágyálom? 

Mi az igazság?

Ezt a gyakran hallott tévhitet Dr. Gilicze Alexandra kollégánk oszlatja el.

Sajnos ez az állítás nem igaz, bármennyire is szeretnénk mi, hölgyek. A változókorba lépve a fellépő hormonális változások kedvezőtlenül befolyásolják a szájüreg egészségét. A progeszterontermelődés miatt az íny hajlamosabb lesz a gyulladásra, a gyulladás pedig – fogágybetegségbe fordulván – könnyen foglazuláshoz, a fogak elvesztéséhez vezethet.

Az idő előrehaladtával lassan visszahúzódik az íny, ami fokozott fogérzékenységgel járhat. 

Ráadásul sok nőnél ilyenkor indul el vagy fokozódik a csontszövet ritkulása. Ez az állkapcsot is érinti, hiszen az is csontszövetből áll. az állkapocs csontállományában kapaszkodnak meg fogaink. Így tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban van a csontszövetünk. A csontállomány ritkulása szintén a fogak elvesztését vonhatja maga után. 

A fogaink színe is megváltozhat, mégpedig sajnos cseppet sem kedvező irányba: a fogzománc ugyanis idővel egyre vékonyabbá válik, ezért egyre jobban átdereng az alatta levő réteg színe, amely sárgás, barnás vagy szürkés színű is lehet. 

Mit tehetünk a változások ellen?

Az íny visszahúzódása, gyulladása ellen

Az íny visszahúzódása ellen gondos fogápolással védekezhetünk, és egy fogérzékenységre kifejlesztett fogkrémet is bevethetünk. A gyulladásos folyamatok ellen az immunrendszert támogató módszereket alkalmazhatjuk, segít az aktív életmód, a stresszoldó technikák gyakorlása, illetve ha már gyulladásba jött az íny, akkor mihamarabb keressük fel a rendelőt

recin_02.jpg#asset:33489

Az ínygyulladást ugyanis számos más testi nyavalyával is kapcsolatba hozták már, így sokkal nagyobb bajt is okozhat, mint gondolná. Gyógyítása pedig igazán gyors és fájdalommentes: a legtöbb esetben ugyanis egy professzionális fogtisztítás segít a gondon.

Az állkapocs csontjainak egészségéért

Rágjon sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, így edzésben tartja a fogakat rögzítő csontszövetet! Ha hiányzik egy vagy több foga, ne halogassa évekig a pótlást, mert az adott helyen sorvadásnak, pusztulásnak indulhat a csontállomány. A mozgás és a napozás (ez utóbbi a D-vitamin-termelődés révén) szervezetszinten van jótékony hatással a csontok egészségére.

A fogak színéért

A fogak elszürkülése, elsárgulás ellen bevethető az otthoni vagy rendelőben végzett fehérítő eljárás. Ha betartja a dentálhigiénikus tanácsait, hosszú hónapokra vagy akár évekre is megőrizheti fogai visszanyert színét.

A fogak egészségéért általában

A menopauza idején és utána is ajánlatos rendszeresen felkeresni fogorvosát, hogy az esetlegesen meginduló káros folyamatokat idejében észlelni és orvosolni lehessen. 

Érdemes érzéseit, tüneteit, félelmeit őszintén feltárni a szakorvos előtt, mert az idejében kezelt probléma nagy eséllyel megszüntethető, vagy legalábbis a lefolyása jelentősen lassítható.

varo_kep6.jpg#asset:33490

A helyes, lelkiismeretes és rendszeres fogápolás pedig a változó ókor után is ugyanolyan fontos, mint előtte.

Kiemelt cikkek