Érdekességek

Fogszenzorok a szájüregi aktivitás mérésére

Fogszenzorok a szájüregi aktivitás mérésére

Egy érdekesség a tudomány világából: fogszenzorokkal mérték a szájüregben történt mozgásokat. A Tajvani Egyetemen indult kutatás célja az volt, hogy tudományosan megalapozott méréseket kapjanak arról, mi történik a szánkban a nap során. Az érzékelőt műfogba vagy egy igazi fog oldalára lehetett rögzíteni.

Hogy miért pont a fogakra esett a választás? A szakértők azt mondják, minden szájüregi tevékenység más és más mozgást idéz elő a fogakban, melyek tökéletesen megkülönböztethetők. A jelen kísérletben nyolc önkéntes vállalta, hogy viseli az apró szenzort, miközben például köhög, rágógumizik vagy beszél. 

Az adatokat a szenzor rögzítette, majd megkérték őket, hogy újból ismételjék meg a cselekvéseket, most azonban az érzékelőnek kellett különbséget tennie a résztvevők között. A szenzor 93,8 százalékos pontossággal volt rá képes, hogy megkülönböztesse az önkéntesektől érkező jeleket!

A kutatócsoport szerint a fogszenzor segítségével feljegyezett adatok nagyon hasznosak lehetnek nem csak a fogorvosoknak, de más szakorvosoknak is, hiszen pontos és értékes információkkal szolgálnak az egyén étkezési, italfogyasztási szokásairól, vagy akár arról, hogy csikorgatja-e a fogát, esetleg hogy mennyire ideges természetű. Így a jövőben kiváló orvosi segédeszköz válhat belőle.

(forrás: itt)

Kiemelt cikkek