A kezelésekről

Fogfehérítés otthon vagy orvosi fogfehérítés? Különbségek.

Fogfeherites uniklink

A fogfehérítés többféle fogfehérítő technikával is végezhető: alkalmazhatunk otthoni fogfehérítést, vagy rendelői fogfehérítést: mutatjuk a különbségeket.

Sokan nem elégedettek a mosolyukkal, és vannak olyanok is, akik párkapcsolati vagy karrier-előrelépési problémáikat is a sárga fogak számlájára írják. A nem elég fehér fogak frusztrálhatják az egyént és megakadályozzák a kiteljesedésben. Egy szép mosoly csodákra képes: az otthon végzett fogfehérítés és a professzionális fogfehérítés viszont nagyban különbözik egymástól: segítünk választani.

Fogfehérítés házilag: (tév)hitek

Vannak, akik félelemből nem állnak neki a fogfehérítésnek: a folyamat túl drága, és különben is, ha egyszer elkezdődik, sosem lesz vége. A fogakat is biztosan roncsolja és időigényes. Vannak, akik szerint a professzionális fogfehérítés gyorsasága miatt egészségtelen és csak az otthoni fogfehérítés nyújt jó megoldást. A ragyogóan fehér fogak titka a részletekben is rejlik.

Összeszedtük a leggyakoribb sztereotípiákat a fogfehérítéssel kapcsolatban, és reagálunk rájuk.

1. A fogfehérítési eljárás túl sok ideig tart – HAMIS

A fogak fehérítése házilag is körülbelül három hét alatt lefolytatható, viszont napi szintű odafigyelést igényel mind a táplálkozás, mind a felhelyezés és alkalmazás esetében. A professzionális fogfehérítés viszont alig néhány óra alatt elkészül.

2. A fogfehérítő kezelés árt a fogaknak – HAMIS

A fogfehérítés nincs káros hatással a fogakra, a fogzománcra, nem befolyásolja a fogak épségét. Éppen ellenkezőleg: a fogzománc a beavatkozás után gyorsan visszanyeri eredeti keménységét, és a fogak tisztítása is egyszerűbbé válik.

A rendelőben végzett fogfehérítés nem károsítja jobban a fogakat az otthoni fogfehérítésnél.

3. A fehérebb fogakért elég csak fogat mosni – Van benne igazság

A fogmosás önmagában nem elég ahhoz, hogy ragyogóan fehér mosolyt érünk el, de segíthet abban, hogy fogaink elszíneződése ne legyen még erősebb. A napi kétszeri fogmosás, és a bizonyos ételek, italok (ha kávét, teát, vörösbort, kólát, édességet fogyasztottunk) utáni gyors öblögetés vagy fogtisztítás sokat segíthet.

A fogfehérítő fogkrémek önmagukban nem sokat segítenek – sokkal fontosabb a napi többszöri fogmosás.

4. Fogkőeltávolítás = fogfehérítés – Van benne igazság

A fogkőeltávolítás a fogfehérítés előtt megtörténik, annak mondhatni egy “belépő szakasza”. A fogkő gyakran sárgás, barnás színű, ezért eltávolítása igazából nem fehéríti a fogakat, hanem egy felső, koszos réteget távolít el róla. Nagyon ritka, hogy a fogkőtől való megszabadulás után fogaink hófehérré változnak.

5. Az eper, a szódabikarbóna és a banánhéj is segít – Nincs rá kellő bizonyíték

Az egyik leggyakoribb házi praktika, amellyel a fogak színét igyekeznek fehérebbé varázsolni, a szódabikarbóna használata. A “legendának” van alapja: a szódabikarbóna erős szemcséivel valóban fel tudja venni a harcot a fogakon lerakódott szennyeződések ellen, de egyúttal felsértheti a fogzománcot.

Összegezve: fogfehérítés szódabikarbóna vagy hidrogén-peroxid által – inkább hagyjuk ki! 

Az eper – és megannyi más gyümölcs – savassága miatt a fogak közül eltávolítja a szennyeződéseket, viszont épp ezek miatt a fogzománcot is fellazíthatja.

A banánhéj főleg magas káliumtartalma miatt került fel a listára: a banánpéppel való fogfehérítés egy körülményes módszer, ami eddig nem bizonyította eredményességét.

6. Fogfehérítés után minden fogunk fehér lesz – Részben IGAZ

Fogászati beavatkozás után a koronák, tömések, hidak színei nem változnak a fogfehérítés hatására. Ezért fontos, hogy a fogpótlás csak akkor történjen meg, amikor már kialakult az új fogszín.

