Fogászati kérdések

Fogmosás a láthatatlan fogszabályozás során

Dr opyakin viktor

Dr. Opyakin Viktor fogszabályozó szakorvos elmondja, mire kell ügyelni fogmosáskor a két készülékfajta viselése során.

A láthatatlan fogszabályozásnak két alaptípusa van: a belső fogívre rögzített készülék és a műanyag sín (vagy átlátszó fólia).

1, A belső fogívre rögzített készülék gondos fogápolást igényel.

lathatatlan-fogszabalyozas-belso-fogiv.j

Ha a kis tappancsoknál, szaknyelven bracketeknél nem tisztítjuk meg alaposan a fogakat, azok nagyon nehezen kezelhető szuvasodáshoz vezethetnek. Fogadja meg a szakorvos intelmeit, és kövesse az ajánlott tisztítási módot az egész kezelés során! További jó tanács: kerülje az apró szemű élelmiszereket (mák, szezámmag), amelyek szeretnek beszorulni a készülék nehezen elérhető részeibe, valamint a kemény részeket tartalmazó ételeket (pattogatott kukorica): ezek ugyanis magára a készülékre jelentenek veszélyt. 

2, Az átlátszó fólia vagy műanyag sín esetében nincs szükség erre a fokozott figyelemre.

lathatatlan_fogszabalyozas.png#asset:329

A Clear Aligner készülékeknek megvan az a nagy előnyük, hogy nem kell 24 órában viselni őket. Ezért a készülék az étkezések és fogmosások alkalmával gond nélkül levehető. Ám a mindennapi, gondos fogápolást (fogmosás, fogköztisztítás, esetleg szájvíz stb.) ilyenkor is be kell tartani! Ha a lepedék a fogakon marad, miután feltette a készüléket, a természetes tisztító folyamatok sem tudnak érvényesülni. Ilyen a nyálunk, amely segít lemosni a lepedéket. A készülék viszont ezt megakadályozza, így a lepedékben nyüzsgő kórokozók tovább szaporodnak, és megtámadhatják a fogakat.

Erősen fontolgatja a fogszabályozást, de vannak kérdései? Kérjen konzultációs időpontot szakértőinktől itt.

Kiemelt cikkek