A kezelésekről

Fogkő-eltávolítás kisokos – minden, amit tudni érdemes

Fogkő eltávolítás

Mi az a fogkő-eltávolítás?

A fogkő-eltávolítás egy dentálhigiéniás kezelés, amelyet általában dentálhigiénikusok – de természetesen fogorvosok is – végeznek. (Nálunk, az Uniklinik fogászaton dentálhigiénikusok végzik, de vannak fogászatok, ahol ez a fogorvosok hatáskörébe tartozik.) A kezelés során a fogakon képződött elmeszesedett lepedéket távolítják el, hogy a fogkő következményeit és szövődményeit megelőzzék. De miért is olyan fontos eltávolítani a fogkövet a fogakról? 

Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, először tekintsük át, hogy mi is az a fogkő.

Mi az a fogkő?

A fogkő nem más, mint az elmeszesedett lepedék, ami olyan kemény, hogy házi módszerekkel és egyszerű fogmosással már nem lehet eltávolítani a fogakról. A fogkőképződés igen hamar, már nem sokkal az étkezés után elkezdődik a fogak felszínén.

Ha a lepedéket nem távolítjuk el helyes fogmosási technikával, akkor ez a vékony réteg dentális plakká alakul, majd a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására elmeszesedik. Ez az elmeszesedett lepedék a fogkő.

Mi az a fogkőÍgy néz ki a fogkő

Hogyan zajlik a fogkő-eltávolítás?

A fogkő-eltávolítás menete igen egyszerű, de mégis sokan bizonytalanok abban, mi vár rájuk. Ezért röviden összefoglaltuk a fogkő-eltávolítás lépéseit.

A fogkő-eltávolítás lépései, menete

Fogkő eltávolítás előtt utánFogak fogkő-eltávolítás előtt és után

1. lépés: Fogtisztítás: a fogkő eltávolítása

A fogkő-eltávolítás első lépése a fogtisztítás, azaz a makacs fogkövek tényleges eltávolítása.
A megfelelő állapotot az úgynevezett ultrahangos fogtisztítással érjük el. Az ultrahangos rezgőmozgás könnyedén és kíméletesen választja le a fogkövet a zománcról, úgy, hogy a zománc közben egyáltalán nem sérül. A rezgések által légbuborékok képződnek, amelyektől a fogkövek leválnak és szétesnek. Az alapos fogtisztítással újra tiszta és sima fogfelszínt kapunk, ami elengedhetetlen lépés a helyes szájhigiénia kialakulásához.

Ezt követi a homokfúvás, melyet egy olyan eszközzel végzünk, amely nagy nyomáson dolgozik, hogy a tisztítás maradéktalanul eltávolítsa a szennyeződéseket, a fogakon maradt lepedéket.

2. lépés: Polírozás: a fogak finomtisztítása

A fogkő-eltávolítás második lépése a letisztított fogak polírozása. Ezt polírozó pasztával és egy elektromos fogkeféhez hasonló fejjel végezzük. A fogkő-eltávolítás és a polírozás tehát egy csillogó, fehérebb mosolyt eredményez minden páciensünk számára!

Fogkő-eltávolítás: gyakori kérdések

Munkánk során számtalan érdekes és elgondolkodtató kérdéssel találkozunk, ezért most összegyűjtöttük néhány gyakran felmerülő kérdést a fogkő-eltávolítással kapcsolatban.

Fáj a fogkő-eltávolítás?

Meglepő módon nagyon gyakran kérdezik pácienseink, hogy a fogkő-eltávolítás fájdalmas-e. Aggodalomra nincs különösebb ok, hiszen a fogkő-eltávolítás nem fájdalmas, különösen akkor nem, ha csak kevés mennyiségű fogkő rakódott le a fogakra. Ilyenkor az íny nem kerül gyulladásba, ezért nem lép fel különösebb fájdalom a fogkő leszedéskor. Ha nagyon aggódik a fájdalom miatt, megnyugtatjuk: ha kezelés közben érzékenységet tapasztal, bármikor kérheti az érzéstelenítő használatát!

Tehát azt tudjuk javasolni, hogy érdemes mielőbb megszabadulni a fogkőtől, még addig, amíg csak kevés van belőle. Így a kellemetlen érzést is elkerülhetjük, ami a nagyobb mennyiségű fogkő-eltávolításkor felmerülhet.

Természetesen fognyaki érzékenység esetén a kezelést érzéstelenítésben is elvégezzük.

Melyek a fogkő-eltávolítás előnyei?

A fogkő-eltávolítás előnyei a legkönnyebben úgy közelíthetők meg, hogy megnézzük, milyen következményeket és tüneteket okoz a fogkő. Szájüregünk higiéniájának érdekében kiemelten fontos, hogy elkerüljük ezeket a kellemetlen panaszokat, melyek megnehezíthetik mindennapjainkat:

  • Szemmel látható, sárgás (feketés) elszíneződések, lerakódások,
  • vörös, gyulladt íny,
  • érzékeny íny és fogínyvérzés,
  • kellemetlen lehelet.

Miért kell eltávolítani a fogkövet?

  1. A fogkő nem szép látvány. Nagy mennyiségben pedig kifejezetten csúnya.
  2. A kellemetlen, rossz lehelet legfőbb okozója.
  3. A fogkőben nyüzsgő baktériumok ínygyulladást okoznak, hosszabb távon fogágybetegséghez vezetnek. Talaján kialakulhat fogszuvasodás is.

Tehát a fogkő-eltávolítás előnyei között meg kell említenünk az ínygyulladás és a fogágybetegség megelőzését, a szebb, esztétikusabb fogakat és a rossz lehelet megszűnését.

Szabad-e fogkő-eltávolítás után enni?

Azt tanácsoljuk, hogy a fogkő-eltávolítás után legalább 3 óráig ne fogyasszon színező hatású ételeket. (Ezek könnyen felismerhetők arról, hogy élénk színekben pompáznak. Ilyen például a cékla, szeder, málna stb.)

Szabad-e fogkő-eltávolítás után inni?

A fogkő-eltávolítás után inni természetesen szabad, de csak és kizárólag szénsavmentes vizet. Másféle folyadékkal érdemes várni legalább 3 óráig, főleg a színező hatású italokkal. (Ilyen például a vörösbor, a kávé stb.)

Káros a fogkő-eltávolítás után kávét fogyasztani?

A fogkő-eltávolítás utáni kávéfogyasztásra ugyanazt tudjuk javasolni, mint általában az italoknál. Legalább 3 óráig mondjon le erről az italról, hiszen a kávé erősen színező hatású. Nem érdemes egy ital kedvéért kockáztatni fogaink újonnan nyert szép színét – különösen, ha csak néhány órát kell kibírnunk nélküle.

Káros a fogkő-eltávolítás után cigarettázni?

A cigaretta is színező hatású, így a cigarettázást nemcsak a fogkő-eltávolítás után érdemes kerülni, ha szép, fehér fogakat szeretnénk, de egészségünkre gyakorolt káros hatása miatt egyáltalán nem javasoljuk a cigaretta használatát.

Kiemelt cikkek