Fogászati kérdések

Mit tehetünk fogfájás ellen?

Fogfajas ellen

Nyilal, szúr, lüktet, hasít: a fogfájás sok formában jelentkező, kínzó tünet. Nem csoda, ha minél előbb szeretnénk megszabadulni tőle. A fogfájás valódi okát azonban csak fogorvos tudja megszüntetni. A bejegyzésben összegyűjtöttük, hogy mik lehetnek a fogfájás leggyakoribb okai, és hogy érdemes-e a fogfájás ellen házilag elkészíthető módszereket alkalmazni. Szó lesz a fájdalomcsillapítókról is, és arról, hogy mikor kell mindenképp orvoshoz fordulni.

Mik lehetnek a fogfájás okai?

A fogfájásnak elég sok különböző oka lehet, pontos diagnózist csak az orvos tud felállítani megfelelő képalkotó eljárások és különböző vizsgálati módszerek alkalmazásával. Ettől függetlenül mi magunk is sejthetjük mi lehet a baj, a fájdalom jellegéből és helyéből. A helyes diagnózis felállításához nagy segítség a kezelőorvosának, ha minél több információt tud megosztani a fájdalom helyéről, típusáról, erősségéről. 

A fogfájás leggyakoribb oka: a fogszuvasodás és fogbélgyulladás

A fogszuvasodás tünetei a jellegzetes nyilalló, éles vagy lüktető fájdalom. A fájdalmat a fogszuvasodás miatt kialakult fogbélgyulladás okozza. Gyakran előfordul, hogy a fogfájás éjszaka erősödik, de az is kísérő tünet lehet, hogy a fog nagyon érzékeny a hideg vagy meleg ételekre, italokra. 

Fogágybetegség és ínygyulladás

Sajnos ez a betegség is gyakori, ráadásul sokan nem veszik komolyan az első figyelmeztető tüneteket. Ha fogínyvérzést, vagy fogíny duzzanatot tapasztalunk, érdemes mielőbb felkeresni a rendelőt. A tünetek elhanyagolása ugyanis tasakképződéssel, az íny visszahúzódásával, sőt a csont pusztulásával és hosszú távon a fogak elvesztésével is járhat. Rendszeres fogkő eltávolítással és fogászati kontrollal a betegség kialakulása általában megelőzhető.

Milyen egyéb okok állhatnak a fogfájás hátterében? 

 • Bölcsességfog okozta problémák, gyulladás

 • A fogak kopása, törése vagy egyéb sérülése

 • Éjszakai fogcsikorgatás (következményes ízületi és vagy izomfájdalmak)

 • Sérült fogtömés

 • Foggyökér körüli szövetek gyulladása

 • Tályog

 • Az állcsont gyulladása fogeltávolítás után

 • Idegi eredetű fájdalmak (neuralgiák)

Fogfájás ellen házilag? Biztosan jó ötlet? 

Az interneten bármilyen betegséggel kapcsolatban rengeteg információt találhatunk. De a fellelhető információk sokszor tévesek. Gyakori jelenség, hogy vagy sokkal súlyosabb betegségre gondolunk, mint amiben valójában szenvedünk,vagy ami még ennél is rosszabb, hogy elbagatellizáljuk a tüneteket.

Gyakran hallani betegektől, hogy mi mindent próbálnak ki fogfájás ellen házilag. Hogy csak egy példát említsünk, akár fogorvosi rendelők weboldalán is olvasható, hogy a gyulladt fog borogatása jót tesz fogfájás ellen, ami egyáltalán nem minden esetben igaz. Nem beszélve a többi fellelhető házi praktikáról, amivel sokszor csak az időt húzza a beteg, és nem kerül el időben a fogászatra. Azt is érdemes észben tartani, hogy a fogfájás csillapítása 2 perc alatt nem lehetséges, tehát az erre irányuló házi módszerek eleve nem lehetnek hatásosak. 

Inkább szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy ha a szakorvos nem kezeli időben a problémát, akkor akár komolyabb gondot is okozhatunk magunknak. Az Uniklinik éppen ezért hétfőtől szombatig egész nap nyitvatart, hogy bármilyen tünet esetén időben kapjon a páciens ellátást.