Fogfehérítés otthon

Ne aggódjon: ettől függetlenül van jó módszer az otthoni fogfehérítésre! Ez a módszer olcsóbb, mintha rendelőben csináltatnánk és kevesebb az esélye a fogérzékenység kialakulásának, mivel lassabb, fokozatosabb kezelésről van szó. Ennek megfelelően viszont nagyobb odafigyeléssel és kényelmetlenséggel járhat: a fogfehérítő sínt minimum 14, de inkább 18 napon keresztül kell minden este, elalvás közben használnunk.

A sínbe fogfehérítő anyag kerül, amit nagy körültekintéssel kell adagolni: pontatlanság esetén a fogszéli íny is fehéredhet, érzékenyebbé válhat.

Olvasson bővebben az otthoni fogfehérítésről: Fogfehérítő szett otthoni fogfehérítéshez.

Orvosi fogfehérítés

Minél nagyobb a fogelszíneződés mértéke, annál gyorsabb és hatékonyabb módszer az orvosi fogfehérítés. Ez egy drágább, de nagyon rapid módszer, ami rövid ideig tartó fogérzékenységgel járhat – ezután viszont a fogzománc visszanyeri eredeti keménységét, a fogak pedig még könnyebben tisztíthatóvá válnak.

A rendelői beavatkozás alig másfél-két óra alatt elkészül, és a fogakat akár 8-11 árnyalattal is fehérebbé varázsolhatja.

orvosi-fogfeherites.jpg#asset:48652

Rendelői fogfehérítés lépései

Első lépés: fogkő-eltávolítás, fogtisztítás, tömések és koronák felvitele.

Második lépés: ínyvédő anyag felvitele az ínyre, hogy ne sérüljenek a lágyszövetek.

Harmadik lépés: a fogfehérítő anyagot a fogakra kenjük, majd a kémiai folyamatot egy UV lámpa segítségével aktiváljuk (megjegyzés: tévhit, hogy a leggyakoribb rendelői beavatkozás a LED lámpás fogfehérítés vagy a lézeres fogfehérítés)

Áraink és bővebb információ: Opalescence BOOST rendelői fogfehérítés.

Belső fogfehérítés – gyökérkezelt fogak esetén

A hagyományos fogfehérítéssel nem kezelhetőek a gyökérkezelt fogak, a belső fogfehérítés erre nyújt megoldást. Ekkor egy másfajta folyamat játszódik le: ekkor a fog belsejében kialakított kis résbe juttatjuk a gélt, majd ezt körülbelül 5 nap elteltével még kétszer megismételjük. A fogfehérítés eredménye és a fehér mosoly így nem csak élő fogakon, hanem a kezelt fogakon is látható lesz!

Fogfehérítés után, a rossz fogak ellen

A fogfehérítés után fogaink évekig megőrzik fehérségüket: a hatás azonban nem tart örökké.

Sokat segít a már fentebb említett ételek, italok és a dohányzás mellőzése, továbbá a rendszeres fogmosás, fogápolás, a megfelelő szájhigiénia is elodázhatja a fogak ismételt elszíneződését. A fogfehérítés előnyei így hosszú távon élvezhetők.

allapot-fogfeherites-utan.jpg#asset:48650

Uniklinik fogfehérítés árak

Egy fogfehérítés ára eltérhet attól függően, hogy tapaszokat, otthoni felhelyezést vagy az orvosi kezelést választjuk.

Áraink:

  • OPALESCENCE BOOST RENDELŐI FOGFEHÉRÍTÉS: 135.000 Ft
  • FOGFEHÉRÍTŐ SZETT OTTHONI FOGFEHÉRÍTÉSHEZ: 50.000 Ft/állcsont

Kiegészítő szolgáltatások:

  • Részleges fogkő-eltávolítás: 16.500 Ft
  • Teljes fogkő-eltávolítás: 24.500 Ft
  • Részleges dentálhigiéniai kezelés Prophyflex használatával: 24.500 Ft
  • Professzionális fogtisztítás erős elszíneződések esetén: 31.500 Ft
  • Irányított biofilm terápia (Guided Biofilm Therapy®): 42.500 Ft

Fogfehérítés Budapest

Az Uniklinik Fogászati- és Implantációs Központ 1997-ben alakult meg. Arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig.

Fogfehérítő szolgáltatásunk csak 18 év felett vehető igénybe.

A fogászat Budapest könnyen megközelíthető részében, az Örs Vezér tere 2. szám alatt található.

Kiemelt cikkek