A kezelésekről

A fogkő eltávolítás ára ultrahangos kezelés esetén – miért ez a legjobb módszer?

 ultrahangos fogkőeltávolítás budapest

A fogkő nemcsak esztétikai probléma. Sok fogászati problémának, például a fogszuvasodásnak és a fogágybetegségnek is megágyazhat. A nem megfelelő fogmosási szokások esetén mindenkinél kialakul előbb-utóbb. De ha ügyel a helyes fogápolásra, akkor is érdemes biztosra menni. Egy fogászati rendelőben gyorsan, fájdalom nélkül eltávolítják a fogkövet. Szebb lesz a mosolya, és a fogai egészségéért is sokat tesz. De melyik a legjobb módszer? Mennyibe kerül egy kezelés? Cikkünkből megtudhatja!

Mi az a fogkő?

A fogkő a fogakra rakódott elmeszesedett lepedék, amelyet plakknak is hívnak. A fogakon maradt táplálékmaradványokból és a szájüregi baktériumokból áll. A plakkok képződése már pár órával az étkezések után megkezdődik. Ha pedig huzamosabb ideig nem mosunk alaposan fogat napi kétszer, akkor meglehetősen vastag réteg alakulhat ki. Ez a réteg idővel elszíneződhet, kezdetben besárgulhat, majd a szuvasodással sötét foltok is megjelenhetnek rajta.

A kialakult fogkőréteggel több gond is van. Az első, hogy a fogkő olyan kemény, hogy már alapos fogmosással sem eltávolítható. Esztétikai problémát is jelent, emellett kellemetlen lesz tőle a leheletünk. De nem ez a legnagyobb probléma. Hanem az, hogy az elszaporodó baktériumok anyagcseretermékei károsítják a fogzománcot, fogszuvasodáshoz vezetve. A fogszuvasodás a fog elvesztését is okozhatja. Emellett a fognyakon található fogkő fogágybetegséget is okozhat. Nagyon fontos hát, hogy mielőbb eltávolítsuk.

A fogkő fogszuvasodáshoz vezethet.Fogköves, elkopott felszínű fogak. A kopás valószínűleg a fogcsikorgatás, más néven bruxizmus következménye.

 

Mit lehet tenni a fogkővel?

A legjobb persze az, ha ki se alakul. A megelőzés egyszerű. Napi legalább kétszeri alapos fogmosásra, illetve fogköztisztításra van szükség.

Ha viszont már kialakult a fogkő, fontos, hogy mielőbb eltávolítsuk a fogakról. Ha nem tesszük, komolyabb problémákat fog okozni, Érdemes tehát félévente, vagy az éves fogászati kontrollok során eltávolíttatni a fogkövet. A fogkőeltávolítás az egyik legegyszerűbb fogászati beavatkozás. Hamar kész, és abszolút rutinművelet, így sokszor a fogászati asszisztensek végzik. Sokkal kevesebbe kerül, mintha a fogágybetegség miatt kihullott fogat kell pótolni… De melyik a legjobb módszer?

Fogkőeltávolítás előtt és utánFogkő-eltávolítás előtt és után

 

A legjobb fogkő-eltávolítási módszer: az ultrahangos fogkő-eltávolítás

Manapság az ultrahangos fogkő-eltávolítás a legnépszerűbb. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás során az ultrahangos rezgés buborékokat hoz létre a plakkban. Ezek a buborékok fellazítják, majd eltávolítják a fogkövet. A fogzománc pedig egyáltalán nem sérül. Emellett teljesen fájdalommentes az eljárás. Egyedül fognyaki érzékenységben szenvedő pácienseknél lehet kellemetlenség. Ebben az esetben a kezelés érzéstelenítéssel is végezhető.

Ezután homokfúvással eltávolítjuk a maradék szennyeződéseket is. A fogkő-eltávolítás végén Ismét sima fogfelszínt kapunk, ami esztétikus, és könnyen tisztítható.

A fogkő-eltávolítás után három óráig csak szénsavmentes vizet szabad inni. Savas italok, például kávé fogyasztása nem ajánlott. A dohányzás és az étkezés szintén kerülendő.

 

A fogkőeltávolítás ára

A fogkőeltávolítás ára függ attól, hogy részleges vagy teljes fogkő-eltávolításról van-e szó. Az egyik legolcsóbb fogászati beavatkozásról beszélünk.

  • Részleges fogkő-eltávolítás esetén 10 000 Ft körüli árakkal kell számolni.
  • A teljes fogkő-eltávolítás ára pedig 15-30 000 Ft között mozoghat, fogászattól függően.

A fogorvos az ajánlott kontrollvizsgálat során mindig szól, ha szükséges a fogkő-eltávolítás. Ha azonban úgy érzi, valószínűleg fogkövesek a fogai, ne habozzon! Sok fejfájást (és fogfájást) megspórolhat magának.

Időpontot szeretnék foglalni!

Kiemelt cikkek