Tények és tévhitek

Valóban lehetséges házi módszerekkel eltávolítani a fogkövet?

 valóban lehetséges házi módszerekkel eltávolítani a fogkövet?

A látszólag ártalmatlan fogkő olyan, mint az időzített bomba: ha nem távolítjuk el a fogakról, előbb-utóbb ínygyulladást, tasakképződést, fogágybetegséget, fogszuvasodást és egyéb kóros jelenségeket tapasztalhatunk. Ezek tényleg mind a fogkővel kezdődnének? Sajnos ez így van. A kérdés az, hogy a fogkő-eltávolítás házilag lehetséges-e, és ha igen, melyik módszer működik.

Mi is a fogkő?

A helytelen fogmosás során a fogak felszínén lerakódott lepedék elmeszesedik, és az így kialakuló depozitum a fogkő. Az elterjedt tévhit ellenére a gyerekeknél is kialakul, ha nem mossák rendszeresen és helyes technikával a fogukat.

A fogkövet az ínyszélhez viszonyított helyzete alapján osztályozhatjuk. Van íny feletti fogkő, amely legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemben képződik, azaz az alsó frontfogak belső felszíneinél és a felső őrlőfogak külső felszínein. Az íny alatti fogkő az ínyszél alatt helyezkedik el. Ennek nincs meghatározott helye a szájon belül, és az esetek többségében szabad szemmel nem látható.

A fogkő kialakulása, összetevői

A helytelenül tisztított fogfelszínen alig 20 percen belül elindul a lepedékképződés, amely 6-10 nap alatt képes elmeszesedni, azaz fogkővé alakulni.

Az íny feletti fogkő alapvetően fehér, ám gyakran elszíneződik a dohányzás, kávézás, élénk színű élelmiszerek stb. hatására. 

egy-jo-tanacs-a-kave-melle.jpg#asset:31880

Az íny alatti fogkő minden esetben fekete. Illetve vannak baktériumok által okozott elszíneződések, amelyek ugyancsak fekete színűek, ezek azonban könnyen lepolírozhatóak.

A fogakon megjelenő fehér folt egyébként nem mindig fogkő. Lehetséges, hogy egy demineralizálódott fogfelszín, vagy fluoridos folt, esetleg gyerekkori sérülés. Ennek megállapítását minden esetben bízzuk szakemberre.

Az, hogy kinél milyen gyakran képződik fogkő, több tényező is befolyásolja. A leggyakoribbak:

  • Nem megfelelő szájhigiénia
  • A nyál összetétele
  • Genetika
  • Életmód

 

A fogkő következményei

A fogkő ideális táptalajt nyújt a baktériumok számára, ezért rengeteg fogászati betegség a fogkőből indul ki. A leggyakoribb az ínygyulladás. Az íny gyulladása elsőre nem tűnik vészesnek, hiszen egy kis duzzadtságon, pirosságon kívül nem észlelünk mást – még csak fájdalommal sem jár. Ám a gyulladás könnyen átterjed a fogágy egyéb szöveteire: a fogakat tartó csontszövetre, tartószövetekre – és ez már nem gyerekjáték! Ha a fogak megtámasztása lazul, mert a gyulladás miatt sorvad a csontállomány, a fog mozogni kezd, majd kiesik. 

A kutatások szerint felnőttkorban a fogvesztés leggyakoribb oka a fogágybetegség, ezért tanácsos komolyan venni. Ha az ínygyulladás jeleit észleli, máris cselekedjen, és ne hagyja, hogy fogai bánják a halogatást!

A fogkőben előszeretettel telepednek meg a fogszuvasodást okozó baktériumok is. Ezek a kórokozók szénhidrátokkal táplálkoznak, és e folyamat közben sav termelődik. Ez a sav bontja meg a fogzománcot, és indítja el a szuvasodás folyamatát. Ha a károsodás eléri a fogbélt, akkor egy sima töméssel már nem úszhatjuk meg a dolgot, hanem gyökérkezelés vár ránk.

Ez csak néhány példa a kóros folyamatokra, amelyek a fogkőből indulnak ki, de talán ennyiből is látszik, hogy semmiképpen nem szabad hagyni, hogy sok fogkő halmozódjon fel a fogainkon.

 

A fogkő megelőzése

Mivel a fogkő a lepedékből alakul ki, amit fogmosással könnyedén eltávolíthatunk, a megelőzés egyetlen módja a rendszeres fogápolás, amelybe beletartozik 

  • a fogmosás, 
  • a fogköztisztítás, 
  • a nyelv óvatos lesikálása és 
  • etente egyszer-kétszer a szájvizes öblögetés.

6-okos-trukk-hatékonyabb-fogmosas.jpg#asset:39049

Minél alaposabbak vagyunk, annál kevesebb lepedék marad a fogainkon a fogápolás után. A fogápolás helyes technikájáról itt találhat egy szemlélhető videót.

 

A fogkő eltávolításának biztonságos módszere

A fogkő-eltávolító készülék egy ultrahangos eszköz, amely nagy frekvencián rezeg, porlasztja a vizet és ezáltal lesodorja a fogakról a fogkövet.

A kezelés körülbelül 30-60 percig tart (a fogkő mennyiségétől függően), és rendszerint 1 ülésben el lehet végezni. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor extra mennyiségű fogkő halmozódott fel, illetve az íny gyulladásban van. A gyulladt ínyt kímélni kell, ezért elképzelhető, hogy csak több ülésben sikerül megszabadulnunk a fogkőtől.

Az eljárás alapesetben nem igényel érzéstelenítést, ám egyéni érzékenység esetén igénybe vehető a helyi érzéstelenítés.