A kezeletlen fogfájás és a szövődmények

Nézzünk egy egyszerű példát, a gyakori fogszuvasodást. Ha a  fogzománcon és cementen áthatoló szuvasodás eléri a dentint, akkor már képes fájdalmat okozni. Amennyiben ezt figyelmen kívül hagytuk, behatol a fogbélig, és gyulladásos folyamatok indulnak be. A megoldás ez esetben a  gyökérkezelés, de ha a fertőzés még tovább terjed a fog és a csont közé, tályog is kialakulhat. Ekkor már gyakran csak a foghúzás jelent megoldást.  Viszont ha ez elmarad a  fertőzés ezután a felső fogívből akár az  arcüreg felé, az alsóból pedig a nyak felé terjedhet, akár nyelési nehezítettséget is okozhat, ritka esetben, akár életveszélyes állapotot okozva.  Emellett a káros baktériumok vagy toxinjaik véráramba kerülésével bárhol az egész szervezetben gócként betegségek hátterében állhat, tüneteket okozhat.

Azt is érdemes tudni, hogy bizonyos élethelyzetben, bizonyos káros szokások eredményeként vagy alapbetegségben szenvedők esetén sokkal nagyobb az esély arra, hogy a szervezet intenzív gyulladásos választ ad.

Kik hajlamosak a fokozott plakképződésre, illetve az ennek következtében kialakult gyulladásos reakcióra? 

 • Cukorbetegek

 • Anyagcsere-betegséggel élők

 • Vérképzőszervi betegségben szenvedők

 • Várandós kismamák 

 • Dohányzók

 • Akiknek legyengült az immunrendszere

 • Nagy stressznek kitett személyek

 • Akik rossz szájhigiéniával rendelkeznek

A fent említett csoportoknak érdemes az átlagnál is több figyelmet fordítani a gondos fogápolásra, és már az első apró tünetek megjelenésekor javasolt a biztonság kedvéért felkeresni egy fogászati rendelőt. 

Fájdalomcsillapító fogfájásra

A fogfájás gyógyszeres kezelését átmenetileg megpróbálhatjuk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal. Bár nem létezik kifejezetten csak fog gyulladáscsökkentő gyógyszer, a nem szteroid gyulladáscsökkentők nagy segítséget tehetnek vészhelyzetben. Érdemes tudni, hogy hatékonyságuk mind az egyéni érzékenységtől, mind az egyéb szedett gyógyszerektől is függhet. 

Fogfájásra gyógyszer

nem létezik kifejezett fogfájásra gyulladáscsökkentő gyógyszer
Ilyen nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők lehetnek:

 • Acetilszalicilsav  és származékai (Aspirin, Kalmopyrin)

 • Ibuprofen tartalmú gyógyszerek (Algoflex, Ibustar, Advil)

 • Diclofenac tartalmú gyógyszerek (Voltaren, Flector, Cataflam) 

 • Paracetamol tartalmú gyógyszerek (Rubophen, Panadol) 

Figyelem! Várandós kismamák csak a paracetamol, acetaminofen tartalmú gyógyszereket szedhetik a lehető legrövidebb ideig és legkisebb mennyiségben! Erről bővebben itt írtunk.

Mikor forduljunk orvoshoz? 

Alapvetően bármilyen enyhe fogfájással vagy egyéb tünettel jobb felkeresni a szakorvost. Ugyanez igaz, ha a fogunk nyilalló fájdalommal jelez a hidegre vagy a melegre, mert ez mind-mind a fog természetes vészjelzése, és az időben történő kezelés megelőzheti a fog további romlását és egyéb szövődményeket. 

Végül egy gondolat erejéig még szeretnénk visszatérni arra, hogy mit tehetünk a fogfájás ellen házilag. A hangsúly ebben az esetben a megelőzésen van! Gondoskodjunk a fogunk megfelelő ápolásáról, a fogközök alapos tisztításáról, és fogyasszunk egészséges, cukorban szegény ételeket, italokat! 

Miért válasszuk az Unikliniket? 

Az Uniklinik fogászata világszínvonalú szolgáltatást kínál. A fogászat összes ágazatának szakértője megtalálható náluk, és a legmodernebb berendezések segítik a tökéletes ellátást és a minél gyorsabb felépülést. A klinikán akár műtétek végzésére is lehetőség van. Minden egy helyen a tökéletes gyógyulásért hétfőtől szombatig egész nap! 

Kiemelt cikkek