Az íny feletti fogkövet a már említett fogkő-eltávolító készülékkel, más néven depurátorral könnyedén el lehet távolítani. Az íny alatti fogkő eltávolításához a depurátoron kívül bizonyos esetekben kiegészítő eszközöket (Gracey kürettkanalakat) is kell használni.

 

A fogkőleszedés otthon is lehetséges?

Az interneten számos olyan házi praktika kering, amelyekről azt állítják, hogy hatásosan távolítják el a fogkövet a fogakról. Nézzük meg sorban, tényleg vannak-e fogkő-eltávolító szerek, és ha igen, pontosan hogyan is kell használni őket!

A, Szódabikarbónás fogmosás

A csodaszerként emlegetett szódabikarbónás fogmosást rengeteg oldal ajánlja fogfehérítésre, fogkőleszedésre és még ki tudja, mire. A szódabikarbónának az apró szemcsék miatt valóban van tisztító hatása. Ám nagyon könnyű elvetni a sulykot, és olyan erővel dörzsölni a fogakat vagy olyan hosszú ideig, hogy az már a fogzománc károsodását okozhatja. Mindennapos használata kifejezetten ellenjavalt!

A szódabikarbónának tehát van tisztító hatása: de vajon a fogkövet is leszedi? A válasz az, hogy nem. A fogkő, mint a neve is mutatja, egy kőkeménységű anyag, a szódabikarbóna szemcséi nem tudják lerobbantani a helyéről.

 

B, Sóval való fogmosás

A helyzet gyakorlatilag ugyanaz, mint a szódabikarbónás fogmosás esetén. A szemcsés anyag dörzshatása erőteljesen tisztító hatású tud lenni, ám ez a visszájára is fordulhat, ezért ezzel a módszerrel is csínján kell bánni. Legjobb, ha teljesen elfelejtjük, és a jó öreg fogkrémet vetjük be, ha már a tisztításról van szó.

A fogkövet pedig a só sem szedi le, ezért ha egyáltalán megfordul a fejében ez a módszer, legfeljebb megelőzésképp vetheti be.

 

C, Szájvíz használata

A szájvíz alapjában véve hasznos dolog, de igazából a forgalomban kaphatóak csak a szájüreg felfrissítésére szolgálnak, hogy kellemesebb legyen az ember lehelete. Az antibakteriális szájvizekkel meg az a probléma, hogy nemcsak a káros baktériumokat pusztítják el, hanem a szájüreg szempontjából hasznosakat is. Ezért a rendszeres napi használat nem is javasolt az antibakteriális szájvizek esetén.

Ugyanakkor az erőteljes öblögetés kiváló befejezése lehet a fogápolásnak: a szájvíz átmossa a fogakat, lesodorja az utolsó ott maradt lepedékfoszlányokat, és felfrissíti a leheletet.

A megelőzést tekintve tehát a szájvíz határozottan jó ötlet, ám a kialakult fogkő ellen nem sokat tehet.

 

D, Fogpiszkáló

Vannak oldalak, amelyek szerint a fogkőleszedés házilag fogpiszkálóval a legegyszerűbb: a kis fapálcikával le lehet pattintani a fogkövet a fogakról. 

fogpiszkáló.jpg#asset:40907

Ez rendkívül káros módszer! 

Kérjük, ne kísérletezzen otthon ilyesmivel. A fogpiszkálóval legfeljebb annyit érhet el, hogy megsérti az ínyét, magát a fogkövet nem fogja tudni eltávolítani.

 

E, A hidrogén-peroxid 3%-os oldatával való fogmosás/öblögetés

Amikor a fogkő eltávolításának otthoni módszereiről esik szó, gyakran felbukkan a hidrogén-peroxid is. A hidrogén-peroxid a baktériumölő hatásáról ismert, ezért is használják az egészségügyi szakemberek fertőtlenítésre. Az öblögetéssel tehát elpusztíthatjuk szájüregünk baktériumkultúráját (amibe sajnos a jótékony baktériumok is beletartoznak) – ám a kialakult fogkövet ez az oldat sem fogja levésni a fogakról.

 

F, Rágózás

A rágó hasznos dolog, hiszen fokozza a nyáltermelést, és a nyálnak lepedéklemosó hatása van. Ezért a rágó a fogak megtisztításában jelentős szerepet játszik. Nem véletlenül szoktuk mondani, hogy ha valakinek fogmosásra lenne szüksége, de nincs kéznél fogkefe-fogkrém, ideiglenes megoldásként kitűnő megoldás egy cukormentes rágógumi.

Ám a rágó is csak megelőzésre jó: a lepedékkel ugyan elbánik – még azzal sem 100%-osan –, de a fogkő ellen már tehetetlen.

 

G, Fogkő elleni fogkrémek használata

Ezek a speciális fogkrémek többnyire egy kis dörzsanyagot tartalmaznak, amely fellazíthatja az éppen képződő fogkövet – ám a kialakult, gyakorlatilag betonkeménységű fogkő ellen nem sokat érnek.

 

H, Fogkő eltávolítása ecettel

Az ecetes fogmosás ártalmatlan dolog: az ecet enyhén fertőtlenítő és nyálképződésre serkentő hatása voltaképpen hasznos is. Ha 1:1 arányban keverünk össze almaecetet és vizet, egy jókora öblögetés a fogápolás végén kiváltja a szájvizet.

Ám a fertőtlenítő hatás még messze nem jelenti azt, hogy az ecet jelentené a megoldást az otthoni fogkő-eltávolításra! Csakúgy, mint a többi módszer, ez is legfeljebb megelőzésre jó.

 

A tanulság az, hogy a fogkő eltávolítása házilag nem megoldható! Minden ilyen módszer vagy teljesen hatástalan, vagy a megelőzést szolgálja, vagy kifejezetten veszélyes. Nem érdemes kockáztatni fogaink épségét!

 

Kiemelt cikkek